Menu
RSS

ФУКУЈАМА: ВУЧИЋ И ГРУЕВСКИ СЛЕДЕ НЕДЕМОКРАТСКЕ ПРИМЕРЕ МАЂАРСКЕ И ПОЉСКЕ

fukujamaАуторитарни лидери једноставно желе да остану на власти и размишљају на следећи начин: "Како да останем на власти – па, морам нападати медије ако су критични према мени“

Професор политичке економије, историчар, социолог и писац бестселера "Крај историје и последњи човек" Френсис Фукујама, у ексклузивном интрвјуу за нови "НИН" упозорава да би до сукоба Русије и Запада могло да дође на Балкану.

Фукујама је дао ексклузивни интервју за "НИН" у којем је говорио о данашњем стању на светској политичкој сцени, односима Истока и Запада, Европској унији, Западном Балкану, популизму и будућности либералне демократије.

Као најважније изазове либералној демократији он види "спољашње претње од стране ауторитарних држава попут Русије и Кине" и њихова мешања у "унутрашњу политику демократских држава", али и "унутрашњу претњу која се исказује у виду популистичког национализма", где демократски изабрани лидери "покушавају да поткопају либерални елемент демократије и угрозе владавину права.

— Популизам користи демократски легитимитет да би се поткопала владавина права. Постоји веза између популизма и проблема у демократским државама. Мислим да је један од највећих изазова у демократијама то што имају потешкоће у доношењу тешких одлука. Када су немоћне да доођу до концензуса у вези са њима, то онда ствара перцепцију да су демократске владе слабе и затим имате захтеве за јаким вођством, за моћницима. Због тога имате људе попут Орбана, Путина или Модија у Индији, а на неки начин је и Доналд Трамп производ тога – каже он.

Фукујама каже да западнобалкански лидери попут Вучића у Србији или донедавно Груевског у Македонији прате исте трендове који се могу видети у Мађарској и Пољској, где се доносе недемoкратске одлуке.

— Сви су они демократски изабрани и искористили су своје мандате да акумулирају кључну моћ. Гледајући Доналда Трампа, чини ми се да не постоји приручник о томе како постати ауторитарни лидер из кога остали читају и уче. Природно је да им није много стало до владавине права и ограничене власти. Они једноставно желе да остану на власти и размишљају на следећи начин: "Како да останем на власти – па, морам нападати медије ако су критични према мени... Ако судови гоне мене и моје пријатеље, онда се морам решити судова".

Фукујама је рекао и да ће ЕУ свакако преживети, али да мора да се реформише.

На питање да ли би Балкан могао да буде поприште непосредног сукоба Русије и Запада, он је рекао:

— То је свакако могуће. Руси су се већ пребацили на ратни начин размишљања. Они мисле да су у дугорочном конфликту са ЕУ и САД. Уколико не будемо пажљиви то може ескалирати у прави сукоб. Свакако је оно што раде у сајбер свету практично објава рата и мешају се у основне демократске институције у другим државама.

Цео интервју можете прочитати у штампаном издању недељника "НИН", који је у продаји од данас 13. јула на киосцима.


Извор НИН/Блиц, 13. јул 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.