Menu
RSS

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ТИБОРУ ЦЕРНИ

Tibor spomenikВучић: формираћемо одбор за изградњу централног спомен обележја којим би се очувало сећање на 108 величанствених са Кошара


Никада толико много нас није дуговало толико бескрајно много тако маленом броју њих, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на откривању споменика Тибору Церни, једном од 108 хероја, припадника Војске Југославије, који су 1999. страдали у одбрани карауле Кошаре на граници са Албанијом.

Вучић је, на свечаној церемонији у Дебељачи, где је Церна живео, захвалио страдалим борцима са Кошара за све што су учинили за своју отаџбину.

"Ми, грађани Србије, неретко мислимо да је слобода једном заувек дата и понекад заборавимо на дуг према онима који су слободу сачували и нису жалили живот за будућност наше отаџбине", рекао је Вучић.

Он је указао на чињеницу да је 108 војника страдало да би сачувало наше животе.

"На Кошарама их је било 108 мртвих, положених живота за све наше, прекинутих судбина да бисмо ми данас имали своју. Тибор Церна, над чијом бистом стојимо, један је од 108 којима дугујемо", рекао је Вучић.

Председник је подвукао да није могуће рећи колики је дуг према страдалом Церни, јер је погинуо у 21. години и зато што је, како је рекао, имао 20 милиона неостварених могућности, снова, планова, које је положио за све нас.

"И то му дугујемо, све снове и могућности. Његов недоживљени живот који нам је дао, наш је дуг", истакао је Вучић.

Како је рекао, Церна је 28. априла 1999, урадио нешто што прави разлику између човека и јунака, што дели обичан од великог живота, и што чини да смрт не буде крај, већ почетак вечности.

"Стао је пред метак и изговорио највећу реченицу тог малог, прљавог и неописиво страшног рата који нам је агресор наметнуо. Рекао је: ''За ову земљу вреди умрети'' и урадио је то, умро је за своју земљу и свакога од нас", рекао је Вучић.

Председник је додао да је историја Србије препуна славних битака и победа које су у великој мери допринеле да наса земља постане слободна, независна и поштована у свету, у коју је сваки гост добродошао и у којој народ зна да цени слободу више од свега, знајући колико је жртава за њу пало.

Вучић је рекао да је крајњи циљ агресора из ОВК, НАТО снага и регуларне војске Албаније била копнена инвазија и пресецање комуникације Ђаковица – Призрен и продор у делове КиМ.

Како је рекао, то је била историјска битка у истом рангу као што је то био бој на Цегру, битка на Иванковцу... и после целодневних свакодневних борби спречен је улазак непријатеља и копнена инвазија земље.

Ова се битка није обележавала, хероји нису помињали али, рекао је српски председник, данас када се више не стидимо да причамо о нашим јунацима можемо да кажемо да је Тибор Церна био Мађар, био херој, волео своју земљу и да су он и сви други са њим желели да остану ту да бране своју светињу, да бране своју земљу.

Питома Дебељача је мало насеље колико је великог човека изнедрило и постала је симбол херојства и части, додао је Вучић.

Како је рекао, велики Тибор је остао на ногама после првог метка и даље стојећи и пркосећи албанском терористи и захваљујући њему су многи отишли својим кућама али са сећањем на њега, на јунаштво и на светињу коју бране и битку у којој су учествовали – Српском Термопилу...

Вучић је рекао да смо се и тада по ко зна који пут смо бранили у борбама које нисмо започињали оно без чега грађани Србије не могу да живе, да дишу – а то је слобода.

"Ово је моја земља" рекли су они и зауставили терористе, агресоре... и умрли на њој тако славно да се и данас на Кошарама чују њихови гласови како преносе страшну опомену и клетву – ово је моја земља.

Председник Републике је рекао и да је Србија данас земља за коју вреди живети исто како је вредело умрети и да морамо имати вере у земљу која је наша, која вреди...

Он је додао да ћемо за њу да живимо без страха, да сваки дан градимо нове путеве, нове фабрике, школе. . .

Вучић је рекао да овим обележјем одајемо само трунку захвалности Тибору Церни али и показујемо, са великим закашњењем, да умемо да памтимо и чувамо своје јунаке.

