Menu
RSS

ВУЧИЋ У ВАШИНГТОНУ: МОЖДА СУДБОНОСНА ПОСЕТА АМЕРИЦИ

Vucic SADВучић у САД, очекују га састанци са Пенсом, Мекејном, Петреусом... Односи са Русијом главна тема

Председник Србије Александар Вучић рекао је да у Вашингтону очекује важне разговоре за Србију.

Он је нагласио да ће теме свакако бити српско-руски односи, случај браће Битићи, као и паљење Амбасаде САД у Београду, те да ће покушати да добије подршку за политику озбиљности, одговорности и решавања проблема на Западном Балкану.

Вучић је, у изјави медијима, рекао да данас има састанак са шефом Националне гарде САД, као и Гарде Охаја, са којима ће разговарати о свм нашим заједничким активностима, војној неутралности, ставовима Србије, сарадње између српских и америчких оружаних снага, о учешћу Србије у међународним мисијама под заставом УН, о томе како и на који начин можемо да допринесемо наставку борбе против тероризма.

Он је подсетио да је Србија и до сада помагала и у муницији, али и у одређеним количинама оружја и оруђа.

Верујем да то можемо да урадимо и убудуће. То је важан услов за припрему свега онога сто долази вечерас на сусрету са Дејвидом Петреусом и сутра на састанацим са америчком пословном заједницом, који већ обављају посао у Србији и оних који планирају тек да дођу, те и састанака са бројним конгресменима, али и најважнији је свакако са потпредседником Мајком Пенсом“, указао је Вучић.

Пренео је да је у САД тренутно велика бура око промене закон о социјалној заштити „Обамакеру“, тако да смо у извесном запећку, али је за Србију веома важно што има прилику да представи своју политику.

Према његовим речима кључне теме су регионална политика, регионални односи, билатерални односи Србије и САД.

„Из најава видим да ће их занимати однос Београда према Приштини, и однос према Русији. Ми ћемо говорити о нашим ставовима и покушати да добијемо подршку за политику озбиљности, одговорности и решавања проблема на Западном Балкану“, подвукао је он.

Констатовао је да и овај пут, као и сваки пут када неко од представника земаља долази изврши се артиљеријска паљба, како би се показало којим потешкоћама ће се суочити гост и како ће морати на тешка питања да одговара.

Чули смо из штампе овде, чак је и један конгресмен Елиот Енгел, истакнути албански лобиста, али и човек са којим смо се више пута састајали и покушали да утичемо на његов став јер је веома важан, да Србија треба да буде избачена из Партнерства за мир због блиске сарадње са Русијом“, указао је Вучић.

Подвукао је да се у ставу Србије ништа није променило и да се то најбоље види по броју војних вежби и активности.

Говорићо о тачном броју вежби. Четири пута више у 2017. имамо вежби и активности са америчким снагама него са руским. Питам се шта ли су читали поједини конгресмени, или је то питање „ајде да неког нападнемо, да извршимо додатни притисак“. Нема ту увек довољно везе са реалношћу“, сматра Вучић.

Председник Србије је истакао да је Србија војно неутрална и да ће он тај став потврдити.

„Није питање тежине притиска с којим неко мора да се носи, већ да ли постоји чврста или јасна политика. Србија има јасну политику војне неутралности, немамо апсирације да улазимо у било који војни савез. Желимо добру сарадњу са Американцима, Русима и НАТО и било којим другима, али без улажења у било које савезе. Такву је политику изгласала Скупштина Србије, прихватила влада и као председник у складу са Уставом моја је обавеза да такву политику проводим и представаљам у свету“, објаснио је он, додајући да се не стиди и не плаши резултата такве политике.

Желим да сви верују у искреност Србије када о томе говори, а да ли ћемо да се наоружавамо на овај или онај начин, дозволите, то је суверено питање Србије, коме ће где шта и када да плати. Купили смо два руска хеликоптера МИ17, али одмах после тога 9 Ербасових немачко-француских хеликоптера. То је наша воља, наш новац је у питању и наше је да урадимо што је најбоље за земљу“, нагласио је Вучић.

Када је реч о случају Битићи рекао је да је то тежак и ужасан злочин који се догодио.

Одговорни не само треба да се стиде јер су нанели велику срамоту Србији, јер се о Србији причало на лош начин у целом свету због једног ужасног злочина. Ја као и сваки други нормалан грађанин Србије желим да се тај злочин испита и истражи. Али исто тако нисам у стању и не смем да дозволим увреде са било које стране, макар долазиле од њихових адвоката на рачун институција Србије, на рачун руководства Сбрије. Имали су 12 година са онима који су их слепо слушали па тобож нису ништа урадили ни по том питању, а ни амбасаде. Сада се у својим изјавама иживљавају над институцијама Србије. То нећу да дозволим, а са ауторитеом који имам могу да тврдим да нико у Србији неће под тепих да ставља било шта око случаја Битићи већ је наша обавеза да то решимо. То ће бити добро за Србију и показаћемо разлику између нас и многих других“, рекао је он.

Када је реч о паљењу амбасаде САД у Београду, Вучић је казао да ствари иду у смеру ефикасног решавања судског поступка, те да ту проблеме не види.


