Menu
RSS

ЗАЕВ ЈАВНО ГАРАНТОВАО УНИТАРНОСТ МАКЕДОНИЈЕ, ИВАНОВ МУ ДАО МАНДАТ

zaev i ivanov2Заев је рекао да је Иванову дао гаранције парламентарне већине да ће нова влада штитити и развијати унитарност Македоније


Председник Македоније Ђорђе Иванов уручио је у подне мандат за формирање владе лидеру Социјалдемократског савеза македоније Зорану Заеву.

Пре уручивања у председничкој резиденцији Вила Водно, у кратком обраћању, Иванов и Заев су истакли да су отклоњене све препреке за додељивање мандата лидеру парламентарне већине.

Заев је рекао да је Иванову дао гаранције парламентарне већине, коју чине СДСМ и албанске странке ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце, да ће нова влада штитити и развијати унитарност Македоније.

Према Уставу Македоније, мандатар Заев има рок од 20 дана да парламенту предложи састав кабинета.

Четрдесеттрогодишњи мандатар уверен је да ће као премијер Македонију извести из дуготрајне кризе, увести владавину права и земљу успешно вратити на изгубљени пут НАТО и ЕУ интеграција.

"Гарантујемо заштиту уставног поретка и територијалног интегритета Републике Македоније. Гарантујемо поштовање националних интереса и побољшање живота свих грађана. Гарантујемо да ће процес доношења одлука бити у складу са основним демократским принципима и владавином права, не доводећи Македонију у потчињен положај од друге државе", наведено је, између осталог, у изјави коју је потписао Заев преузимајући мандат за формирање владе.

Заев је рекао и да "Ниједан документ, платформа или акт супростављен горе наведеним ставовима не може бити основа за вођење политике у Републици Македонији".

Председник Македоније је имао уставни рок до 19. маја да Заеву додели мандат, након што га је председник парламента Талат Џафери 9. маја обавестио да је у Собрању Македоније формирана нова већина.

Иванов је од почетка марта одбијао да додели мандат, тражећи од кандидата за мандатара у неколико наврата гаранције парламентарне већине за очување унитарности Македоније.

Чврст став да не жели да додели мандат Заеву македонски председник је ублажио након састанка са високим представником Стејт департмента Хојтом Брајаном Јијем, 1. маја у Скопљу.

Заев је раније рекао да очекује да ће Македонија нову владу добити до краја маја. СДСМ је парламентарну већину договорио са три албанске партије – ДУИ, покретом Беса и Алијансом Албанаца.

Први мандатар након децембарских избора је био лидер ВМРО-ДПМНЕ и бивши премијер Никола Груевски који, међутим, није успео да постигне коалициони договор са албанским партијама, пре свега с албанском партијом ДУИ, иначе, својим дугогодишњим партнерима у власти. ВМРО-ДПМНЕ не признаје избор Џаферија за председника Собрања и залаже се за расписивање нових парламентарних избора.

КО ЈЕ НОВИ ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ МАКЕДОНИЈЕ И ШТА ГА ЧЕКА
По образовању економиста, Заев је у политику ушао 2003. када је први пут изабран за посланика. Од 2005. до краја 2016. био је градоначелник Струмице у три мандата, а повукао се пошто је у децембру 2016. поново изабран за посланика на ванредним парламентарним изборима.

На лидерску позицију у СДСМ, који је пре њега водио харизматични Бранко Црвенковски, Заев је дошао у лето 2013. и тада нико није веровао да ће успети да консолидује партију разједињену бројним изборним поразима које јој је у континуитету наносио политички противник, лидер конзервативне националистичке ВМРО ДПМНЕ и тадашњи премијер Никола Груевски.

Непуне четири године касније, Заев не само што ће постати премијер Македоније и највероватније послати Груевског у опозицију и политичку историју, већ је постао икона младих Македонаца и Албанаца који се залажу за живот у грађанском друштву и без међуетничких тензија. Политичку каријеру Заева је немогуће одвојити од полтичке судбине Николе Груевског. Као лидер опозиције Заев је објавио да је у Македонији годинама тајна служба прислушкивала више од 20.000 грађана и то без судског налога што је тада, на почетку 2015, у јавности одјекнуло као бомба.

Иако није добио највећи број гласова на ванредним парламентарним изборима у децембру 2016, Заев је успео да формира парламентарну већину са албанским партијама, што претходно није успело његовом политичком протвнику Груевском. Томе су претходиле вишемесечне опструкције ВМРО ДПМНЕ и председника Македоније Ђорђа Иванова, који је одбијао да му додели мандат.

Као премијер Заев ће имати тежак задатак да спроведе реформе на којима инсиситра међународна заједница, да приближи земљу ЕУ и НАТО, што очекује велика већина македонских грађана. Али најважније за будућу владу биће пре свега да успостави владавину права и једнакост у друштву за све грађане што је било и главно обећање Заева у изборној кампањи.

Заев је за себе у једном интервјуу спонтано рекао да је добар човек. Те његове речи би могло да потврди и његово понашање приликом упада демонстраната у Собрање Македоније 27. априла када је одбио захтев обезбеђења да га евакиуише, јер како каже, није хтео да напусти партијске колеге који су физички напале присталице ВМРО ДПМНЕ. У данима након тих немира рекао је да је спреман на помирење, али је поновио да сви који су починили кривична дела морају да одговарају, јер сви морају да буду једнаки пред законом.

Пре уласка у политику Заев се бавио привредом, а ВМРО ДПМНЕ му често приговара да је на месту градоначелника Струмице омогућавао послове фирмама чију су власници чланови његове породице. Једина мрља у досадашњој каријери му је афера Глобал, у којој је био осумњчен да је код изградње тог тржног центра кроз јавно-приватно партнерство нелегално стекао милионе евра. Тадашњи педседник Македоније Бранко Црвенковски га је аболирао у том случају, сматрајући да случај има политичку позадину.

Заев данас изричито негира да је ту било криминала и истиче да је поносан на тај посао, за који тврди да је најбољи пример јавно-приватног партнерства у Македонији. За то прво приватно-јавно партнерство у Македонији је добио награду Савета Европе, а општина Струмица је у време његовог управљања била добитник највишег државног признања за екологију.

Рођен је 8. октобра 1974. у Струмици. Дипломирао је на Економском факултету Универзитета "Ћирило и Методије" у Скопљу 1997, где је био и на постдиплмским студијама. Ожењен је и са супругом Зорицом има двоје деце, кћерку Александру и сина Душка. Говори енглески језик.


Извор Бета/Танјуг/Б92, 17. мај 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.