Menu
RSS

Д. АНЂЕЛКОВИЋ И Б. РАДУН: ОСУЂУЈЕМО СРАМНУ ХАЈКУ НА СПЦ ЗБОГ БРНАБИЋКЕ

Ana Brnabic 5Модерна српска држава је, без претеривања, дете Српске цркве и црквено-народне традиције. Није обрнуто! Уз сво уважавање концепта секуларне државе, то увек морамо да имамо у виду


У низу медија покренута је безочна кампања против Српске православне цркве. На агресиван начин СПЦ се осуђује што се противи да Ана Брнабић постане председница владе Србије. Наводно, СПЦ иза кулиса притиска Вучића да се определи за неко друго кадровско решење због сексуалне оријентације министарке.

Да ли је тако или не – немамо довољно информација. Из јавно изречених ставова представника СПЦ не делује нам да је тако. Међутим, и да јесте – па шта? Црква има право да изнесе свој став јавно или да се бори за његово уважавање у кулоарима власти тихо, у вези са свим битним друштвено-политичким питањима! Некоме то значи, некоме не. И то је легитимно. За део грађана СПЦ је само „невладина организација“ те њени ставови за њих немају тежину. Ипак, за већину Срба, уверени смо, СПЦ је и даље темељна национална институција.

Срби вековима нису имали своју државу. Док су чамили под отоманском и хабзбуршком окупацијом – суочени са покушајима покатоличавања и исламизације, те на тај начин однарођивања – чувар националне идеје била је Српска црква. Она нас је одржала и хвала јој! Очувала је традиционалну етику, култ државности и ослободилачки полет. Плод тога је била обнова српске државности.

Модерна српска држава је, без претеривања, дете Српске цркве и црквено-народне традиције. Није обрнуто! Уз сво уважавање концепта секуларне државе, то увек морамо да имамо у виду. Било који властодржац, данас јесте сутра га неће бити. Идеологије и странке пролазе. Државна уређења се смењују. Али СПЦ остаје и чува душу нашег народа. Зато нико нема право да омаловажава тај стуб нашег националног, верског и државног идентитета.

Ко жели да се залаже за оног или овог кандидата за премијера – његово је право. Ко је против њих – важи исто. Тако је када се ради о грађанима Србије, али неко себи даје за право да поменуто право ускраћује Српској православној цркви. Срамота! Авет титоизма лебди над Србијом и исијава из многих који се заклињу и у некакве европске вредности.

Лично али и у име редакције сајта Видовдан одлучно осуђујемо такву праксу и примитивне, тоталитарне насртаје на СПЦ. Никоме не смемо дозволити да омаловажава нашу најважнију историјску и националну институцију! Апелујемо на све национално свесне и одговорне грађане да се одлучно одупру харанги против СПЦ ако се она настави, те из перспективе односа према Српској цркви сагледају и оцене понашање водећих српских политичара. Како се они односе према СПЦ, тако се, између осталог, и ми поставимо према њима!


Извор Видовдан, 11. јун 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.