Извор Танјуг/Б92, 16. јул 2017.

НЕМА ШТА ДА СЕ ПОХВАЛИ У ОЛУЈИ
Председник Србије Александар Вучић је рекао да му је ужасно жао што је дошло до изјаве америчког министра одбране да је акција Олуја била величанствен подухват.

"Нећемо никада пристати на то да су убијање и прогон српских цивила неко величанствено дело" изјавио је Вучић новинарима, у Вашингтону реагујући на изјаву америчког министра одбране Џејмса Матиса, коју је јавности пренео хрватски министар одбране Дамир Крстичевић.

"Ужасно ми је жао што је до такве изјаве дошло, јер сматрам да нема шта да буде похваљено у акцији 'Олуја', пошто је у њој убијено више од 2.000 обичних људи, старих и деце рекао је Вучић.

Како је навео ракетиране су колоне избеглица код Босанског Петровца, чак не на територији тадашње Хрватске илИ Републике српске Крајине.

"Да не говорим да сумњам да било ко може да каже да су Вариводе случај којим може било ко да се поноси. Нису знали од толике моћи шта ће па су убијали, пошто су убили старце, мушкарце и жене, краве, свиње, и све друго да ништа живо не остане. Пошто су ваљда и краве и свиње сматрали Србима, ма како то некоме сумануто звучало“, казао је председник Србије новинарима.

Он је подвукао да је став Републике Србије остао да је то за нас један од најтужнијих дана у српској историј.

"Ако се неко хвали резултатом да је протерао 250.000 људи са свог огњишта, неколико хиљада побио, ту нешто није у реду. На сваком месту ћу о томе да говорим, и ничега се не стидим“, нагласио је Вучић.

Председник Србије је поручио да би било добро да они који нам неретко говоре о томе да више причамо о будућности, а мање о прошлости, више размишљају о будућности а мање говоре о прошлости.

"Србија и овде и на сваком другом месту говориће о будућности, али нећу дозволити ни на једном месту у свету да суза Србина и Спркиње Крајишника буде погажена само зато што припада српском роду, и да не вреди ништа за разлику од суза свих других“, нагласио је он.

Рекао је да Србија не жели никакве сукобе ни са ким и изразио уверење да ћемо градити све боље односе са Хрватском.

"ПИТА СЕ ЕУ, А НЕ ЕНГЕЛ"
Вучић је реаговао на писмо америчког конгресмена и албанског лобисте Елиота Енгела шефици европске дипломатије Федерики Могерини, у којем јој конгресмен пише да Србија није спремна за чланство у ЕУ.

"Свако има право да каже где кога жели. Да ли нас желе у Европи? Ја сам мислио да се о томе пита ЕУ", рекао је Вучић новинарима.

Подсетио је да је Енгел конгресмен из Њујорка, најистакнутији албански лобиста, којег увек користе и слушају, али да на Србију притисак врше и други.

Он је рекао да Американци имају право да желе да је Србија лоша или добра, а да је посао Србије да штити своје интересе.

"Ми са САД желимо најбоље односе, желимо да их градимо на озбиљан и одговоран начин у којима се зна да су они велика сила, а ми бројчано и територијално мала држава, али желимо да будемо поштовани, да градимо такве односе", рекао је Вучић.

Истакао је да, ако то некоме не одговара, постоји могућност да буде побеђен на неким следећим изборима, за пет година, па ће са таквима моћи да граде другачије односе, какве смо, каже, већ имали раније.

"ИЗДРЖАЛИ СМО И ТЕЖЕ ТЕГОВЕ"
Председник Србије Александар Вучић критиковао је ауторски текст Вука Јеремића у америчким медијима уочи посете српске делегације САД, у тренутку све веће затегнутости у односима између Американаца и Руса, у ситуацији у којој смо, како је рекао, све више притиснути и у којој нам је све теже да деламо.

Неки људи имају посао и обавезу да своју земљу бране. Ја то доживљавам као своју најважнију обавезу, да увек штитим интересе своје земље и свога народа. Неки други имају интерес да размишљају о себи, о својој политичкој будућности, каријери", рекао је Вучић и додао да "дотичног господина нимало није брига за земљу, кад тако ради".

Изразио је захвалност бившем америчком амбасадору Мајклу Полту, који је, каже, својим коментаром на Јеремићев текст показао да одлично разуме о чему се ту ради.

Шта да ради онај који је мислио да је цео свет под његовим ногама, и који је све са висине гледао и онда дошао у Србију и добио 10 или 11 пута мање гласова од некаквог аутократе, ситног, јадног, бедног дикатора", запитао је иронично Вучић и приметио да то говори о величини нечијег карактера.

Казао је да не брине за то, да сваком може да погледа у лице и да свако на најрационалнији начин може да сагледа право стање у Србији.

Такође је указао да је актуелни амбасадор Србије у Вашингтону, 2009, када је био први секретар и присуствовао његовом састанку у Стејт Дипартменту, када је он долазио као представник опозиције, могао да види да ниједну ружну реч није рекао о тадашњој власти ДС.

