Menu
RSS

ВУЧИЋ У СОЛУНУ: ЕУ ДА ОТВОРЕНО КАЖЕ ШТА ЈЕ УСЛОВ ОКО КОСОВА

Vucic Cipras13Он је тражио да ЕУ јасно и без рукавица изнесе свој став, додајући да то тражи како би заштитио интерес грађана Србије и како би имали најчистије односе са ЕУПредседник Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра у разговору са председником Савета ЕУ Доналдом Туском поновити свој захтев да се Србији јасно каже оквир за приступање ЕУ

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра у разговору са председником Савета ЕУ Доналдом Туском поновити свој захтев да се Србији јасно каже оквир за приступање ЕУ.

Вучић ће, како је пренео новинарима, вечерас у Солуну, где учествује на првој седници Високог савета за сарадњу две земље, разговарати о томе и са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером.

"Одавде право идем у Брисел. Имаћу сутра састанак и ручак са Туском. То је прилика да о нашим европским стварима на још бољи начин расправљамо“, објаснио је Вучић.

Указао је да је пренео раније овај захтев и шефици европске дипломатије Федерики Могерини и да нема разлога да се неког плаши, пошто није питао нешто што је, како каже, непристојно, неприродно и непријатно.

"Питао сам обичну ствар коју желе да знају грађани Србије. Ја знам и чуо сам већ објашњења да ''зависи од нас''. Неће бити да зависи само од нас. То што зависи од нас ми ћемо да урадимо. Неки су у ЕУ примани, а да сасвим сигурно нису били на вишем нивоу у оствареним садржају правног акта ЕУ, што је Србија урадила", објаснио је Вучић.

Он је подвукао да Србија жели да зна да ли има јасну будућност у ЕУ, те додаје да, ако кажу да имамо, треба да нам пренесу и оквирни рок.

"Макар рекли да ће бити у пет година, не мора у годину тачно. Да знамо да је то у наредних пет или десет, двадесет година, да се у складу с тим понашамо и видимо како да градимо своју будућност", нагласио је Вучић.

Истакао је да желимо да направимо наше друштво што успешнијим, нашу економију што конкурентнијом и да то радимо свакако због наших грађана.

Међутим, истакао је да због политичког односа желимо да знамо који је политички однос ЕУ према Србији.

"То је фер и људски захтев, па не знам што се много чуде, као да питамо ''када ћете да нас водите на Марс, да забодемо нашу заставу''. То ви напреднији идите, ми ћемо неког новог Нила Армстронга да гледамо на телевизији", поручио је он.

Уверен је и да неће бити конкретног одговора.

"Мислим да је у реду да чују, макар пронашли стотине оних у самој Србији који ће одмах да ми залепе неку врсте политичког шамара", констатовао је Вучић поводом критике у медијима указујући да ни у Европи медији нису бољи.

"Довољно да погледам америчке и британске медије. О Европи боље да не говорим каквих све има. У свему томе ти медији се најгоре односе према мени. То је ваљда доказ демократичности у Србији, а не проблема" поручио је Вучић додајући да се то користи као изговор за Косово.

"Када смо имали много лошије стање по питању људских права и медијских слобода, на почетку мандата 2012/2013. када је све остало под шапом једних истих који су све то држали, све је било у реду ако нешто урадите по питању Косова. Ако се не напредује по питању Косова из њиховог угла одједанпут ништа не ваља", указао је он.

Вучић је рекао да се увек покрећу такве приче или око односа према Русији, додајући да су то два питања која су кључна за њих.

"Кажите да су кључна, немојте да нас држите у нечему трећем што знамо да тиме нисте тако незадовољни као што причате, а користите да би остварили нешто од ове прве две ствари. Играјмо чисто“, позвао је председник.

Он је тражио да ЕУ јасно и без рукавица изнесе свој став, додајући да то тражи како би заштитио интерес грађана Србије и како би имали најчистије односе са ЕУ.

