Menu
RSS

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: ПОБЕДА ХАРАДИНАЈА КОМПЛИКУЈЕ СИТУАЦИЈУ НА КОСОВУ

Haradinaj majmun"Победа Харадинаја, лидера Алијансе за будућност Косова, закомпликовала би односе са Србијом", стоји у тексту британског јавног сервиса


Светски медији оцењују, анализирајући изборне резултате на Косову, да ће избор Рамуша Харадинаја на место премијера закомпликовати односе са Србијом.

Будуће власти у Приштини очекују тежак посао у борби против корупције и могуће оптужнице против ратних вођа ОВК, напомињу западни медији у првим реаговањима на прелиминарне резултате парламентарних избора на КиМ уз оцену да би избор Рамуша Харадинаја за премијера закомпликовало односе са Београдом.

Би-Би-Си наводи да би "овај бивши побуњенички командант, којег Србија тражи оптужујe за ратне злочине", према предизборним анкетама требало да буде победник избора. "Победа Харадинаја, лидера Алијансе за будућност Косова, закомпликовала би односе са Србијом", стоји у тексту британског јавног сервиса.

АФП наводи да је Косово гласало за парламент који очекују "напети односи" са Београдом, као и "ендемска корупција и могуће оптужнице за ратне злочине за поједине (косовске) вође".

Агенција наводи да изгледа да ови избори уводе Косово "у период неизвесности, са старом гардом бивших герилских бораца који имају вођство, али им недостаје апсолутна већина у односу на странке које позивају на промене".

Наводи се да је Харадинај, као кандидат за премијера коалиције коју су косовски медији назвали "ратним крилом" и на чијем се налази Демократска партије Косова председника Хашима Тачија, прогласио "убедљиву победу".

"Али, изгледа да је питање да ли ће он (Харадинај) и његови савезници доћи до 51 посланика у парламенту од 120 места, ниво подршке који би им омогућио да владају у коалицији са десет посланика који представљају несрпске мањине, попут етничких Турака и Рома", наводи АФП.

Ројтерс наводи да ће нова влада у Приштини "морати да се ухвати укоштац са незапошленошћу који износи 30 одсто" и побољша односе са Београдом, што је "предуслов за напредовање у процесу приступања Европској унији".

"Запад види интеграцију Западног Балкана у Европску унију као начин стабилизације региона који се и даље опоравља од ратова 90-тих година прошлог века", наводи ова агенција.

АП пише да је на косовским изборима највише гласова освојила коалиција "бивших побуњеничких вођа етничких Албанаца" и да "ниједна група неће моћи да влада сама, па су коалиције вероватне", као и да ће "нови кабинет морати да се ухвати укоштац са неколико тешких питања, укључујући демаркациони споразум са Црном Гором".

Међу главним проблемима су, како наводи АП, "потврда још једног споразума са Србијом којим се дају већа права етничкој српској мањини, и наставак напорних преговора са Београдом, који Косову негира државност", наводи АП.


Извор Танјуг/Б92, 12. јун 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.