Menu
RSS

ХАН: ЕУ ЋЕ У ЗАПАДНИ БАЛКАН УЛОЖИТИ МИЛИЈАРДУ ЕВРА

Han trstБерлински процес осим политичке димензије, у чијој основи је ревитализација међувладиних односа и решавање преосталих отворених питања, има и све снажнију економску димензију

Брисел жели да земље Западног Балкана постану чланице Европске уније, а један од кључних разлога за то је да се млади људе задрже у својим земљама и не напуштају их, поручио је данас у Трсту европски комесар за политику проширења и суседства Јоханес Хан.

Говорећи на Самиту лидера "западнобалканске шесторке", који се одржава у оквиру Берлинског процеса, Хан је рекао да би то смањило тензије из прошлости, а задатак политике је, казао је, да обезбеди оквир, док је одговорност за економско повезивање на пословној заједници.

Истакавши важност региона Западног Балкана са 20 милиона потрошача за економију ЕУ, Хан је рекао да је у протеклих 10 година размена између ЕУ и држава региона била 44 милијарде евра, те додао:

— Овде смо да видимо шта је до сада учињено у оквиру Берлинсклог процеса, као и да утврдимо даље задатке. Оно на чему морамо радити је да млади људи остану у региону. То је начин да се уклоне све тензије из прошлости и креирају услови за њихов останак како би делили знање међу собом.

Важно је, казао је Хан, да се економије повезују јер ће то допринети бржој интеграцији овог дела Европе у ЕУ.

— Политика само ствара оквире, а задатак пословне заједнице је да ради на конкретном повезивању – рекао је европски комесар.

МИЛИЈАРДУ ЕВРА ЗА РЕГИОН
Он је навео да ЕУ жели да у наредним годинама инвестира око милијарду евра у земље Западног Балкана, као и да ће данас бити потписан Споразум о транспорту, што значи да ће се земље Западног Балкана повезати са транспортним законодавством Европске уније. То ће, казао је Хан за "Дојче веле", региону донети екстремне привредне импулсе.

— Закључићемо читав низ пројеката на подручју транспорта, односно енергије у укупној вредности од око 200 милиона евра, што ће на крају активирати укупне инвестиције од око 540 милиона евра. И, што је посебно важно, створићемо претпоставке за ново регионално економско подручје које би требало да подстакне трговину унутар региона, која није најбоље развијена, а има потенцијала – рекао је Хан.

ПУНО ОБЕЋАЊА, АЛИ КАДА ДОЂЕ ДО СПРОВОЂЕЊА...
Према његовим речима, иако су то добре вести, проблем је, када се ради о региону Западног Балкана, ажурно спровођење договореног.

— Има пуно потврђивања, пуно обећања, али када дође до спровођења онда се ту мора демонстрирати и одређена доза тврдокорности, мора стално да се контролише како ствари напредују. Али то је наша судбина и ми смо се на то навикли – истакао је европски комесар.

Он је истакао и важност владавине права јер, како је објаснио, нико неће да инвестира свој новац ако не може да се ослони на то да правосуђе функционише.

Европски комесар Јоханес Хан казао је и да су за земље региона од данас обезбеђена додатна средства од 220 милиона евра, и да их ЕУ припрема за дан када ће постати део једног економског система Уније. Овај новац је, казао је он, намењен за око 6.000 комапнија у региону.

— Они који мисле да је ова идеја повезивања земаља, да то може да омете те земље ка ЕУ, понављам, супротно је. Припремамо регион за будуће јединствено тржиште – истакао је Хан, који се данас у краћем разговору задржао и са министарком за европске интеграције Србије Јадранком Јоксимовић.

ТРСТ – СУПЕРМАРКЕТ ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН
Градоначелник Трста Роберто Дипиажа је подсетио да је тај град био "супермаркет" за земље Западног Балкана, док је Микеле Сканави из Италијанске трговинске агенције ИЦЕ истакао да је трговинска размена између Италије и региона 7,5 милијарди евра – четири милијарде чини извоз у балканске земље, а увоз у Италију је око 3,5 милијарди.

— Рекао сам нашој дипломатији да овај Самит и пословни састанци не смеју да буду само жеље већ да се мора произвести конкретан резултат. У нашем националном интересу је да се земље Западног Балкана прикључе Европској унији – истакао је Сканави.

Протекционизам и затварање граница, рекао је, није решење, и нагласио да ће само интеграцијама да се сачува мир и стабилност у региону.

ДРАГИ ГРАЂАНИ...
Шеф италијанске дипломатије Анђелино Алфано каже да је уверен да "земље Западног Балкана могу допринети изградњи сигурније Европе".

— Наш је главни циљ пренети јасну поруку нашим партнерима у региону и њиховим грађанима: драги грађани Западног Балкана, ваше је место у Европи, нема бољег места од Европе – рекао је Алфано.

Иначе, комесар Хан је недавно споменуо изјаву председника ЕК Жан Клод Јункера, који је на почетку свога мандата рекао да проширења за време актуалне Европске комисије неће бити.

Појаснио је да је то због техничке стране приступних преговора јер није реално да иједна земља заврши преговоре до 2019. до када траје мандат ове комисије, али да није искључено да се нека прикључи ЕУ у у мандату следеће, од 2019. до 2024.

РАЗГОВОРИ О ИНФРАСТРУКТУРИ, ГРАЂЕВИНАРСТВУ, ИНОВАЦИЈАМА...
Посебан квалитет, истакли су учесници, овом преподневном делу бизнис форума даје учешће пословне заједнице, 70 компанија из целог региона, које имају Б2Б разговоре по секторима, углавном је реч о инфраструктури, грађевинарству, иновацијама, енергетици и заштити животне средине.

Од самита у Трсту очекује се позитиван напредак у интеграционим процесима Западног Балкана и ЕУ где су се за истим столом, по четврти пут у оквиру процеса започетог у Берлину 2014. године, нашли лидери западнобалканске шесторке, представници институција ЕУ и званичници шест земаља чланица ЕУ – Аустрије, Хрватске, Француске, Немачке, Словеније и Италије.

Суштина и циљ Берлинског процеса и иницијативе немачке канцеларке Ангеле Меркел у најкраћем су: стабилност, економски просперитет и европски пут региона кроз чвршће међусобно повезивање, јачање регионалне сарадње, као основе процеса стабилизације и придруживања Европској унији и регионални развој реализацијом сасвим конкретних заједничких инфраструктурних и других развојних пројеката.

ЈАЧАЊЕ СВЕСТИ О ПОТРЕБИ САРАДЊЕ У РЕГИОНУ
Ни једна дипломатска иницијатива на Западном Балкану није толико као Берлински процес допринела јачању свести о потреби сарадње у региону, чвршћег економског, инфраструктурног и пословног, повезивања и његовог значаја за економски раст и развој, унапређење конкурентости наших привреда и европску перспективу западнобалкансих економија, оцењено је у Трсту.

У том смислу, Берлински процес осим политичке димензије, у чијој основи је ревитализација међувладиних односа и решавање преосталих отворених питања, има и све снажнију економску димензију.

Она би, уз боље саобраћајно повезивање, требало да, кроз регионалне економске интеграције и конкретне пројекте, створи услове за више трговине, инвестиција и нових радних места у региону.

Томе ће додатно допринети реализација Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор чије се усвајање очекује на Самиту у Трсту и у чијем креирању су учествовале и чланице Коморског инвестиционог форума Западног Балкана.


Извор Танјуг/Блиц, 12. јул 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.