Menu
RSS

НЕМАЧКИ АМБАСАДОР: ЗАШТО ПРЕГОВОРИ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ НИСУ МОГУЋИ

angelikafitsНемачки амбасадор у Приштини Ангелика Фитс о застоју у преговорима Приштине са Србијом

Дојче веле:Последњи догађаји на Косову не уливају велики оптимизам. Парламентарне седнице се прекидају, странке се међусобно оптужују – разумете ли тај политички хаос у овом тренутку?
Ангелика Фитс: Да, можемо то врло добро да разумемо. Ова ситуација подсећа на последње изборе у јуну 2014. То су исто тако били превремени парламентарни избори; но конфликт је још старији и датира још из 1999. или чак и времена пре те године. Реч је о странкама, али и личностима које се међусобно не трпе. Врло је тешко смислити рецепт за решење те ситуације. Криза није превазиђена на последњим изборима из 2014. Странкама је најважније да очувају власт у рукама, а личностима о којима је реч и то шта ће бити са њима. Многи се прибојавају кривичног гоњења у случају да не остану на власти. Утолико сада имамо пат-ситуацију у којој треба очекивати подужи застој.

Мислите ли да је Косово као држава талац тог сукоба који датира из 1999. и раније?
— Не, већ мислим да различитим партијама није успело да се договоре око националне агенде и да око ње постигну консензус. Политичаре у таквом нечем спречавају пре свега егоизми. Борба за власт је у овом тренутку обележена егоизмом. С друге стране – да кажем и нешто позитивно – имамо утисак да су ово били врло фер и транспарентни избори, а грађани први пут нису бирали опортунистички, као у прошлости, већ по разуму и савести. То је за нас знак да су људи узнапредовали много више од политичара који су у основи исти актери као и увек.

Очекујете ли неко решење у четвртак (10. 8.) у новој рунди?
— Не. Не очекујем никакво решење. Чак и када би наредних дана или недеља била добијена већина за формирање владе, за шта је потребан 61 глас, 61 или 62 од укупно 120 би донели нестабилну владу, када знамо да у парламенту врло често нема кворума. То значи да ни неки нормалан закон, за чије доношење је потребна проста већина, не би могао да буде донет.

Како да земља изађе из те слепе улице? Каква влада би то могла да постигне?
— У овом тренутку не видим да странке које су се удружиле у коалицију могу да формирају стабилну владу. Вероватно следи фаза нестабилности која ће довести до потребе за новим изборима. То је врло неповољно по наше планове, но бојим се да нема начина да се овај процес убрза. Косово, за разлику од суседних земаља, нема искуство са владом пре 2008. и сада настаје модерно Косово, то је болан процес, који захтева време, и бојим се да им то време морамо пружити.

Поменули сте и да та агенда ЕУ више не напредује. Како видите конкретне последице таквог кашњења у формирању владе? Какве то последице може имати по Косово?
— Тачно је да ће се са имплементацијом реформских програма ЕУ даље отезати, то не ваља, али, због још увек спорног статусног питања за један део светског становништва, Косово је специјалан случај међу земљама Западног Балкана. Овдашњу политичари знају да, између осталог, и због оних који не желе да признају Косово, пут до ЕУ може бити дуг. Зато је тешко одржати вољу за спровођењем реформи. Наш задатак је да ту вољу даље јачамо и зато смо у Немачкој покренули важне иницијативе – поменућу само Берлински процес – како би се убрзала ова тешка прелазна фаза.

Ово је тешка ситуација, врло несрећна за Косово, јер дијалог са Србијом је замрзнут, а и друга важна питања као што је питање демаркације (са Црном Гором, прим. ур.) се одлажу, иако је то важно због либерализације виза. Какав апел бисте упутили политичарима на Косову?
— Рекла бих, политичари морају да се старају о агенди за Косово и његове грађане као и да потисну своје партикуларне интересе. Што се тиче дијалога који смо поменули, то је један од политичких приоритета на Косову, а налази се у застоју од пре годину дана. Ми не видимо у овом тренутку како би он могао да буде настављен. Постоје бројни договори који се не имплементирају, на пример, договор о српској заједници или енергетици, но, с ону страну тих договора који нису имплементирани, у овом тренутку постоји и велика асиметрија. На једној страни је премијер Вучић, који је на изборима врло ојачан и има јаку странку иза себе, а овде је власт подељена између три различита табора и нема националног консензуса о било којој теми. У таквој ситуацији је наставак дијалога тешко могућ.

Да ли бисте рекли: на једној страни је јаки Вучић, а на другој слабо Косово, у овом случају и политички гледано, слаби ли Косово у овим преговорима своје позиције још више?
— Да, то наравно слаби Косово, али ја бих рекла да се још не оцртава на ком нивоу би дијалог могао да буде настављен. Тешко је могуће да тај дијалог може да се настави, а да у њега не буде укључен и косовски парламент.

Ви ускоро завршавате свој мандат на Косову. Какав је ваш биланс ових година?
— Политички биланс је врло помешан – поред напретка у виду потписивања Споразума о стабилности и придруживању, са ЕУ, или ефеката Берлинског процеса, има важних тема које нису успеле, на пример, чланство Косова у УНЕСКО. Али имам утисак да су то биле три интензивне године са много малих и средњих криза, али и задовољавајуће године, јер се овде готово свакодневно траже савети и подршка међународне заједнице, пре свега САД и Немачке. Не могу да замислим функцију која би могла да омогући да се више учествује у процесу обликовања.

Какве лепе утиске ћете понети са Косова?
— На пример, када овде обилазимо нека мала места, села, а људи препознају по регистарској таблици да смо Немци, они знају да нам приђу и окруже нас, без питања, и кажу: „Данке Дојчланд" – то нећу заборавити.

 

Аутор Линдита Арапи Болц
Извор Дојче веле, 8. 8. 2017

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.