Menu
RSS

СУЗБИЈАЊЕ РУСКОГ УТИЦАЈА: НАТО ПРИМА МАКЕДОНИЈУ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ

zaev siptarrПлан је скован у Бриселу, а Македонија ће за НАТО користити име FYROM те до уласка у ЕУ пронаћи коначно решење у разговору с Грчком


Зорана Заева на премијерски положај у Македонији могао би подстаћи и решавање кључне препреке за улазак те земље у еуроатлантске интеграције. Реч је, јасно, о спору с Грчком због имена, наводи "Јутарњи лист".

План је скован у Бриселу, а Македонија ће за НАТО користити име FYROM те до уласка у ЕУ пронаћи коначно решење у разговору с Грчком.

Наиме, Атина је одбијала да укине визе бившој Југославији управо због постојања Републике Македоније. Грчка сматра да је реч о њеном историјском имену, те да се овим називом сугеришу територијалне претензије бивше Југославије према Грчкој (иако никад нису помислили да би могло бити супротно). Распадом бивше Југославије име самосталне Македоније постало је "питање свих питања" за Грчку која је чак једно време увела копнену блокаду.

Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а, планира да посети Скопље средином јула како би се убрзао процес, па да Македонија постане чланица већ у пролеће 2018. године.

ТАЈНЕ СЛУЖБЕ
Недавно су објављени документи македонске, али и неких других тајних служби који су потврдили да су у протестима који су довели до насилног упада у зграду Собрања учествовали припадници српске тајне службе, као и да је руска тајна служба радила на дестабилизацији Македоније подстицањем сукоба између Македонаца и Албанаца.

Русија је изузетно тешко примила овонедељни улазак Црне Горе у НАТО јер је тако изгубила једну коцкицу у својој слагалици јачања утицаја на Западном Балкану, а Македонија је требала да буде део руске интересне сфере. Стога је одлука НАТО-а сасвим разумљива. Заев је, пак, показао потребну флексибилност, па је најавио да је спреман на улазак у НАТО под именом FYROM, а да се преговори о имену с Грчком наставе у склопу приближавања чланству у ЕУ. Осим тога, чланство у ЕУ је на дугом штапу и вероватно ће му претходити формирање економске заједнице на Западном Балкану коју потичу Берлин и Брисел, пише "Јутарњи лист".

Алексис Ципрас му је честитао на избору и потврдио да је за Атину и даље неприхватљиво име Македонија. Но, FYROM или неко друго композитно име за Грчку би било прихватљиво.

ЗА СТАБИЛНОСТ
Никос Коцијас изјавио је да су "јединство, интегритет и стабилност северног суседа изузетно важни".

— То је наша главна брига и сматрамо да решење питања имена на креативан и демократски начин може олакшати будући смер земље – рекао је Коцијас.


Извор Јутарњи лист/Блиц, 11. јун 2017.

 

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.