Menu
RSS

КАЈЛ СКОТ: СРБИЈА ЈЕ У ВОЈНОЈ ТЕХНОЛОГИЈИ ПОТПУНО ЗАВИСНА ОД РУСИЈЕ

Skot ode kuciЗависност од Русије је нагласио и у сфери енергетике и рекао да је неопходно да свака земља има више извора енергије


Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је данас у Београду да очекује да се у будућности формира војска Косова али да је битно да се све ради у складу са уставом Косова.

"САД су одувек говориле да су за сарадњу са безбедносним снагама Косова и да очекују да ће некад у будућности постојати и косовска војска али да то треба да се уради путем устава Косова", рекао је Скот новинарима после рпедавања на Факултету за међународну политику и безбедност.

Упитан о косовским изборима и реторици у региону, он је рекао да је реторика много јача него што би требало а да су косовски избори "питање за амбасадора у Приштини".

На питање о евентуланом избору Рамуша Харадинаја за новог косовског премиејра Скот је рекао да не одговара на хипотетичка питања.

Амбасадор САД је поздравио позив министарке спољних послова ЕУ Федерике Могерини премијерима западнобалканске шесторке да се састану у Бриселу 24. маја због тензија на Балкану и додао да се последњих месеци у региону реторика појачала због избора у неколико земаља.

"Мислим да је то паметан потез Федерике Могерини пред самит у Трсту. Увек је боље разговарати него нешто друго", рекао је Скот.

Скот је претходно на Факултету за међународну политику и безбедност Универзитета "Унион-Никола Тесла" одржао предавање "Србија и САД – Сарадња и перспективе".

Током предавања он је рекао да је америчка политика на Балкану непромењена доласком нове администрације јер се америчка политика заснива на интересима, а не на личностима и додао да Балкан уопште није фигурирао у кампањи председничких кандидата, што је оценио као добру ствар јер то значи да се регион у САД више не сматра кризним.

Као основе америчке политике у региону Скот је навео подршку независности Косова, подршку јединственој Босни и Херцеговини и подршку избору нове македонске владе.

Говорећи о Србији, он је навео економску сарадњу, заједнички рад на помирењу и подршку САД интеграцији Србије у ЕУ као главне тачке партнерства две земље.

Према његовим речима, Србија је "сидро стабилности" у региону и кључна земља за решавање проблема захваљујући економском расту, раду на помирењу у региону и дијалогу са Приштином, као и због политике владе Србије.

Скот је рекао да Србија сарађује са САД у мировним мисијама, борби против тероризма и оружја за масовно уништење, као и у акцијама пружања хуманитарне помоћи.

Као проблеме са којима се Србија суочава на путу ка ЕУ Скот је навео криминал и корупцију, недовољно развијено грађанско друштво, недовољно слободне медије, екстремизам и негативан утицај Русије.

Према његовим речима, Србију нико не тера у НАТО али је додао да је и поред прокламоване војне неутралности Србија у смислу војне технологије потпуно зависна од Русије.

Зависност од Русије је нагласио и у сфери енергетике и рекао да је неопходно да свака земља има више извора енергије.

Скот је рекао да САД јесу суперсила и кључна држава за решавање проблема у свету, али да и поред тога што раде најбоље и највише што могу не могу све да постигну саме и да им је потребна помоћ других великих сила и других земаља.


Извор Бета/Нови магазин, 18. мај 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.