Menu
RSS

БИВШИ ШЕФ УНМИКА: ВРЕМЕ ЈЕ ЗА СМЕНУ ПОЛИТИЧКИХ ЕЛИТА НА КОСОВУ

Haradinaj Tachi1Јесен Петерсен је у интервјуу за приштински лист „Зери“ рекао да је срећан што је „Косово већ независно“, а разочаран изостанком резултата борбе против корупције

Некадашњи шеф Унмика на Косову и Метохији Сорен Јесен Петерсен изјавио је да су грађани на ванредним парламентарним изборима 11. јуна гласали за промене, и да је дошло време за промену политичке елите или да, како каже, актуелна промени своје политичке приоритете.

Јесен Петерсен је у интервјуу за приштински лист „Зери“ рекао да је срећан што је „Косово већ независно“, а разочаран изостанком резултата борбе против корупције и организованог криминала.

Мандат Јесена Петерсена на Косову и Метохији био је у време када је лидер Алијансе за будућност Косова и актуелни кандидат за премијера Рамуш Харадинај, којег Србија терети за ратне злочине, био премијер у коалицији са странком тадашњег председника Ибрахима Ругове.

Данас, много година касније, када је Харадинај поново кандидат за косовског премијера, бивши шеф Унмика о њему не жели да прича, али указује да је дошло време да Косово промени политичку елиту или да ова актуелна промени своје политичке приоритете.

Јесен Петерсен каже да жали због тога што се и данас, 10 година од „косовске независности“, на Косову и Метохији говори о истим проблемима – корупцији, владавини права, незапослености….

Петерсен, иначе професор на болоњском Универзитету „Џон Хопкинс“, каже да Косово сада мора да формира стабилну владу, која ће коначно радити у интересу грађана, а не у корист личних и партијских интереса.

Петерсен није искључио могућност да ће подизање оптужница Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК произвести напетости на КиМ, али је истакао да одлуке тог суда морају да буду поштоване.


Извор Танјуг/Спутњик, 11. јул 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.