Menu
RSS

БУРНА СЕДНИЦА СБУН О КОСОВУ

Dacic sbun1Дачић: Ако неко мисли да је ситуација на Косову решена, онда живи у дубокој и дебелој заблуди"

Представници западних земаља, сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација, поново су данас инсистирали да се смање присуство и буџет Мисије УН на Косову, и прореде се седнице посвећене раду УНМИК-а и ситуацији на Косову, а томе су се оштро успротивиле, уз Србију, Русија и Кина.

За постепено смањење обима и, на крају, укидање УНМИК-а и смањење буџета Мисије, на данашњој седници СБ УН заложили су се представници САД, Британије, Француске и Јапана, а такав став претходно је изразила амбасадорка Косова у САД Вљора Читаку

ДАЧИЋ: ВЕЛИКЕ СИЛЕ, ДУБОКО ПОГАЂАТЕ СРПСКИ НАРОД
На крају седнице Савета безбедности УН о Косову данас се развила жустра расправа између министра спољних послова Србије Ивице Дачића и косовске амбасадорке у САД Вљоре Читаку, а Дачић је том приликом западним земљама поручио да погађају српски народ залагањем за укидање УНМИК-а.

На седници је представљен Извештај генералног секретара Антонија Гутереша за период од 16. априла до 15. јула ове године.

"Читаку је увредила седницу рекавши да је ово једна шарада... Много више ме брине то што су САД, Британија и Француска очигледно усагласиле став са Косовом око потребе окончања Мисије УН на Косову", рекао је Дачић.

Он је поставио питање како онда те силе могу да кажу да желе да буду партнер Србије.

"Да ли ће неко икада овде споменути више од 200.000 Срба који су протерани, а вратило се 1,9 процената њих? Мислите ли да то више не треба спомињати?", упитао је први потпредседник Србије.

Подсетивши да је 1981. у Приштини живело 43.000 Срба, упитао је: "Где су данас? Хоћете ли рећи – у реду је, више их нема, више нећемо да се окупљамо и о томе причамо?".

"Ви јесте велике силе, али овим дубоко погађате српски народ. И српске жртве траже правду, исто као и албанске и све друге", истакао је Дачић, додавши да "ако неко мисли да је ситуација на Косову решена, онда живи у дубокој и дебелој заблуди".

Такође је поручио да "ако неко мисли да је довољно да неко изврши једнострану сецесију и да је проблем решен, и да сте тиме што признате једну земљу завршили посао, онда сте заборавили историју".

Подсетивши да су Француска и Србија стратешки партнери, упитао је да ли је логично да представница те земље у УН наступа као на данашњој седници.

"Не желим да се вашим земљама догоди оно што се Србији десило. Ми сигурно нећемо изазвати рат. Ако мислите да ово више не треба да се одржава, донесите онда ту одлуку, предложите да се укине резолуција 1244", нагласио је Дачић.

Он је, истовремено, изразио уверење да су велике силе свесне да таква одлука не може проћи у СБ УН.

"Немојте вређати Србију. То је једна поносна земља која вам је много помогла, између осталог, и у успостављању УН, за разлику од неких других који су Хилтера дочекивали цвећем", закључио је Дачић.

Одговарајући на његову изјаву, Читаку је рекла да СБ УН "није место за дискусију о националним идентитетима, нити о томе ко је први био на Балкану, ко је дошао у седмом веку...".

"Ја сам етничка Албанка и поносна грађанка Косова. Ти идентитети одлично коегзистирају и један не искључује други", истакла је она, након што је Дачић током говора рекао да Читаку није Косоварка, већ Албанка и да народ Косова не постоји.

Она је рекла и да је "Косово имало границе много пре него што ће стећи државност", тврдећи да је независност Косова "прозвод распада Југославије, при чему није једини, и то није сецесионистички покрет".

Док је Читаку говорила, Дачић је често оспоравао њене тврдње и покушавао да је прекине.

ДАЧИЋ: СРБИЈА ЧВРСТО ЗА ДИЈАЛОГ, ПОТРЕБАН ХРАБАР ПРИСТУП
Србија је чврсто опредељена за дијалог Београда и Приштине и верује да је потребан озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалан, са погледом у будућност, што потврђује и иницијатива председника Александра Вучића за отварање унутрашњег дијалога о КиМ, поручио је данас у Њујорку шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Он је упозорио на огромну политичку нестабилност на Косову и на чињеницу да нема напретка када је реч о успостављању ЗСО.

Обраћајући се чланицама Савета безбедности УН, Дачић је истакао да је кључно да дијалог буде заснован на обострано прихватљивим решењима за сва отворена питања, без прејудицирања будућег статуса КиМ и уз пуно поштовање резолуције СБ УН 1244.

Према његовим речима, позитивни резултати остварени у дијалогу показују да он нема алтернативу, али и да је неопходно снажније лидерство посредничке стране у обезбеђивању примене до сада постигнутих договора.

