Menu
RSS

ХАРАДИНАЈЕВУ КАНДИДАТУРУ ЗА ПРЕМИЈЕРА ПОДРЖАЛА И ТАЧИЈЕВА СТРАНКА

Haradinaj i taci12 странака су, готово у поноћ, прешле преко изјава да имају "црвене линије" преко којих неће прећи када је реч о коалицији


Демократска партија Косова (ДПК), Алијанса за будућност Косова (АБК), Иницијатива за Косово (ИК) и девет мањих партија пријавиле су коалицију за предстојеће парламентарне изборе на Косову и сагласиле да кандидат за премијера буде лидер АБК и некадашњи командат Ослободилачке војске Косова Рамуш Харадинај.

На Косову је јуче био последњи дан за пријављивање предизборних коалиција за учешће на превременим парламентарним изборима заказаним за 11. јун.

Ових 12 странака су, готово у поноћ, прешле преко изјава да имају "црвене линије" преко којих неће прећи када је реч о коалицији, а на то их је, како наводе аналитичари, натерала раније постигнута предизборна коалиција између Демократског савеза Косова (ДСК) и Алијансе ново Косово (АНК).

То је изазвало узбуну у ДПК, која би у случају да не дође до коалиције са до сада опозиционим АБК и ИК изгубила примат после избора.

Аналитичари на Косову оцењују да чињеница да се председник ДСК Иса Мустафа одлучио да се не кандидује за премијера у случају победе ДСК може допринети бољим изборним резултати него у случају да он остане кандидат.

Томе може допринети и потписивање предизборних коалиција са АНК Беџета Пацолија, иницијативом "Алтернатива" градоначелнице Ђаковице Мимозе Кусари Љиља и независног посланика Иљира Деде и Иницијативом за правду, која је део незадовољних политичара који су напустили партију Правде.

Самоопредељење није направило предизборну коалицију.

Превремени парламентарни избори на Косову биће одржани 11. јуна.


Извор Н1, 17. мај 2017.

ТИМ ЏУДА: ДАЧИЋ И ХАРАДИНАЈ ПРЕМИЈЕРИ? БИЋЕ ЗАНИМЉИВО
Британски новинар Тим Џуда који се бави Балканом сматра да у случају да нови премијер Србије буде Ивица Дачић, а Косова Рамуш Харадинај онда би ускоро могао да се очекује занимљив дијалог.

— Сасвим је реална могућност да Дачић ускоро постане премијер Србије, а косовски Харадинај – навео је Џуда на Твитер налогу приметивши да је кампања у Србији допринела да Харадинај "политички оживи".

Он је у другом твиту навео да "са Дачићем и Харадинајем као могућим премијерима Србије и Косова ускоро следи интересантно време за дијалог".

Приштинска Газета Метро преносећи твитове британског новинара коменатрише да би резултат тога могао да буде нови приступ обе владе, као и дијалога под покровитељством ЕУ.


Извор Бета/Блиц, 17. мај 2017.

 

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.