Menu
RSS

СЛОБОДАН ЈАНКОВИЋ: ТРАМПОВ ПОРАЗ ПОНИШТИО БИ ПОЗИТИВНЕ ТРЕНДОВЕ ИЗ 2016.

tramp CIAТрамп: „Измислили су лажан закључак у причи о Русима, нису нашли доказе, а сада тврде да се ради о опструкцији правде у лажној причи. Баш лепо“


Ако дође до Трамповог опозива то ће бити наставак пораза свих оних трендова који су указивали на могућност преокрета и појављивање неких пламичака „ватре слободе“ прошле године на Западу.

Вест да је амерички председник Доналд Трамп под истрагом којом би требало да се утврди да ли је починио кривично дело „опструкције правде“, односно ометања истраге у поступку који је амерички ФБИ покренуо пре година дана о наводној „умешаности Русије“ у изборе у САД, узбуркала је америчку и светску јавност.

Писање „Вашингтон поста“ да то представља прекретницу у истрази ФБИ убрзо су пренели други амерички медији позивајући се на сопствене добро обавештене изворе, а тим поводом сам амерички лидер Доналд Трамп је на Твитеру написао:

„Измислили су лажан закључак у причи о Русима, нису нашли доказе, а сада тврде да се ради о опструкцији правде у лажној причи. Баш лепо.“

Слободан Јанковић, сарадник Института за међународну политику и привреду, за Спутњик каже да је покретање истраге против америчког председника показало да је америчка „дубока држава“ спремна на све, па чак и на поделе унутар сопственог друштва, само да спречи отопљавање односа између Вашингтона и Москве.

Јанковић са иронијом констатује и да су Американци тим потезом практично признали да је први човек Русије најмоћнији човек на свету.

„Судећи по писањима тамошњих медија, Владимир Путин је човек који је одлучио судбину председничких избора у САД, добио изборе у Великој Британији, он је човек који се меша у изборе у Аустрији, Француској, Холандији… Мислим да је резултат истраге против Трампа заправо признање да је председник Русије најмоћнији човек на планети Земљи“, са иронијом оцењује Јанковић.

Амерички медији наводе да, чак и ако се дође до необоривих доказа да је амерички председник починио кривично дело, питање је да ли би против Трампа била подигнута оптужница. Спекулише се да би много примереније било да се прикупљеним доказима позабави Конгрес који одлучује о могућем покретању опозива председника са дужности, односно о импичменту.

Јанковић каже да су неки медији наклоњени Доналду Трампу, као и аналитичари у Европи, одавно писали да се представници старе америчке администрације, односно „дубока држава“, неће зауставити на смени председникових људи или смањењу њихових овлашћења, већ да ће ићи на самог Трампа и покушај импичмента.

„Ако до тако нечега дође то ће бити наставак пораза свих оних трендова који су указивали на могућност преокрета и појављивање неких пламичака ’ватре слободе‘ прошле године на Западу. Опозив америчког председника створио би свакако нове поделе у Сједињеним Државама јер би једну колективну хистерију која тренутно постоји против актуелног естаблишмента претворила у колективно незадовољство Трампових гласача који су тражили промене у самој Америци“, закључује Јанковић за Спутњик.


Извор Спутњик, 16. јун 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.