Menu
RSS

ДИНКО ГРУХОЊИЋ: ПОТРЕБНО УМРЕЖАВАЊЕ НЕРЕЖИМСКИХ МЕДИЈА

Dinko Gruhonjic 3"Само умрежени ће моћи да парирају мејнстрим режимским медијима. Само умрежени, моћи ће да допру до већине грађана"

Програмски уредник Независног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић изјавио је данас да се у Србији мора радити на умрежавању медија који нису режимски и који професионално обављају свој посао.

"Само умрежени ће моћи да парирају мејнстрим режимским медијима. Само умрежени, моћи ће да допру до већине грађана", рекао је Грухоњић на шестом форуму цивилног друштва земаља Западног Балкана у хотелу Холидеј у Сарајеву.

Према његовим речима, медији у Србији који нису режимски плаћају скупу цену због тога, али упркос томе остају доследни, о чему сведоче бројна међународна признања која добијају.

Он се заложио и за јачање савезништва организација цивилног друштва и медија, као и за промовисање улоге медија цивилног друштва, који је не само да већ постоје већ су неретко и најпрофесионалнији и најхрабрији.

Грухоњић је рекао да је држава одлучила да не поштује медијске законе које је сама усвојила 2014. године, те да иако се законима обавезала, држава није изашла из власништва у медијима, као што су дневни листови "Политика" и "Вечерње новости".

"Приватизација медија спроведена је накарадно и постоје јасне индиције да је у њој кориштен новац из буџета локалних самоуправа за куповину медија, а да су медије куповале особе блиске владајућим партијама", навео је Грухоњић.

Оценио је да је најпластичнији пример Новинске агенције "Танјуг", која је званично угашена у новембру 2015. године, али и данас 20 месеци касније  и даље емитује вести и наплаћује услуге.

Како је објаснио, тиме се у потпуно неравноправан положај доводе преостале две приватне новинске агенције "Бета" и "Фонет".

"То је још један доказ да у Србији медијско тржиште суштински не постоји", поручио је Грухоњић.

Оценио је да је финансирање медијских садржаја од јавног интереса у локалним срединама Војводини кроз медијске пројекте "потпуно извргнуто руглу и претворило се у удружени криминални подухват".

"Новац додељују самима себи, захваљујући конкурсним комисијама. Исте те комисије буџетски новац додељују и опскурним националним таблоидима који свакодневно на најгрубље могуће начине крше новинарски кодекс", навео је Грухоњић.

Грухоњиће је оценио и да се Споразум о подизању нивоа безбедности новинара, који су крајем прошле године потписали Министарство унутрашњих послова, Републичко тужилаштво и новинарска и медијска удружења и асоцијације, не поштује, већ да се ситуација из месеца у месец погоршава.

"Оправдано сумњамо да су га државне институције потписале само да би испуниле бирократски захтев на путу европских интеграција, а не с намером да га спроводе", рекао је Грухоњић.

У току је 6. Форум цивилног друштва Западног Балкана у организацији Европског економско-социјалног одбора (ЕЕСЦ) у сарадњи са Саветом за регионалну сарадњу (РЦЦ).

Најважније теме овог скупа су организације цивилног друштва у промовисању одрживог раста и запошљавања, миграције, слобода изражавања и медија, као и права и оснаживање жена.


Извор Бета, 11. јул 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.