"Исказана посвећеност отпочињању нове фазе дијалога на највишем нивоу и давање новог подстицаја дијалогу захтеваће искрену опредељеност обеју страна за постизање компромиса, која је до сада изостајала на страни Приштине, као и промену свести тако да се сваки договор не доживљав као нечији пораз", каже Дачић.

Извесну наду да је могућ скори наставак дијалога улива изјава након неформалног састанка председника Александра Вучића, Хашима Тачија и високе представнице ЕУ Федерике Могерини 3. јула о „посвећености отпочињању нове фазе дијалога" и важности имплементације до сада постигнутих договора.

Он је позвао чланице СБ УН да не релативизују питање неспроводења Бриселског споразума тврдњом да су за то све стране криве.

"Боље да се каже ''нећемо да реализујемо Бриселски споразум'' и у том смислу очекујем и ваше објективно сагледавање стања, а не релативизацију", рекао је Дачић на седници СБ УН.

"Ја сам потписао тај споразум и знам да увек има милион разлога за избегавање испуњавања преузетих обавеза, али четири године су предуг период да постоје чврсти аргументи за то. Србија це испунити све што је потписано, ми смо га зато и потписали", додао је он.

"Србија поздравља сваки подстицај међународне заједнице за обнављање дијалога, али се тиме, суштински, тиме релативизује одговорност приштинске стране која је била та која је једнострано прекинула дијалог", примећује шеф српске дипломатије.

ТАНИН: ДИЈАЛОГ НАСТАВИТИ ШТО ПРЕ, КОСОВО ДА КРЕНЕ ОДГОВОРНО
Специјални представник генералног секретара УН и шеф Мисије УН на Косову Захир Танин поздравио је данас иницијативу председника Србије Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову и истакао да би дијалог Београда и Приштине требало да се настави што пре, позвавши Приштину на озбиљност и одговорност.

Танин је, представљајући путем видео-линка амбасадорима држава чланица СБ УН најновији тромесечни извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а и ситуацији на Косову, оценио да Вучићева иницијатива представља "важан развој ситуације у региону".

"Као сто нас историја учи, постизање фер, тешких и често болних копромиса изискује снажно лидерство са свих страна", истакао је он, напоменувши да су мир и стабилност у региону повезани са миром и стабилношћу на Косову и нормализацијом односа Београда и Приштине.

ДАЧИЋ: СРБИ НА КИМ ЖРТВЕ ГЕНОЦИДА, А НЕ АЛБАНЦИ
Министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је данас чланице Савета безбедности да то тело не сме да заборави Србе прогнане са Косова и да не позивају олако друге земље да признају једнострану независност Косова, јер тиме вређају Србију.

"Српски народ није дошао на Косово као колонијална сила, већ је тамо живео вековима. У случају Косова не ради се о праву народа на самоопредељење. Не постоји народ Косова. Ради се о националној мањини која је тамо живела. То може задесити сваку од ваших држава и немојте тако олако позивати да остали признају Косово, јер знате да тиме вређате Србију", рекао је Дачић на седници Савета безбедности УН посвећеној Косову.

Он је подсетио да Србија није довољно велика држава да би је се плашили, али да је учествовала у формирању УН и подсетио на њене заслуге у два светска рата.

"Због свега тога остајемо верни принципима поштовање територијалног интегритета", поручио је шеф српске дипломатије.

"Очекујем да ће (Вљора) Читаку поново износити податке који треба да документују приче о геноциду и етничком чишћењу, па молим генералног секретара УН и шефа Унмика да сваки пут у извештају не забораве протеране грађане Косова", рекао је Дачић, запитавши шта значи то да се они више не помињу пред СБ УН, а зна се податак да се од 1999. вратило свега 1,9 одсто протераних Срба.

"Срби су на Косову живели вековима, то потврдују цркве, од којих су четири под заштитом Унеска. Није у реду да се смејете госпођо Читаку, покажите један ваш споменик из тог периода, па ћу и ја да се смејем", рекао је Дачић.

Подсетио је да је протерано 200.000 Срба са Косова.

ЧИТАКУ: КОМПРОМИС О КОСОВУ? НЕЗАВИСНОСТ ЈЕ КОМПРОМИС
Амбасадорка Косова у САД Вљора Читаку изјавила је поводом позива на компромис и историјски договор Срба и Албанаца да је независност Косова управо тај компромис, не прихватајући идеје о решењима дуж етничких линија.

"Независност Косова, као што је проглашена 2008, јесте компромис. Ахтисарејив предлог је био тежак и болан компромис", рекла је Читаку на седници СБ УН о Косову.

Она се успротивила предлозима о подели Косова као решењу.

ПОДЕЉЕНА МИШЉЕЊА О СИТУАЦИЈИ НА КИМ И УЛОЗИ УНМИКА
Представници западних земаља, сталних чланица СБ УН, позвали су данас да се прореде седнице тог тела посвећене раду УНМИК-а и ситуацији на Косову и да се размотри смањење обима и, на крају, укидање Мисије УН на Косову, чему се оштро противе, уз Србију, представници Русије и Кине.

