Menu
RSS

ВУЧИЋ СА МЕКАЛИСТЕРОМ: НИЈЕ ПИТАЊЕ ПРАВНА ДРЖАВА, ВЕЋ КОСОВО И РУСИЈА

vucicmekalisterПредседник Србије је рекао да га „глава највише боли“ по питању односа Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућим Комитетом за спољне послове Европског парламента и известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се нада да председник Европске комисије Жан Клод Јункер, као и већина земаља ЕУ, ипак жели Србију као део уније, те да је Јункерова изјава да није за журбу по питању пријема земаља Западног Балкана ипак напредак у односу на ранију Јункерову изјаву да не очекује даље проширење Уније.

"Нешто ми се чини да сам другачије чуо (Јункера), али и то је напредак у односу на његову изјаву од пре четири, пет година када је рекао да не очекује даље проширење ЕУ. Сада је бар рекао да треба да се остави перспектива за проширење", рекао је Вучић на зајединичкој прес конференцији са Дејвидом Мекалистером.

"Верујем да европска перспектива постоји", рекао је српски председник и да би, да представља неку од од земаља ЕУ, желео Србију као део Уније.

Он је истакао да веома поштује Јункера и да је недавно са њим разговарао.

Како је Мекалистер поменуо канцеларку Ангелу Меркел, Вучић се "надовезао" да је сигуран да ће она убедљиво да победи на изборима у Немачкој.

"То ће бити додатно олакшање за Европу, а надам се да ће то значити и додатно охрабрење за европски пут Србије, што искрено желим и Меркел и Хришћанско демократској унији, јер мислим да ће то бити добра вест и за Србију", рекао је Вучић.

Навео је да је то само његово лично мишљење. "Дејвиде, не секирај се, то сви у Србији знају, када ја кажем да неко побеђује на изборима тај сигурно побеђује на изборима. То је сигурније, него било каква кладионица и истраживање. Знају то сви овде", рекао је Вучић.

Мекалистер је, одговарајући на исто питање, рекао да је 28 шефова влада земаља чланица ЕУ поновило своје уверење да свих шест земаља западног Балкана имају евопску перскективу.

Навео је да је по том питању Европски парламент јасан, да је и Евроска комисија веома активна.

"Оскар Бенедикт из Делагације ЕУ у Србији прати велико интересовање које чланови Комисије показују за дешавања у Србији, као и комесар Јоханес Хан, Федерика Могерини је интензивирала своје ангажовање", каже Мекалистер. 

Када Србија буде спремна, наводи Мелакистер, Србија ће моћи да се придружи ЕУ.

"То је напоран посао да се постане члан ЕУ, али на крају то доноси користи и народу, пословном окружењу, друштву и земљу. Осећам да би ЕУ без Србије била непотпуна", поручио је Мекалистер.

За Србију каже да је сјајна европска нација, да је у последње три године много прочитао и српској историји, о томе какав је велики народ и какав је вредан допринос Србија дала породици народа у оквиру ЕУ.

Рекао је да дубоко жали што Велика Британија планира да напусти ЕУ када ће у ЕУ бити 27. чланица.

"Мислим да ће место 28. и 29. бити резервисано за Србију и Црну Гору", каже Мекалистер.

ВУЧИЋ: КОСОВО ЈЕ ИПАК КЉУЧНО ПИТАЊЕ,ПА РУСИЈА,ПА ВЛАДАВИНА
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не дели став председавајућег спољнополитичког комитета Европског парламента и известиоца за Србију Дејвида Мекалистера да је владавина права кључна област за напредак Србије на путу ка чланству у Европској унији.

"Кључно питање је Косово, а друго кључно је однос Србије према Русији, а не владавина права, мада западни политичари то увек "извуку", рекао је Вучић новинарима у заједничком обраћању после разговора са Мекалистером и указао да, рецимо, нико из ЕУ не пита ко ће, на пример, бити шеф Агенције за борбу против корупције.

Председник Србије је, одговарајући на питање шта га највише брине по питању владавине права, рекао да су кључне области на путу ка ЕУ тичу Косова и Метохије, потом спољне политике и тек потом владавине права, а да га "глава највише боли" по питању односа Београда и Приштине.

МЕКАЛИСТЕР: НАСТАВАК ДИЈАЛОГА НА ПРЕДСЕДНИЧКОМ И НА НИВОУ ВЛАДЕ
Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је данас да би Европска унија желела наставак дијалога Београда и то "на председничком нивоу и на нивоу две владе", а председник Србије Александар Вучић указао да је Београд, за разлику од Приштине, спреман и на дијалог и на компромис.

Мекалистер је, после разговора са Вучићем, рекао новинарима да је важно да две стране наставе дијалог, како би се спороводлило оно што је договорено.

Важно је, каже, и да се формира стабилна влада у Приштини, што је, приметио је, теже него што се очекивало.

Вучић је истакао да је Београд спреман за наставак дијалога и да је, за разлику од Приштине, спреман за компромисе.

ВУЧИЋ: РАДИ СЕ НА МОЈОЈ ПОСЕТИ САРАЈЕВУ
Председник Србије рекао је данас да се ових дана ради на његовој посети БИХ, на позив председавајућег Председништва БиХ, да те да је увек расположен за разговоре у Сарајеву, јер је то прилика да се реафирмише политика мира и стабилности и добрих односа.

"За мене је ово прилика да реафирмишемо политику мира и стабилности, добрих односа, јер чини ми се да је то једна од ствари коју морамо да урадимо на најбољи могући начин да бисмо стаблност и мир могли да сачивамо", рекао је Вучић одговрајући на питање новинара.

 

Извор Танјуг / Новости, 12. август 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.