Menu
RSS

КИПАР ПРЕД ИСТОРИЈСКИМ УЈЕДИЊЕЊЕМ?

Kipar 553Након састанка са грчким лидером Кипра, председником Никосом Анастасијадесом, Ејде је рекао да је ово "историјска прилика", преноси АП


Кипарски лидери се надају да ће постићи историјски договор о поновном уједињењу када се састану у Кранс-Монтани у Швајцарској, касније овог месеца.

То је саопштио изасланик Уједињених нација Еспен Барт Ејде.

Он каже да се Уједињене нације припремају за могућност да ће самит, који почиње 28. јуна, трајати недељама.

Након састанка са грчким лидером Кипра, председником Никосом Анастасијадесом, Ејде је рекао да је ово "историјска прилика", преноси АП.

Самит је кулминација две година преговора између Анастасијадеса и лидера турске стране Кипра, Мустафе Акинчија. Фокусираће се на безбедносну структуру након поновног уједињења Кипра.

Ејде наводи да се спрема документација која ће све проблеме документовати, међу којима и присуство 35.000 турских војника на острвској држави. Са једне стране, Грци ту војску виде као претњу и желе да нестану, док кипарски Турци то виде као једино обезбеђење и не желе да их се лише.

Кипар је подељен од 1974. године, након државног удара који је за циљ имао уједињење са Грчком и инвазије Турске.


Извор Танјуг/Б92, 16. јун 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.