Menu
RSS

ПЛЕНКОВИЋ: „ОЛУЈА“ ЈЕ СПРЕЧИЛА НОВЕ СРЕБРЕНИЦЕ (НС: ШТА ЈЕ ТЕК СПРЕЧИО ЈАСЕНОВАЦ?)

plenkovicolujaЗашто су хрватски уваничнци на обележавању „Олује“ поново показали своју „бригу“ за регион

У Хрватској почело обележавање 22 године од акције "Олуја". Поручено да је то дан одбране од "великосрпског режима" када је "сломљен сан о великој Србији".

Хрватски премијер Андреј Пленковић данас је, на челу делегације хрватске владе, положио венац на загребачком гробљу Мирогој и рекао да "одаје почаст хрватским бранитељима и свима који су за слободу домовине дали живот и здравље у одбрани од великосрпског режима Слободана Милошевића".

Пленковић је рекао да је "у то време државничка мудрост и одважност првог хрватског председника Фрање Туђмана, у комплексним међународним и сигурносним околностима, допринела ослобађању не само већине окупираних територија Хрватске, већ је значила и стратешки преокрет односа у БиХ и спречавање нове Сребренице у Бихаћу" као и да је "захваљујући 'Олуји' дошло до постизања Дејтонског и Париског споразума".

Председник Сабора Гордан Јандроковић је рекао да је операцијом "Олуја" којом је "ослобођена скоро петина окупиране територије сломљен сан о великој Србији", као и да је Хрватска у "Олуји" исказала "заједништво свих људи и велику војну силу".

Јандроковић је рекао да је "Олуја" била легитимна ослободилачка акција, да је "Хрватска морала да ослободи своје окупиране територије након пет година понижења, патње и убијања".

На питање како Хрватска и Србија имају опречне ставове о "Олуји" и шта треба да се догоди да се тензије смање, одговорио је да "сви водећи људи воде рачуна да политика Хрватске према суседним државама, па и Србији, буде политика добросуседских односа и окренута подршци да те земље постану чланице ЕУ, а оне које желе и НАТО".

"Када је у питању Домовински рат и 'Олуја' онда је важна истина. Ми јако добро знамо да је све започело крајем 80-тих година снажном и непријатељском Милошевићевом пропагандом. Знамо да је цео концепт Велике Србије био осмишљен на војном освајању тадашње ЈНА и паравојних снага у Хрватској и БиХ", додао је, преноси Хина.

Нагласивши да је тадашње хрватско вођство, предвођено Туђманом, "желело мирним путем да заокружи територијалну целовитост земље", Јандроковић је казао да "то није било могуће због некооперативности и агресивности друге стране, па је Хрватска војним путем ослободила своје окупиране територије и ту нема никакве могућности за другу интерпретацију".

 

Извор Тањуг – Хина, 4. 08. 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.