Menu
RSS

ТУСК: ЧЛАНСТВО НА КРАЈУ БРИСЕЛСКОГ ДИЈАЛОГА; ВУЧИЋ: ХОЋЕМО КОНКРЕТАН ДАТУМ

Vucic Tusk1Вучић: треба нам додатни стимуланс, време је за разговор са Ангелом Меркел и Емануелом Макроном

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да је добио чврсту реч председника Европског савета Доналда Туска да ће Србија постати чланица ЕУ када испуни обавезе, али да је Србији потребан додатни стимуланс да би Србија завршила свој део посла.

„Постоји перспектива, и то је добро, али Србија жели да добије значајнију мотивацију”, рекао је Вучић после разговора са председником Европског савета и поручио да је сада време за разговор са лидерима Немачке и Француске, Ангелом Меркел и Емануелом Макроном.

Вучић је, на заједничкој прес конференцији са Туском, рекао да је задовољан разговорима, али да данас није било могуће чути конкретан датум.

Он је додао да је разлог за то што се данас није чуо конкретан датум укупна ситуација у ЕУ и атмосфера која постоји у вези са процесом проширења.

„Али задовљан сам оним што сам чуо. Убедио ме је да рачунају на Србију, верујем му (Туску). И ми имамо доста да урадимо”, рекао је Вучић.

„Мислим да смо чули да постоји јасна опредељност, одлучност да, ако урадимо свој део посла, да ћемо постати члан ЕУ, како је ЕУ и обећала. Видећемо, урадићемо наш део посла. Моје мишљење је да би наши људи били боље мотивисани ако знају рок за улазак у ЕУ, али данас није било могуће добити конкретан рок”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са Туском.

„Јасно је да у овом мандату не можемо да постанемо чланица, али се надамо да би то могло да буде могуће у следећем мандату Европске комисије, до 2019, 2020...“, рекао је председник Србије.

У изјави новинарима је пренео да се од Србије очекује завршетак дијалога с Приштином, као и реформи у области спољне политике и владавине права, и истакао да Србија може да заврши реформе, али да завршетак дијалога зависи од друге стране.

„Сада је време да се разговара са канцеларком Меркел и са председником Француске Емануелом Макроном”, приметио је председник Србије.

ЕУ разуме позицију Србије, каже, али је потребан додатни стимуланс да би наша земља завршила посао.

Ово је, каже, један добар састанак, „у мору састанака” на путу ка коначном циљу – чланству Србије у ЕУ, нагласио је.

Вучић је додао да је задовољан данашњим разговорима са Туском, да су разговарали о реформама, укључујући и оне у области владавине закона, а регионална питања су заузела најевћи део њиховог разговора, што је, како каже, природно и нормално.

„Разговарали смо о процесу дијалога са Приштином под окриљем ЕУ и перспективама и нашим предвиђањима у вези са тим. Шта ми видимо као могућност да завршимо тај процес, како то да урадимо и као да будемо подједнако задовољни или незадовољни у Београду и Приштини. Како да урадимо нешто за трајни мир у региону”, додао је Вучић.

Једна од тема била је и српска спољна политика.

„Добили смо неке сугестије. Учинио сам све да објасним наше ставове. Доналд (Туск) је пријатељ Србије, уме да се стави на наше место и разуме наше ставове”, рекао је Вучић.

Разговарали смо и о другим питањима у којима ћемо морати нешто да мењамо.

„Има ствари које треба да се узму у обзир или да се промене у будућности ако желимо да будемо чланица ЕУ”, рекао је он.

Вучић је рекао да се током разговора са Туском осећао као код куће јер са председником Европског савета разговара отворено.

Додао је и да се нада ће у што скорије време угостити Туска у Београду или неком другом граду Србије.

ТУСК: КРАЈ ДИЈАЛОГА, ПА ЧЛАНСТВО СРБИЈЕ
Председник Савета ЕУ Доналд Туск истакао је данас да ЕУ рачуна на Србију, и да Србија може да рачуна на пуноправно чланство у ЕУ по завршетку дијалога са Приштином

Он је, на заједничкој конференцији за штампу, након разговора са председником Србије Александром Вучићем, казао да ЕУ рачуна на Србију, као што Србија може да рачуна на ЕУ.

„На крају дијалога стоји пуноправно чланство Србије у ЕУ. То је оно што смо обећали у Солуну и што смо спремни да испунимо”, нагласио је председник Европског савета.

„Србија је направила свој геостратешки избор одлучујући се за европски пут и ту нема повратка. Надам се да ће том избору следити и акције”, рекао је Туск.

Он је честитао Србији на улози у очувању регионалне стабилности.

„У својих првих 50 дана на функцији председника Србије Вучић се срео са свим партнерима у региону и залагао се за регионалну стабилност и мир”, казао је Туск.


Извор Танјуг/Политика, 14. јул 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.