"Нека је вечна слава Тибору и сваком од 108 величанствених са Кошара", закључио је председник Србије.

ВУЧИЋ: СПОМЕНИЦА ЗА СЕЋАЊЕ НА БИТКУ НА КОШАРАМА
Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће донети одлуку о додели споменице којом би се обележавала битка на Кошарама 1999. И да ће тај орден доделити сваком од 108 јунака који су дали живот за српске Кошаре.

Он је, такође, најавио и да ће формирати одбор за изградњу централног спомен обележја којим би се очувало сећање на 108 величанствених са Кошара, али и све друге који су дали свој живот браћени слободу и независност Србије.

„Нека заувек живи и увек има овакве хероје Србија, нека живи наша Србија“, поручио је Вучић.

КАД ЈЕ ПАО, ЦЕРНА ЈЕ РЕКАО: ЗА ОВУ ЗЕМЉУ ВРЕДИ ГИНУТИ
Тибор Церна био је један од 108 "српских Обилића", хероја са Кошара, који ће живети у нама док год смо ми живи и док год будемо причали о њиховим херојским погибијама, поручио је данас преживели борац са Кошара Војислав Вукашиновић.

Он је, на свечаној церемонији откривања споменика једном од хероја с Кошара, Тибору Церни, у Ковачици, рекао да се 18 година чекало да се подигне прво спомен обележје – првом међу једнакима, хероју Тибору Церни.

Испричао је један догађај кроз који се, како каже, препознају сви хероји са Кошара.

"Тибор је дуже време био у рову са другарима, саборцима. Тукао их је непријатељски снајпер којег нису могли да елиминишу. Нешто је морало да се предузме. Рекао им је шта ће урадити – устао је да би га снајпер погодио, а наш војник је открио непријатеља и елиминисао га", рекао је Вукашиновић.

Како је додао, први метак није погодио Черну, али други јесте.

"После другог је пао и рекао: ''За ову земљу вреди гинути'', рекао је Вукашиновић.

Он је додао да се нада да ће и остали хероји у блиској будућности добити централни споменик, где ћемо моћи да се уз највише државне початси поклонимо свим жртвама.

"Молим вас да никада не заборавите хероје, њихове мајке, породице, хероје инвалиде који су оставили делове својих тела на врлетима Проклетија, па и српске ратнике који се данас, а ни тада се нису, освртали према сили која их напада, већ према светињи коју бране", подвукао је он.

"Знали су да је иза њих Пећка партијаршија, Високи Дечани, да су иза њих њихове мајке, сестре...", рекао је Вукашиновић.

Он је захвалио општини Ковачица и свим државним институцијама које су омогућиле да се подигне споменик.

"Живели бесмртни хероји, живела Србија", закључио је Вукашиновић.

ТИБОР СЕ ХРАБАР РОДИО И ХРАБАР УМРО
Ката Церни, мајка Тибора Церне палог на Кошарама, којем је у Дебељачи данас откривен споменик, рекла је да су њен син и његови другови, саборци, и погинули и преживели, дали све од себе да би сачували то што је требало и апеловала на државу да води рачуна о њима, њиховим породицама, својој војсци и младим војницима.

Она је казала је да јој је посебно драго што данас види саборце свог сина, што је имала прилике да са њима разговара о тренуцима које је Тибор провео са њима.

“На споменику је Тибор веома озбиљан, а тешко ми је да га таквог лика призовем када зажмурим. Увек је био весео И био је храбар када се родио И мислим да је био храбар када је умро”, рекла је Ката Церна.

У сузама она се захвалила свима који су омогућили подизање споменика И замолила државу да води рачуна о борцима са Кошара да се не деси да су живот дали џабе.

“Такође водите рачуна И о онима који су остали живи, помозите им да могу да школују децу, нађу посао. Толико су заслужили”, поручила је она.

“За будућност бих поручила да ви генерални идете напред, а наша деца за вама”, закључила је Ката Церна на церемонији, на којој је говорио и председник Србије Александар Вучић.


Извор Танјуг/Вечерње новости, 14. јун 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.