Menu
RSS

СОРОШ УЗВРАЋА УДАРАЦ: ЕП ПОЗИВА НА УВОЂЕЊЕ САНКЦИЈА МАЂАРСКОЈ

Centralnoevropski univerzitetМађарска се позива резолуцијом да постигне договор с властима САД како би будимпештански Централноевропски универзитет Џорџа Сороса могао слободно да настави рад


Европски парламент усвојио је резолуцију којом се тражи предузимање акције против Мађарске.

Резолуција о акцији против Мађарске је усвојена усред дубоке забринутости поводом погоршања стања људских права, демократије и владавине права у тој земљи.

За резолуцију, којом се Мађарска позива да повуче нове рестриктивне законе о тражиоцима азила и невладиним организацијама, гласала су 393 посланика, против је био 221, а 64 посланика су била уздржана.

Мађарска се позива резолуцијом да постигне договор с властима САД како би будимпештански Централноевропски универзитет америчког милијардера Џорџа Сороса могао слободно да настави рад.

Став мађарских званичника је да тај Универзитет, због тога што издаје и мађарске и америчке дипломе, има повлашћен положај у односу на друге високошколске установе.

Резолуцијом се захтева установљење процедуре за испитивање да ли нови мађарски закони "озбиљно нарушавају вредности ЕУ" и она би могла да доведе до суспензије мађарског права гласа у институцијама ЕУ.


Извор Бета/Б92, 17. мај 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.