„Рекао сам тада да не приличи да у другој земљи говорите лоше о својој влади. Али то говори о разлици у карактеру и људима“, подвукао је ВУчић.

Указао је да је посебно лоше што, у тренутку све веће затегнутости у односима између Американаца и Руса, у ситуацији у којој смо ми све више притиснути, у којој је све теже да деламо, да неко користи прилику да стави још један тег својој земљи око врата.

„Издржали смо и теже тегове, тако да је овај ситан, мали, недовољно тежак за нас“, закључио је Вучић.

ТВИТЕР УМРЛИЦА
На Твитеру је објављена наводна "умрлица" председника Србије Александра Вучића, али је у међувремену уклоњена са налога на којем је била постављена.

Вучић је на то реаговао да је не само жив и здрав, већ и добре воље, пред састанак са шефом Националне гарде и додао да је велика част и за Србију и за њега лично што ће га амерички званичник примити у својој кући, у знак посебног поштовања.

"Жив сам, довољно здрав да се секирају много што не могу да ме победе", рекао је Вучић шаљиво новинарима који извештавају о његовој посети Вашингтону.


Извор Танјуг/Б92, 16. јул 2017.

СЕРВЕР: СРБИЈА ЋЕ МОРАТИ ДА ПРИЗНА КОСОВО
Професор на америчком Универзитету Џон Хопкинс, Данијел Сервер, сматра да ће главни циљ председника Србије Александра Вучића током разговора у Вашингтону бити да успостави боље, директне односе са новом администрацијом.

— Верујем да ће Вучић тражити и подршку амбицијама Србије за чланство у ЕУ – рекао је Сервер за Танјуг уочи Вучићевих разговора у Вашингтону, почев од сусрета са потпредседником Мајком Пансом, али и саговорницима у Конгресу.

Према његовим речима, Вучић у Вашингтону може да тражи посебан третман за Србију, али указује да је Србија већ имала такав третман када је постала земља кандидат за чланство.

— Будући специјални третман ће више зависити од Еврољана, него од САД, али САД су вољне да подрже разумне предлоге за убрзање чланства у ЕУ, не само за Србију већ и за друге земље – додаје Сервер.

ВАШИНГТОН НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ПОДРШКЕ НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА
— На крају, међутим, сви у Вашингтону, Бриселу и на Балкану, изузев Србије, разумеју да ће Београд морати, у овој или оној форми, да прихвати незавиност Косова пре уласка у ЕУ – тврди Сервер.

— Што дуже буде чекала да то уради то Србија мање може очекивати посебан третман – сматра Сервер.

Према његовом мишљењу, Србија може да очекује пуну подршку САД када је реч о заштити српске мањине на Косову.

Међутим, истовремено, додао је, САД неће одустати од подршке независности Косова.

— Американци желе да Приштина уложи максимум напора, како би војска Косова била формирана без активног противљења из Београда или косовских Срба, али ће Вашингтон на крају подржати – оцењује он.

Такође, ако Рамуш Харадинај постане премијер, Америка очекује од Србије да прихвати такав исход, додаје Сервер.

Он очекује да ће се се бриселски дијалог наставити на председничком нивоу и указује да не зна када ће врата ЕУ бити поново отворена за нове чланице, али сматра да је најбоље бити припремљен када тај тренутак дође.

ТРАМПУ НЕ СМЕТАЈУ ПРИЈАТЕЉСКИ ОДНОСИ СА РУСИЈОМ
Кад је реч о српско-руским односима, који су, по многима, спорни с гледишта САД, Сервер оцењује да „Трампова администрација свакако разуме оне који желе да имају добре односе са Русијом, што је нешто чему тежи и он сам“.

— Али, то неће бити лако још дуго времена, јер Русија наставља да се меша у америчке и европске послове. Он је навео да за то постоје и други разлози, попут „анексије Крима, подршке онима који су упали у македонски парламент, пропаганде преко медија као што су Спутњик и Раша тудеј и подршке неуспелом пучу у Црној Гори“.

Он такође сматра да Европска унија у своје чланство не би примила оног ко на својој територији пружа гостопримство објекту попут руског хуманитарног центра у Нишу.

— Претпостављам да су моја размишљања националистичкија од многих у Србији: не бих желео такав руски објетакт на својој територији, а такође сумњам да би ЕУ примила за новог члана неког ко има такав објекат, осим уколико се понашање Москве драматично не промени. А нема знакова да ће се то десити – каже Сервер.

Наводећи да не зна ништа о спекулацијама да САД отворе центар са ЕУ у Ужицу, попут руског у Нишу, он каже да би била грешка прихватити здраво за готово руску тврдњу да је центар у Нишу само хуманитарне природе.

— То је логистички центар који очигледно има двојну намену, као и суседни Бондстил – каже он.

Амерички аналитичар верује и да ће председник Србије понудити саговорницима у Вашингтону „максималну сарадњу у оквиру борбе против исламских екстремиста“.

Он такође оцењује да ће Вучић током посете САД тражити нова америчка улгања, али скреће пажњу да „америчка влада има мало везе да страним улагањима њених компанија“.


Извор Танјуг/Видовдан, 17. јул 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.