Menu
RSS

ОПОЗИЦИЈА ПРОТИВ ДЕКЛАРАЦИЈЕ О ОПСТАНКУ НАЦИЈЕ

vesnapesic00Пешић: Грађани нису коментатори власти како би се ова лакше комотила у пљачки и уништавању тих истих грађана, већ су носиоци суверенитета

Грађани нису коментатори власти како би се ова лакше комотила у пљачки и уништавању тих истих грађана, већ су носиоци суверенитета, а сад смо сви претворени у услужни параван, каже за Данас социолошкиња Весна Пешић.

На питање да прокоментарише најаву усвајање заједничке декларације Србије и Републике Српске о опстанку нације и врсти националног програма, она одговара да има отпор да говори о непостојећим, али и на најављене теме.

„До јуче сви коментаришу дијалог, кога нема ни у припреми, а онда се набаци нова коска за коментарисање – ова декларација за новембар. А где је та декларација да бих је коментарисала, где се о њој води дебата, можда ће је и заборавити, а ми сви да се на њу бацимо. Баци вођа сваке недеље нову коску да глођемо, придружује се и Вулин са војном обуком свих и жена, па хајде и то коментариши. Па грађани нису коментатори власти како би се ова лакше комотила у пљачки и уништавању тих истих грађана, већ су носиоци суверенитета, а сад смо сви претворени у услужни параван. Чак тога нисмо ни свесни“, наводи Пешић.

Да је декларација још једна измишљена тема власти сматра и председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић. Он је поводом најаве доношења декларације о опстанку нације рекао да је она најновији медијски балон чију садржину нико не зна и који режим пушта у јавност да би скренуо пажњу са општег пропадања.

„Никада најозбиљнија национална питања као што је питање Косова или питање Републике Српске нису јефтиније коришћена у дневнополитичке сврхе и никада нису мање значила власти него данас“, каже Јанковић за Данас.

Према његовим речима, „јасно је да Републиком Српском Вучић жели да балансира питање Косова и да ће поново националном реториком палити страсти на једној страни, да би скретао пажњу са онога што ради на другој“. „А онда ћемо сносити последице те оштре реторике, па ће трећом ствари плаћати другу и све тако док и последњи национални интерес не буде потрошен ради његовог опстанка на власти. На крају ће се окренути голој сили“, указује он.

Како додаје, српско национално питање не решава се формалним декларацијама, таблоидном хистеријом, салонским или хушкачким национализмом, нити дефетизмом и поливањем пепелом по глави, већ искључиво јачањем демократских и економских ресурса наше земље. „Дакле, јачањем институција, правне сигурности грађана, социјалне правде, владавине закона (а не владавине већинске партије, која год била), као и економијом заснованом на преосталом знању и фер условима привређивања, а не јефтиној радној снази, лажним инвестицијама, погубним субвенцијама, виртуелном запошљавању и лекс специјалисима. Таква демократски и економски јака Србија, коју жели да гради ПСГ, биће магнет који позитивном енергијом привлачи све у региону и који без ратних поклича, сопственим и стварним ауторитетом, јача националне интересе и штити Србе и друге грађане Србије где год да су“, закључује Јанковић.

Наташа Мићић, посланица и председница Политичког савета ЛДП, за Данас каже да најава писања документа који треба да служи као нека врста платформе око које би се окупљали Срби у региону, не представља добар пут, ако желимо да градимо добре односе са суседима и исправљамо грешке из прошлости.

Према њеним речима, интеграција Срба у друштва у којима се налазе као грађани треба да буде основни интерес државе Србије и она мора помоћи да се њихова права подигну на ниво у свим оним земљама где су тренутно можда маргинализовани или нису остварили могућности која им законом припадају.

„Међутим, прављење неке платформе којом се у центар њиховог живота опет ставља Београд и поновно стварање неких специјалних веза само је корак уназад, после година постепеног побољшања односа на просторима бивше Југославије. Замисао цртања неких нових граница или вршење притиска на друге државе злоупотребљавајући положај Срба у тим земљама ствара тензије које могу бити искоришћене за раст национализма у региону и натерати на сличне потезе пре свега Хрватску, Косово и БиХ. Оваква иницијатива нам говори да нисмо много научили из грешака које смо чинили, пошто је прошлост препуна оваквих покушаја, који су се трагично завршавали. А људи који су пристали да Београд одлучује о њиховој судбини данас су далеко од територија на којима су некада“, сматра она.

Мићић наводи да морамо послати поруку да је центар окупљања за Србе у БиХ Сарајево, за Србе у Црној Гори Подгорица, за оне на Косову Приштина. „И сваки други покушај да од њих направимо послушнике било које власти у Србији и данас и у будућности завршиће се неуспехом, а њихова права могу само бити угрожена ако се неко из Београда буде играо њиховом судбином“, сматра Мићић.

И национално опредељене странке нису одушевљене начином на који власт мисли да се бави српским националним потањем.

Санда Рашковић Ивић, шефица посланичке групе Покрет за спас Србије, за наш лист каже да начелно подржава борбу за српски национални интерес, али да јој се чини да најављена декларација служи за замагљивање чињенице да је у току предаја српске државне територије КиМ. „Дела, а не речи, каже стара латинска пословица. А (не)дела ових на власти гледамо сваки дан, зато њиховим речима не верујем“, наводи она.

Бошко Обрадовић, лидер Двери, подсећа да се одувек залагао за заједничке активности Србије и РС по свим питањима од српског националног интереса. „Међутим, смета ми што власт сматра да има монопол на патриотизам, као да је власт народ, а она то није. Двери већ скоро годину дана предлажу Народној скупштини усвајање Декларације о геноциду над Србима у НДХ, коју је у готово идентичном тексту својевремено усвојила Народна скупштина Републике Српске и то парламентарна већина и део опозиције редовно одбија да стави на дневни ред“, наводи Обрадовић за Данас. Како закључује, „поново је по среди неки нови маркетиншки трик у Вучићевој режији, јер ниједан предлог о заштити српског националног интереса није добар, нити вредан пажње, ако га не предлажу напредњаци“.

ДС: Коментар кад виде декларацију
У ДС нам је речено да декларацију још нису видели и да ће о евентуалној подршци одлучивати кад је добију. "Кад год су националисти одлучивали о опстанку нације, нација је долазила у већи проблем", сматрају у ДС.

 

Аутори С. Чонградин / Л. Валтнер

Извор Данас, 8. август 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.