"Немојте говорити да ли је то постављање питања на ком ћемо путу бити. Ми смо на том путу", закључио је Вучић.

ТРИЛАТЕРАЛА ВУЧИЋ, ЦИПРАС И БОРИСОВ У СОЛУНУ
Председник Србије Александар Вучић састао се данас поподне у Солуну са премијером Грчке Алексисом Ципрасом и шефом бугарске владе Бојком Борисовим.

Трилатерални сусрет прилика је за разговор о међусобним односима, енергетском повезивању три земље и великом броју инфраструктурних пројеката.

Раније је Вучић најавио да ће искористити овај састанак да би разговарао о гасоводу Турски ток и његовом краку који би ишао преко Србије до Мађарске.

Програмом је предвиђено да се након састанка Вучић, Ципрас и Борисов обрате медијима.

Председник Србије раније данас учествовао је на првом састанку Високог пословног савета Србије и Грчке као и потписивању шест међудржавних споразума.

ВУЧИЋ: ГРЧКА УВЕК МОЖЕ ДА РАЧУНА НА НАШУ ПОДРШКУ
Председник Србије Александар Вучић рекао је уочи прве седницу Високог савета за сарадњу Србије и Грчке да те две земље могу да остваре боље резултате кад сарађују него кад делују самостално.

Он је на заједничкој конференцији за штампу са грчким премијером Алексисом Ципрасом оценио да је данашњи састанак од изузетног значаја за Србију, те навео да су две стране пре те конференције потписале шест међудржавних споразума, од који су неки, како је рекао, уопштеног карактера, значајни пре сгега за будућност, док су други важни јер се њима решавају питања грађана, попут споразума о међусобном признавању признавање возачких дозвола.

Грађанима, приметио је, значи када могу да возе са својом возачком дозволом у другој земљи.

Пренео је да је са Ципрасом разговарао о побољшању животног стандарда грађана и о међусобним односа.

Вучић је рекао и да трговинска размена није на неком ниском нивоу, али да ни Ципрас ни он нису задовољни садашњим нивоом размене и да сматрају да може да буде већи.

Тренутно трговинска размена, подсетио је, износи око 400 милиона евра, уз тренд раста извоза из Србије, који је у првих месеци порастао 10 одсто.

Вучић је честитао Ципрасу на све бољим економским резултатима, оценивши да је успео да из тешке ситуације Грчку постави на здраве ноге.

Рекао је и да очекује више инвеститора из Грчке и то у различитим секторима, али и да очекује да Грци остану у банкарском сектору у Србији.

Истовремено, Вучић је рекао да очекује да ће све више српских бизнисмена желети и моћи да улаже у Грчкој.

С тим у вези је подсетио на 900.000 српских туриста годишње, који у просеку оставе између 300 и 400 евра у Грчкој, и тиме дају значајан допринос грчкој привреди.

"Коснтатовали смо да су билатерални односи добри, да је Ципрасова посета почетком године драматично допринела побољшању односа, после периода стагнације. Односи иду у добром смеру“, рекао је Вучић додајући да је у разговорима са грчким премијером постигнут висок степен сагласности о свим важним питањима.

Он је поручио да Грчка увек може да рачуна на подршку Србије у сваком погледу и на сваки нацицн.

"Ми Грчку доживљавамо као пријатељску земљу. Грчки народ као изразито пријатељски народ. Надам се да се Грци осећају у Србији као у својој земљи, као што то чине српски туристи у Грчкој", навео је Вучић.

Захвалио је и на јасној грчкој позицији по питању Косова и Метохије, непризнавању једнострано проглашене независности.

Казао је да је јасно разумео поруке Ципраса, које се уједно могу чути и од ЕУ, о неопходности чувања мира и стабилности и пренео да га је уверио да желимо да останемо стуб стабилности у региону, да унапређујемо своје односе са свим државама и територијама на том простору, као и да су мир и стабилност наш приоритет јер тако унапређујемо своју економију.

