Menu
RSS

ВЕЧЕРЊИ: НАЈВЕЋА ПЕНТАГОНОВА ПОЧАСТ ХРВАТСКОЈ ОД 1995.

Matis KrsticevicЈедан од главних мотива одласка министра у САД, пише “Вечерњи лист“ био је разговор о набавци америчких борбених авиона

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић састао се ове недеље са америчким колегом Џејмсом Матисом, који је похвалио хрватску операцију “Олуја“.

Изјава да је та војна операција изменила ток историје и да се данас о њој учи у америчким војним школама као о примеру добро припремљене и извршене војне акције, брзо је из Вашингтона обишла релевантне политичке, војне и дипломатске адресе, пише “Вечерњи лист“.

Како се наводи, од “победничке 1995.“ Хрватској у америчком Пентагону није одана већа почаст од оне која се догодила током сусрета америчког министра одбране Џејмса Матиса и потпредседника хрватске владе Дамира Крстичевића.

“Матис, један од најпознатијих заповедника америчке војске, ратник и бивши генерал, Крстичевића је дочекао као колегу који је такође био ратник и бивши је генерал, уз то школован на америчком Војном колеџу“, наводи се у тексту.

Крстичевић, наравно, како се наводи, није могао остати дипломатски суздржан, а посебно је био поносан када је Матис изрекао још једну “јаку реченицу“, да је “Хрватска мала земља, али се бори знатно изнад своје категорије”.

Након што је још јавно исказао и потпору САД Хрватској у набавци новог борбеног авиона нагласивши његову важност и способности, посета министра Крстичевића се “већ након првог дана могла оценити обављеном“.

Један од главних мотива одласка министра у САД, пише “Вечерњи лист“ био је разговор о набавци америчких борбених авиона, а да је тај посао већ одмакао видело се и по томе што је у четверодневни Крстичевићев програм изненада “улетела” и посета фирми произвођачу “занимљивих“ Ф-16.

Министар Крстичевић потврђује да је хрватска страна при набави ескадриле “наишла на пуно разумевање и потпору америчког министра обране”.


Извор Вечерњи лист/Б92, 14. јул 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.