Menu
RSS

ДОДИК: БОСАНСКЕ СЛУЖБЕ ПРИСЛУШКУЈУ ДРЖАВНО РУКОВОДСТВО СРБИЈЕ

Dodo mile"Пре пола године дат је налог за прислушкивање државног врха Србије. Мислите ли да то не чине и у случају Хрватске? Ја верујем да се то догађа"

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Обавештајно-безбедносна служба БиХ (ОБА) прислушкује државни врх Србије, а вероватно и Хрватске.

"Пре пола године дат је налог за прислушкивање државног врха Србије. Мислите ли да то не чине и у случају Хрватске? Ја верујем да се то догађа", рекао је Додик за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Оценивши да "нема ништа горе за једну земљу, посебно ону каква је БиХ, да њом управља тајна полиција", он је рекао да ОБА "функционише тако да уништи српски и хрватски идентитет и да од њих прави непријатеље".

"Шеф ОБА Осман Мехмедагић Осмица назове посланике, чак и поједине Србе, и онда креирају закључке. Осмица је директни изданак ригидне структуре СДА. Главни ликови који не одговарају тој политици су (Драган) Човић и (Милорад) Додик", казао је председник РС.

Према његовим речима, бошњачки члан Председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић "жели да се реши две особе, а то су Додик и Човић".

"То је отишло и код странаца, па онда су и они то тако прихватили….ОБА није наша служба. То је нама непријатељска служба. Ми је тако и посматрамо", истакао је Додик.

Упитан да ли је могуће да Загреб и Београд побољшају односе, он је рекао да је то потребно, јер Хрвати и Срби носе тешко бреме историје.

"То се не може занемарити у нашим међусобним односима. Али су се и околности промениле у посљедњих 20-ак година. Хрвати су добили властиту државу, Срби су добили своје две државе - Србију и Републику Српску", казао је Додик.

Наводећи да би односи између Срба и Хрвата требало да се нормализују, он је рекао да Срби у БиХ настоје помоћи остварењу права Хрвата у тој земљи.

Та подршка, додао је, није калкулантска, већ Срби то раде јер и за себе желе оно што Хрвати траже.

"То није на штету Бошњака. Ни у ком случају, него је реч о покушају да се Бошњаци натерају да одустану од мајоризације и својатања БиХ. БиХ није само њихова и не могу никога мајоризовати. Нас сигурно неће", нагласио је председник РС.

Говорећи о заједничкој иницијативи с ХДЗ-ом у вези са предлогом о Уставном суду БиХ, како би из те институције отишли стране судије, Додик је рекао да то највише опструишу странци који "потпаљују" Бошњаке да не прихватају дијалог о тој теми.

"Бошњаци због тога не желе ништа, желе задржати механизме мајоризације Хрвата и кажњавања Срба. То је концепт који проводе са странцима. У тој мајоризацији Хрвата значајно су успели... Један народ треба да бира своје највише представнике у власти", казао је он.

Додик је поручио хрватском народу у БиХ да имају избор између мајоризације и нестанка, односно да су пред избором - да ли ће обезбедити свој статус као што имају Бошњаци у Федерацији БиХ или ће нестати.

Председник РС поново је оптужио Савез за промене (СДС, ПДП и НДП), који је на власти на државном нивоу, за издају националних интереса у Сарајеву, додавши да ће због тога на изборима СДС бити кажњен драстично лошим изборним резултатом.

Говорећи о утицају Русије на Републику Српску, Додик је рекао да је сигурно само једно - да Српска није поданик било кога, а да поштовање према Русији није ништа мање или више од поштовања према ЕУ и САД.

"Ми немамо никаквих проблема с њиховим политикама, али имамо проблема када нам овде покушавају управљати, па се онда осуђују Руси. Русија није створила ниједан проблем или покренула политички пројект. А Европа и Америка јесу", истакао је он.

Према његовим речима, у БиХ треба одбацити утицај странаца, био он руски, амерички или европски.


Извор Бета/Б92, 10. јул 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.