Menu
RSS

ДАЧИЋ: ИЗГУБЉЕН ОРИГИНАЛ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА И ХОЛБРУКОВА ГАРАНЦИЈА МИЛОШЕВИЋУ

DacicПосле 5. октобра 2000. године нестао и папир на којем је Ричарад Холбрук потписао да Американци никада неће признати независност Косова

Шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да Србија нема оригинал Дејтонског споразума, а да је после 5. октобра 2000. године нестао и папир на којем је Ричарад Холбрук потписао да Американци никада неће признати независност Косова.

"Уништен и изгубљен је и оригинални примерак Дејтонског споразума", открива за "Српски телеграф" Дачић, који је истраживао како су нестали споразуми који су за Србију и данас од кључне важности.

- Сви се праве блесави кад их питам, а незамисливо је да Србија нема сачуван примерак Дејтонског споразума. Сви Милошевићеви сарадници тврде, а његова секретарица се куне да је Милошевић звао и да јој је дао папир на коме је Холбрук, тадашњи главни преговарач између Запада и Србије и амерички изасланик, потписао Милошевићу (током преговора 1998. и 1999.) да Америка никада неће признати независност Косова - каже Дачић.

Према његовим речима, тај папир је нестао, јер је све опљачкано.

— Нема ни тог папира, они су, бре, све опљачкали. Кад су хапсили Слобу, ништа није остало – наводи Дачић за "Српски телеграф".

Дачић је огорчен и због тога што се, како каже, не зна да је Милошевић заслужан за споразуме од којих држава и данас има користи.

— Дејтонски споразум је његово дело, као и друга ствар, оно за шта се још данас једино држимо, а то је Резолуција 1244 – наводи Дачић.

Да су документа уништена или нестала, потврдили су за "Српски телеграф" и бивши државни функционери, али и некадашњи министри ДОС.

Једно од објашњења где је нестао "дејтонац" пружио је бивши министар спољних послова и челник ДОС Горан Свилановић, који је тврдио да није затекао овај документ када је преузео ресор 2000. године, а да су му службеници рекли да је можда изгубљен када је архива склањана за време бомбардовања 1999. године, наводи лист.


Извор Танјуг/Блиц, 15. август 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.