Србија се, како је додао, нада ове године привредном расту од три одсто, а идуће од четири посто, што би значило убрзани развој и бољи животни стандард.

Пренео је да је данас по први пут, на озбиљан начин, разговарано и о изградњу пруге Пиреј-Солун-Београд, која се спаја са брзом пругом до Будимпеште, те напоменуо да то није једноставан задатак јер се ради о прузи која ће пресецати територију Србије по оси југ-север, по највећем делу земље.

Међутим, како је додао, имајући у виду чињеницу да имамо суфицит у буџету, и то не само примарни, већ укупни са свим враћеним каматама, који ћемо задзрзати до краја године, имаћемо више новца у годинама пред нама да остваримо и стратешке пројекте спајања југа са севером.

На крају рекао је да је поносан што је на челу српске делегације која је допутовала у Солун и изразио наду да ће идуће године састанак Високог савета сарадње бити у Београду, те најавио да ће пре тога, 2. И 3.октобра, Србију посетити председник Грчке.

СРБИЈА ЋЕ СЕ РУКОВОДИТИ СВОЈИМ ИНТЕРЕСИМА
Вучић је, одговарајући на питање да ли се слаже са изјавама шефа српске дипломатије Ивице Дачића да је била грешка признавање Македоније под тим именом и има ли план да то исправи, рекао да не жели пред странцима да говори који су разлози за то нити да критикује претходнике.

"Србија ће убудуће да се руководи својим интересима и помагати пријатељски онима који су на њеној страни и који су помагали очувању принципа међународног права. У том смислу грчки пријатељи могу рачунати на нашу подршку“, поручио је председник Србије.

Указао је да Грчка није признала независност Косова и Метохије, да је увек била уз Србију када је било тешко, а да ми у неком ранијем периоду нисмо показали довољно поштовања за ту чињеницу.

"Да сам желео да критикујем или демантујем Дачића то бих сада урадио. Чини ми се да то нисам учинио“, додао је он.

УСАГЛАШЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА И ПОТПИСАНО ШЕСТ СПОРАЗУМА
Председник Александар Вучић присуствовао првој седници Високог савета за сарадњу између Србије и Грчке у Солуну у којој председава председник Владе Грчке Алексис Ципрас.

Ово је најзначајнији догађај у српско-грчким односима у последњих 65 година.

Овај облик сарадње договорен је приликом посете премијера Ципраса Београду, како би се традиционално пријатељство и економски интереси повезали у чвршћу форму сарадње.

ВУЧИЋ И ЦИПРАС УСАГЛАСИЛИ ЗАЈЕДНИЧКУ ДЕКЛАРАЦИЈУ
Председник Србије Александар Вучић и премијер Грчке Алексис Ципрас састали су се у четири ока на састанку који је трајао дуже од планираних сат времена, током којег су усагласили текст заједничке Декларације.

Декларацију треба да усвоји Високи савет за сарађњу Србије и Грчке.

Званичници Србије и Грчке су разговарали о поспешивању већ добре сарадње две земље, као и о ситуацији у региону.

ПОТПИСАНО ШЕСТ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ ГРЧКЕ И СРБИЈЕ
Између Србије и Грчке потписано је шест међудржавних споразума, а том чину присуствовали су председник Србије Александар Вучић и премијер Грчке Алексис Ципрас.

Министри спољних послова две земље, Ивица Дачић и Никос Коцијас потписали су Меморандум о разумевању у области културе између Министарства културе и информисања Србије и Министарства културе и спорта Грчке за период од 2017. до 2021. године, Меморандум о разумевању између Министарства спољних послова Србије и Министарства спољних послова Грчке о сарадњи у области дипломатске обуке.


Извор Вечерње новости, 13. јул 2017.

