Menu
RSS

СОЊА БИСЕРКО: ДИЈАЛОГ О КОСОВУ БИО ЈЕ САМО ПРОБНИ БАЛОН

sonjabiserko05“Ратнохушкачки језик поводом Олује и најављена декларација – знак да власт нема намеру да се посвети регионалној сарадњи”

Председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко каже да су догађаји протеклих дана, као што су обележавање Олује и најављена “декларација о опстанку нације”, показали да Влада Србије “нема озбиљне намере да се посвети регионалној сарадњи и нормализацији односа”.

“Све што се последњих дана чуло са разних говорница указује да актуелна власт није спремна да прихвати реалност и да у томе има широку подршку”, рекла је Бисерко за Аутономију.

Она додаје да Београд, “очигледно притиснут да прихвати реалност у региону”, покушава да маркира, односно подсети на своје “стварне аспирације”.

“Ратнохушкачки језик поводом годишњице Олује био је у функцији, као и сваке године, хомогенизације нације и подсећања на српске жртве из Другог светског рата, чиме се злочини почињени у Хрватској почетком деведесетих перципирају као праведна освета”, рекла је Бисерко.

Она је истакла да се поменута декларација најављује у тренутку када су “изузетно поремећени како регионални, тако и међународни односи”.

“Дијалог о Косову био је само пробни балон, не само да би се евентуално поделила одговорност око Косова већ и да се хомогенизује нација управо на геостратешким питањима”, рекла је Бисерко.

Бисерко међутим подсећа да је најављена декларација само наставак политике Србије према региону.

“Године 2011. усвојена је Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, у којој су наведени начини, методе и средства за њену имплементацију. Стратегија је перципирана као Меморандум ИИ у промењеним околностима”, подсетила је Бисерко.

 

Извор Аутономија, 8 . 8. 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.