Menu
RSS

ЏОРЏ ФРИДМАН У БЕОГРАДУ: РАЗМИСЛИТЕ О БАЛКАНСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ

Jeremic FridmanПотребан је снажан Балкан, као партнер Сједињених Америчких Држава наспрам Русије и Турске


Земље Балкана имају заједнички интерес и требало би добро да процене где иду, и да размисле о "балканској федерацији".

Ово је вечерас изјавио у Београду амерички геополитички аналитичар Џорџ Фридман, уз оцену да је потребан снажан Балкан, као партнер Сједињених Америчких Држава наспрам Русије и Турске.

Највећа опасност за овај регион је сам регион, оценио је Фридман у дискусији "Ветрови промена" у хотелу Краун плаза у организацији Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД), где му је домаћин био председник ЦИРСД Вук Јеремић.

Фридман је одговарајући на питања нагласио да тероризам јесте проблем, али није егзистенцијални проблем за Балкан.

"Ако сте сами за себе највећа претња, сами сте и решење", рекао је он.

Амерички геополитички експерт и оснивач компаније "Стратфор" на питање о Косову, рекао је да је хтео да избегне одговор да не би био бруталан, у смислу "баш ме брига шта ће бити с Косовом".

"ОК брига ме, али занима ме шта ће бити с Балканом, желим да имате стабилан регион, стабилан Балкан, наспрам Русије и Турске, као партнер САД. Не занима ме шта вас дели, већ шта вас чини јачим", изјавио је Фридман.

Он је подсетио да од распада Југославије три деценије није било срећних времена за Балкан, а да би интеграција у ЕУ отворила многа питања која не треба потценити.

"Треба добро да процените где идете, ситуација је сложена", указао је.

"Није ваш спас у ЕУ, већ схватање да је најбољи део ваше историје било време Југославије, без обзира на репресивни комунистички режим", рекао је и предложио опцију Блаканске федерације.

Како је рекао, балканске земље не морају да се построје иза земаља Европе, већ имају свој избор – заједнички интерес.

"Ако Европљани немају довољно својих проблема – нек интегришу Балкан, такође и ако ви овде немате довољно проблема, интегришете се у ЕУ", рекао је Фридман и упитао "шта ће, забога Црна Гора у НАТО"?

Говорећи о обнављању идеје Велике Албаније, он је рекао да на Албанију треба гледати у односу на Турску, јер је она велика сила, без које се не може и са великим утицајем на Балкан.

Фридман је, такође, указао на изузетан интелектуални потенцијал земаља Балкана, помињући Србију, Хрватску Словенију.

"Нема места на свету где се може купити тако добра експертиза, тако јефтинa, ништа не може да замени то, искоритите то, омогућите паметним главама да раде", поручио је.

"Имате решење, једино што вам стоји на путу сте ви сами", закључио је Фридман.

Он је говорио и о глобалним токовима, истичући да САД јесу супер слиа, али да не може сама и да би свет требало да схвати да мора да делује колективно, у заједничком интересу.

Он је додао и да Русија ништа није постигла у Сирији, већ се умешала у тај конфликт да би се показала као велика сила, и да сад не зна како да се извуче из њега.


Извор Фонет/Данас, 11. Јун 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.