Menu
RSS

"НАГЛО УБРЗАЊЕ": МАКЕДОНИЈА У НАТО ЗА ТРИ МЕСЕЦА?

Zaev albanska zastavaЈедан високи европски дипломатски извор је открио да Вашингтон форсира да питање пријема Македоније у западну војну алијансу буде решено у наредна три-четири месеца

Американци и њихова војна алијанса (NATO) журе и све више „додају гас“.

Након што су пријемом Црне Горе у NATO Србију геостратешки одсекли од Јадрана и сигурне поморске везе са Русијом, Кином и другим земљама – сада настоје да са Македонијом ураде нешто слично ономе што су (у)радили приликом пријема Румуније и Бугарске у Европску унију.

Опет у функцији стратешког окруживања неутралне Србије којој тобоже желе све најбоље. И препречивања путева Русији и Кини.

Један високи европски дипломатски извор је открио да Вашингтон и NATO-Брисел форсирају са намером да питање пријема Македоније у западну војну алијансу реше у наредна три-четири месеца!

Исти избор је навео: „Преговори о спору између Скопља и Атине поводом имена Македоније нагло су убрзани. Њихов завршетак се планира за јесен, са истовременим решавањем питања пријема те бивше југословенске републике у NATO“.

Добар део дешавања је закулисни. Убрзавање је уочљиво и на видљивом делу сцене.

У Бриселу су се срели шеф грчке дипломатије Никос Коцијас и специјални преставник генералног секретара УН Метју Нимиц. Тема је, наравно, била: грчко-македонски спор око имена.

Не треба сумњати да су и Нимиц и Коцијас пре сусрета обавештени да морају пожурити, да је „крајњи рок“ – јесен и да се од Атине и Скопља очекује „кооперативност“.

Македонски премијер Зоран Заев – који је главни „Американац“ у својој земљи – недавно је већ показао спремност да Македонија уђе у NATO под својим „привременим именом“ Бивша југословенска Република Македонија.

Треба ли уопште сумањати: да је претходно био инструиран? А да ће можда и од Грчке бити тражено да на то пристане?

Јер, најважније је за NATO и Сједињене Државе да Србију затворе са свих страна. А да Русија и Кина и из Солуна и из Бара морају прелазити преко „територије NATO“.


Извор Факти, 17. јул 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.