Menu
RSS

"БЕОГРАДСКИ КОНТРАПУНКТ": НАЦИОНАЛНОМ КУЛТУРОМ ПРОТИВ ГЛОБАЛИЗМА

bg kontrapunktДанас, како се примећује у "Београдској изјави", вртлог високо технологизоване епохе потискује на маргину некада неспорне културне тежње


Глобални неуротични и површни стил живота, који се намеће као једини могућ и једини прихватљив, претвара античку или просветитељску визију потпуног човека у једнодимензионално биће, а људску заједницу у биомасу, погодну за брзу менталну обраду и прераду. Светска индустрија забаве и антикултуре упослена је у описаном смеру и настоји да потпуно превлада и завлада.

Овако у "Београдској изјави", својеврсном манифесту и закључку са првог сусрета светски афирмисаних писаца, "Београдског контрапункта", учесници, међу којима су били и неки од најеминентнијих стваралаца данашњице, оцењују стање у ком су се култура и модеран човек нашли у савременом добу.

Током дводневног скупа на коме су учествовали књижевници Петер Хандке, Милован Данојлић, Ју Хуа, Фредерик Бегбеде и Захар Прилепин, са домаћинима Емиром Кустурицом и министром културе и информисања Владаном Вукосављевићем, отворена су важна питања, на која су понуђени и бројни одговори.

— Дошли смо овде, у град на старој, симболичној граници светова, на место честих судара, али и културних укрштаја, у тежњи да наш разговор буде садржајна размена и прожимање. Потреба за сусретима уважава појединачне разлике и различита наслеђа што их носимо као властиту основу – наведено је у "Београдској изјави", својеврсном манифесту упућеном са скупа "Београдски контрапункт", који је организован по идеји министра Вукосваљевића.

Општа оцена је да се само конструктивним дијалогом могу очекивати промене.

— Мимо других подела и разлика које су неизбежне, култура мора да допринесе вишедимензионалности света. Треба да помогне освешћењу појединца клонулог под епохалним притиском.

У "Београдској изјави" се даље наводи да је "велики српски писац који је живео у овоме граду, нобеловац Иво Андрић, указао у једној важној прилици да је у послу којем је посветио живот садржана права историја човечанства".

— Култура је израз запитаности и одговорности. Култура је свест да свет не почиње од јуче, нити ће трајати само за нашег трајања. Култура од разлика прави богатство контрапункта, а не метеж сукоба. Сваки разумевајући разговор чини корак у смеру таквог освешћења. Ми тај мали корак овде чинимо - поручили су потписници "Београдске изјаве".

Чувени уметници указали су на неопходност критичког става и настојања ствараоца да се одупре притиску глобализма и униформизације.

— Заоштравају се односи међу народима, а поравнава културно обиље света. Разарања су и физичка и духовна, а носиоци моћи своје интересе потурају као неупитне вредности. Ако се у нечему можемо свакако сложити, то је да стваралаштво не трпи наметнуте, октроисане истине и ограничења, ма одакле они долазили - поручили су Хандке, Прилепин, Хуа, Данојлић, Бегбеде, истакавши да култура зна да истина о човеку и о времену нема само једну страну, да не осуђује, нарочито не срачунато и наслепо, него настоји да разуме.

Данас, како се примећује у "Београдској изјави", вртлог високо технологизоване епохе потискује на маргину некада неспорне културне тежње.

УТИЦАЈ ПИСАЦА
Значајни светски аутори претходна два дана у Београду су разговарали о ситуацији у свету, ефектима глобализације, улози културе и уметности у савременом свету, утицају писаца данас, рату и револуцији, херојима и антихеројима, опасности од колапса културе, хиперпродукцији књига, као и невидљивости великих уметничких дела. Следећи скуп најављен је за наредну годину.


Извор Вечерње новости, 11. јун 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.