Већина амбасадора земаља чланица СБ УН је, током дебате на данашњој седници о Косову, позвала на брзо формирање нове косовске владе, али и на обнову бриселског дијалога и наставак нормализације односа Београда и Приштине као важног процеса за цео Западни Балкан.

Представница САД Мишел Сајсон оценила је да је Мисија УН на Косову "изгубила разлог постојања" и затражила да се она постепени смањи и на крају укине, а да се представљање извештаја и седнице посвећене њеном раду одржавају на шест, уместо на три месеца.

"Косовска влада је одавно показала да је способна да управља и Савет треба да призна да је Косово остварило значајан развој", истакла је она, позвавши све државе које нису признале Косово да то учине и да подрже његово чланство у међународним организацијама укључујући УН и Интерпол.

Заменица америчке амбасадорке у УН позвала је лидере Београда и Приштине да наставе процес нормализације односа и да поштују договорено у Бриселу.

САД су затражиле и да Косово што пре формира нову владу, ратификује споразумса Црном Гором и учини кораке ка изградњи мултиетничког друштва.

Ставу САД о укидању УНМИК-а придружили су се и представници Француске, Британије и Јапана, а такав став претходно је изразила амбасадорка Косова у САД Вљора Читаку.

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја рекао је, међутим, да Русија у садашњим околностима не види основу за смањење обима Мисије УН на Косову, истакавши да "УНМИК остаје значајан инструмент за међународно праћење тамошње ситуације".

Он је оценио и да "косовски пројекат наставља да пропада" и да Приштина потпуно некажњено наставља да не испуњава договоре из Брисела.

Небензја је позвао међународну заједницу да учини шта треба и обезбеди поштовање Срба на Косову који су изложени нападима у физичком смислу и на своју имовину.

"Многе делегације представљале су нама данас дивну слику са Косова али то се са нашим виђењем ситуације не подудата. Косовски пројекат и даље паказује своју неодрживост", рекао је он.

Руски представник подсетио је да победници на изборима на Косову ни два месеца од избора још нису почели са нормалним функционисањем.

"Није остварен ни најмањи напредак по питању ЗСО, па позивамо посредника у дијалога да осигура гаранције за поштовање права Срба и заштиту њиховог верског наслеђа", навео је он.

Указао је на случајеве физичких напада на Србе и њхову имовину, а како наводи, посебно забрињавају покушаји узурпирања имовине СПЦ.

Такође, албанске власти на КиМ игноришу захтеве за реконструкцију српских цркава и манастира, као што је православна црква у Приштини.

"Када је реч о намерама Приштине за чланство у Унеско треба то узети у обзир", река је он.

Како је рекао представник Русије, нема више никаквих препрека за почетак рада Специјалног суда и очекују се прве информације о њиховом раду.

Такође навео је и да се на Косову врбују људи који одлазе да се боре на страни екстремиста на Блиском истоку.

Представник Кине је, такође, оценио да Савет безбедности УН треба да остане посвећен ситуацији на Косову и задржи посредничку улогу, истакавши да "не треба понављати грешке из историје".

Изразивши подршку што скоријем наставку дијалога Београда и Приштине и примени договореног уз изградњу узајамног поверења, он је позвао и на уздржавање од акција које би могле довести до тензија.

Британски амбасадор у УН Мајкл Рајкрофт такође је позвао Косово да брзо формира владу и да се вратити на пут европских интерграција, а то, како је навео, значи обновити дијалог "између две независне државе".

Такође је оценио да буџет УНМИК-а не би требало да се повећава, већ да се смањује, изразивши разочарење што се то догађа после три седнице на којима су неке чланице тражиле смањење буџета Мисије.

"Време је да се Мисија смањи, ситуација на Косову да не буде више тема. Линије на мапи су повучене, фиксиране су и неће се мењати", закључио је он.

Представница Француске позвала је Косово да брзо формира владу, која ће спроводити кључне реформе.

Она је оценила да будућношћу Косова не треба више да се бави СБ УН, већ сматра да је то тема дијалога у којем посредује ЕУ.

"Очекујемо да све што је договорено у Бриселу буде што пре примењено, укључујуци Заједницу српских општина као кључни елемент дијалога", рекла је она, позвавши Београд и Приштину да наставе дијалог, али и да се уздрже од свих беспотребних провокација.

Представник Украјине изразио је наду ће нова косовска влада имати као приоритет дијалог и нормализацију односа са Београду, и охрабрио лидере обе стране да покажу одговорност и наставе дијалог, без националистичке реторике.

Поздравио је иницијативу председника Србије Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову, изразивши очекивање да ће се она преточити у конкретне кораке.

Сличну поруку послао је и представнике Италије, оценивши да запаљива реторика припада прошлости, док нормализација односа важна за цео регион и охрабривши обе стране да обнове дијалог.

Представник Јапана се заложио за смањење присуства Унмика на Косову и за ређе одржавање седница у СБ УН.

Јапан поздравља иницијативу Вучића о унутрашњем дијалогу о Косову и потребу за проналажењем трајног решења.


Извор Танјуг/Вечерње новости, 17. август 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.