Menu
RSS

МАКЕДОНСКИ МИНИСТАР НАЈАВИО ПРОМЕНУ ИМЕНА ЗЕМЉЕ И УЛАЗАК У НАТО

Hojt Ji zaevДоговорен назив за компромис ће бити стављен на референдум у Македонији, а претходно ће за њега бити тражен консензус свих политичких партија – рекао је Димитров


Македонија размишља о могућности да промени назив да би Грчка повукла вето на пријем Македоније у НАТО, изјавио је нови министар спољних послова Никола Димитров.

Како преноси македонска агенција Макфакс (makfax.com.mk), Димитров је то рекао за британски лист "Фајненшел тајмс" (ft.com), који у тексту као могућу варијанту спомиње назив "Горња Македонија" који је већ предлаган током више од четврт века постојања грчко-македонског спора.

— Договорен назив за компромис ће бити стављен на референдум у Македонији, а претходно ће за њега бити тражен консензус свих политичких партија – рекао је Димитров.

Министар спољних полова Македоније је данас у Бриселу с премијером Зораном Заевом на састанцима у ЕУ и НАТО, а у среду би требало да се састане са својим грчким колегом Никосом Коцијасом.

— Затражићу од Грчке да размисли какву врсту суседа жели – да ли жели стабилну, пријатељску земљу која нуди наду за демократију и правду. Ако смо добри суседи, тада се надам да ће политичке снаге у Грчкој искористити ову историјску шансу – рекао је Димитров.

По "Фајненшел тајмсу", Никола Димитров ће данас у Бриселу високим представницима НАТО нагласити да ће чланство у Алијанси помоћи да се шири балкански регион смири након неколико месеци полтичких тензија.

Грчки министар спољних послова Никос Коцијас је у суботу поновио да Грчка не одступа од својих ставова и да Македонија, пре уласка у НАТО, прво теба да постигне компромисно решење спора о називу са својим јужним суседом.

Како преноси Макфакс, британски дневник напомиње да је влада грчке странке Сиризе поздравила нову владу Зорана Заева у Скопљу као кооперативнијег партнера од претходне, која је била снажно националистичка.


Извор Бета/Блиц, 12. јун 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.