Menu
RSS

СВЕСРПСКИ САСТАНАК У НОВОМ САДУ, НАЈАВЉЕНА ИЗРАДА НАЦИОНАЛНЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ

novi sadСастанку са председником Србије присуствовали су представници Срба из Македоније, Хрватске, Словеније... Селаковић: на јесен ће Србија и РС обзнанити декларацију о обједињеном националном деловању и дефинисању минимума националних принципа за опстанак српске нације и народа

Састанак председника Србије Александра Вучића са Србима из региона одржан је у Градској кући у Новом Саду.

Генерални секретар у Председништву Србије Никола Селаковић рекао је за РТС након састанка да ће на јесен Србија и Република Српска обзнанити декларацију о заједничком и обједињеном националном деловању и дефинисању минимума националних принципа за опстанак српске нације и народа.

Састанку са председником Србије присуствовали су представници Срба из Македоније, Хрватске, Словеније...

На састанку су били и патријарх српски Иринеј, председник Републике Српске Милорад Додик и председница Владе Србије Ана Брнабић, затим први потпредседник владе Ивица Дачић, као и председник покрајинске владе Игор Мировић, потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, председник Матице Српске Драган Станић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Додик је пред састанак оценио да су Срби, након распада бивше Југославије, једини принуђени да бране свој идентитет.

"Срби, који су били доминантни у стварању бивше Југославије, распадом те државе прошли су најгоре, јер у свим земљама где су постали мањина имају лош положај – од Македоније, преко Црне Горе и Словеније, па и у назови држави Косово", рекао је Додик новинарима пред састанак.

"Српска национална заједница је свугде где постоји шиканирана и доведена у проблем функционисања и одбране идентитета“, истакао је председник РС.

Рекао је да ће на данашњем састанку главна тема бити како заједно са властима Србије може да буде превазиђен лош положај Срба у региону.

Овакав формат састанка је веома важан, јер окупља представнике Срба из читавог региона и на једном месту можемо да артикулишемо шта је заједнички интерес, а то је да државни органи Србије, кроз деловање у региону, истичу проблеме српске заједнице.

Додик је рекао да су Срби у Црној Гори суочени са гушењем националног идентитета, и да су ствари "дошле до неподношљивог нивоа".

Позиција Срба Македонији у односу на Србе у региону је "мало незавиднија", изјавио је председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић.

Председник РС Милорад Додик поручио је поводом сталних позива Хрватске да треба угасити Српску, да би Загреб најпре требало да угаси усташки натпис у Јасеновцу.


Извор Бета/Танјуг/Б92, 04. август 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.