СВЕ УСЛОВЕ НАМ МЕРЕ КОСОВСКИМ АРШИНОМ 
Председник Србије Александар Вучић позвао је Европску унију да "јасно и отворено каже" шта се од Србије очекује по питању Косова.

После састанка Високог савета за сарадњу Грчке и Србије у Солуну, Вучић је рекао да Србија жели да зна у ком року може ући у ЕУ кад испуни све услове, јер би са тим знањем људи били мотивисанији, а реформе би биле лакше и брже спроведене.

Он је рекао да не очекује одговор на то питање, јер нико не може да га пружи, али да ће наставити да пита.

Додао је да је свима јасно да је највећа препрека Косово и позвао ЕУ да јасно и отворено каже шта се од Србије очекује по том питању.

"Очигледно је да је реч о политици, ЕУ би требало да нам каже каква је то политика. Иза различитих примедби око поглавља 23 и 24 крије се Косово. Да је све у реду по питању Косова, били бисмо шампиони и у људским правима. Чека се да се види шта ће бити око Косова, али кажите нам отворено шта је то што треба да направимо и до када", рекао је Вучић.

"Ми немамо алтернативне путеве, налазимо се на европском путу и фер је да грађани знају када могу да очекују (чланство у Унији)", додао је Вучић.

Према његовим речима, постављање таквих питања не значи да Србија "кокетира са другима" већ да тражи поштовање и исти третман какав су имале и друге земље. Он је додао да је Србија спремна за ЕУ подједнако као и Бугарска и Румунија 2007.

Председник Србије је захвалио грчком премијеру Алексису Ципрасу на подршци европском путу Србије и непризнавању независности Косова. Вучић је навео да је од Ципраса чуо и разумео поруку да и Грчка и ЕУ очекују мир и стабилност, као и да Србија жели да "остане стуб стабилности", да унапређује односе са суседима и у таквим условима остварује даљи економски раст.

Вучић је пожелео грчкој влади добар споразум са Македонијом и додао да не жели да демантује недавне изјаве министра спољних послова Ивице Дачића о српском признавању Македоније.

"Грчка није признала независност Косова, увек је била уз Србију кад је било тешко. Ми у неком ранијем периоду нисмо увек показивали довољно поштовања за ту чињеницу. ;Србија ће се убудуће руководити својим интересима, помагати пријатељски онима који су на њеној страни и зато грчки пријатељи увек могу да рачунају на нашу подршку", рекао је Вучић.

Поводом изјава шефа српске дипломатије Ивице Дачића да је Србија погрешила у томе што је признала Македонију под њеним уставним именом, Вучић је рекао да би "да је ;желео да критикује или демантује господина Дачића, са лакоћом то учинио, али да му се чини да то није радио".

Вучић и Ципрас су разговарали и о економским питањима, констатовано је да трговинска размена није мала, али да може и треба да буде већа. Председник Србије је навео потребу да грчки инвеститори долазе у Србију, али и да српски бизнисмени могу да улажу у Грчку.

Он је честитао Ципрасу на економским резултатима његове владе.

На самиту је потписано више уговора и меморандума, за које је Вучић рекао да им је циљ побољшање стандарда грађана и односа између две земље.

Вучић је веома високо оценио билатералне односе Србије и Грчке и изјавио да Грчка увек може да рачуна на подршку Србије, јер је реч о "пријатељској земљи и пријатељском народу".

"Успели смо не само да ревитализујемо наше односе, већ и да их снажно гурнемо напред. Успостављено је поверење између министара две владе и поверење на највишем нивоу", навео је Вучић.

Вучић је рекао да је разговарао са Ципрасом и о изградњи железничке пруге Пиреј-Солун-Београд и да Србији буџетски суфицит омогућава да озбиљније уложи у изградњу те пруге која би се надовезивала на пругу Београд-Будимпешта.

Он је најавио посету председника Грчке Прокопиоса Павлопулоса Београду у октобру.


Извор Бета/Танјуг/Б92, 13. јул 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.