Menu
RSS

ПРВИ СПОМЕНИК АНДРЕЈУ ТАРКОВСКОМ

tarkovskispomenikПоводом 85. годишњице рођења великог руског режисера и његовог "рубљова"

Велики совјетски и руски режисер Андреј Тарковски добио је први споменик у свету, у Суздаљу на обали реке Каменке, у близини Спасо-јефимијевог манастира, на месту где је пре 52 године снимао антологијски филм "Андреј Рубљов".

Свечаности откривања споменика, поводом обележава 85. годишњице рођења Тарковског, присуствовали су његов син Арсениј Тарковски, иначе познати хирург, глумци Николај Бурљајев, Александар Панкратов Чорни, Борис Токарјев, Александар Балујев...

После три године рада, скулпторка Марија Тихонова је направила споменик тако да се Андреј Тарковски и два његова главна јунака из "Рубљова" налазе испред звона. Са десне стране Тарковског налази се мајстор, ливац Борис, а на другој страни је иконописац Андреј Рубљов, будући светац. Осим тога, на једној страни споменика изливена је репородукција знамените "Свете Тројице".

– Споменик је подсећање на то какав би требало да буде руски филм и кинематографија – рекао је Бурљајев, који је у "Рубљову" глумио младог ливца звона Бориса. – Ово је велики догађај у руској и светској култури, јер је овај филм проглашен за један од најбољих свих времена и донео је светску славу Тарковском.

САРАДЊА ЈОШ ОД "ИВАНОВОГ ДЕТИЊСТВА"
Бурљајев је већ годинама председник Међународног филмског фестивала "Златни витез", а Тарковског је упознао када му је било само 14 година и тада му је велики режисер поверио улогу у "Ивановом детињству".

 

Аутор Б. ВЛАХОВИЋ
Извор Новости, 5. август 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.