Menu
RSS

НЕМАЧКА ВЛАДА: САУДИЈСКА АРАБИЈА ШИРИ ВАХАБИЗАМ НА КОСОВУ

Kosovo DzihadistaПриметан је "континуиран ангажман арапских финансијера – појединаца, невладиних организација, као и државних и полудржавних институција у Исламској заједници Косова"


Немачка влада упозорила је да мисионарске групе из Саудијске Арабије шире ултраконзервативни вехабизам на Косову.

Упозорено је и да је на Балкану приметан утицај других заливских земаља и Турске.

Како се наводи у одговору немачке владе на питање посланице опозиционе Левице, у који је "Велт" имао увид, приметан је "континуиран ангажман арапских финансијера – појединаца, невладиних организација, као и државних и полудржавних институција у Исламској заједници Косова".

Питање влади у Берлину поставила је посланица Левице Севим Дагделен, која је упозорила да се "пред очима Кфора Косово развило у центар исламистичког тероризма у региону".

"Скандалозно је да су захваљујући присуству немачких војника саудијски проповедници мржње и насиља несметано могли да створе идеолошку базу за то", навела је она.

Од немачке владе се тражи да "више не улепшава ситуацију на Косову и јавност не држи у незнању о конкретним бројкама када је реч о регрутовању за исламистичке терористичке мреже као што су Исламска држава и друге организације", преноси "Велт".

Немачка влада примећује и растући утицај Турске на Балкану.

"Од ступања на дужност АКП (турске Партије правде и развоја) 2002. године а нарочито током мандата тадашњег министра спољних послова Ахмета Давутоглуа догодила се стратешка промена оријентације турске спољне политике. У оквиру ове нове оријентације постављене су и (мада не искључиво) политичка тежишта у областима које су некад биле део Османског царства", пише у одговору немачка влада.

Турска у том контексту тежи активнијој улози на Западном Балкану, наводи се и додаје да се према сазнањима немачке владе турски спор између владајуће АКП партије и Гуленовог покрета преноси и на Босну и Херцеогивну, Албанију, Македонију и Косово.


Извор Танјуг/Б92, 17. мај 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.