Menu
RSS

ДАНАС: ЦИНКАРЕЊЕ СРПСКЕ ВЛАСТИ ПЕНСУ

dacickosovoДачић: Велико је претеривање када се каже да Црна Гора има водећу улогу у одбрани стабилности и безбедности у региону

Власт у Србији с негодовањем је дочекала речи америчког потпредседника Мајка Пенса који је, боравећи у Подговици на састанку Америчко-јадранске повеље, рекао да је Црна Гора фактор стабилности и безбедности у региону.

То не чуди с обзиром на то да је званични Београд претендује на титулу стабилизирајучег фактора у региону, на чему представници српске власти стално инсистирају у својим изјавама.

Пенс је на свечаној вечери којој су присуствовали председник и премијер Црне Горе Филип Вујановић и Душко Марковић, захвалио Црној Гори на водећој улози коју Црна Гора има у одбрани стабилности и безбедности Западног Балкана.

Док се председник Србије Александар Вучић још није огласио, на ове Пенсове речи реаговао је потпредседник Владе и министар спољних полсова Србије Ивица Дачић који је рекао да је то претеривање.

"Уважавамо Црну Гору као државу, али велико је претеривање када се каже да Црна Гора има водећу улогу у одбрани стабилности и безбедности у региону Западног Балкана. Ако је то тако, нека онда она решава проблема стабилности и безбедности", рекао је Дачић.

И Милован Дрецун, посланик СНС, за Данас каже да је Пенсова изјава темпирана политичка изјава и порука Русији.

- Јер је Црна Гора наводно била под притиском Русије и као одлолела том притиску и ушла у НАТО, па је отуда као Црна Гора фактор стабилности. То је и порука осталим земљам у региону које нису чланице НАТО да ако уђу у орбиту Америке постају фактори стабилности. Једноставно та изјава није утемељена у чињеницама, јер је периферна земља на Балкану, док је Србије у његовом средишту – објашањава Дрецун.

Он наводи и разлоге због којих је Србија фактор стабилности и безбедности па каже да Београд и натеже проблеме и изазове решава на дипломатски и миран начин, од односа према Косову, преко улоге стабилизирајућег фактора недавно током немира у Македонији, преко рада на добросуседским односима и екномској сарадњи и заједничким инфраструктурним и сваким другим пројектима.

- Србија има и одлучну сарадњу са НАТО и највећи број, 150, заједничких војних вежби са Америком и осталим земљама тог савеза. Све то Србију чини факторим стабилности која не дозвољава да буде увучена у конфликте – каже Дрецун.

Председник ДС и бивши министар одбране Драган Шутановац за Данас каже да је Црна Гора је услаком у НАТО постала држава савезница Сједињених држава и осталих земаља Запада, а истовремено је она најдаље одмакла на европском путу.

- Због тога не изненађују изјаве које иду у прилог тезе коју је изнео потпредседник Пенс. Не знам ко више може да верује Вучићу када говори о неслућеним успесима Србије на спољнополитичком и економском плану. Изјава потпредседника Пенса је једна од изјава која га демантује, као и чињеница да је раст нашег БДП готово два пута мањи од европског просека, иако Вучић тврди да је он већи од европског просека. Хојт Ји, тренутно највише позиционирани службеник америчке администрације који се бави регионом, на слушању у америчком Сенату изјавио је да Стејт департмент још увек не може да препоручи и усмери америчке инвестиције према Србији. Ово је довољан сигнал и за све остале западне земље и за све инвеститоре. Црна Гора је стекла савезнике, док руководство Србије нема визију и даље лута покушавајући да буде исток западу и запад истоку, а у суштини све више пропада – закључио је Шутановац.

 

Извор Данас, 03. 08. 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.