Menu
RSS

АФД: ЗАТВОРИТИ ГРАНИЦЕ ЗА МИГРАНТЕ

GaulandУ испитивањима јавног мнијења АфД подржава од седам до десет посто бирача, изборни праг износи пет одсто

У разговору за ДВ челник десно популистичке Алтернативе за Њемачку (АфД) Александер Гауланд тражи одлучно протјеривање избјеглица. Њихов боравак овдје није у интересу Њемачке, тврди он.

Главни кандидат АфД-а на парламентарним изборима у рујну Александер Гауланд, затражио је у разговору с главном уредницом Дојче велеа Инес Похл и водитељем ДВ ТВ Џафаром Абдул-Каримом конзеквентно затварање вањских граница Еуропе и Њемачке. "Погрешна је појава да особе без особних докумената прелазе границе. Ови људи уопће не би смјели ући у Њемачку", сматра 76-годишњи публицист и политичар.

ВРАЋАЊЕ КРОЗ ЛИБИЈУ
Он сматра да би избјеглице захтјев за азилом требали поднијети прије уласка у Еуропу. "Тко бјежи с неког ратног подручја, рецимо из Сирије, има додуше ограничено право боравка по Женевској конвенцији но већина људи у међувремену долази из економских разлога", каже Гауланд. И додаје да је легитимно право људи да трагају за бољим животним увјетима али да је исто тако легитимно за једну државу рећи: Вама овдје није мјесто. "Ми морамо обранити наше интересе а наши интереси у сваком случају нису у масовном прихваћању избјеглица из читавог свијета", рекао је Гауланд. Он сматра да се избјеглицу, који преко Средоземља долази у Еуропу, исто тако може истим тим путем вратити натраг. "Он долази својевољно. Нитко га не присиљава да с југа Африке одлази у Либију. И ако нетко својевољно пролази кроз Либију тада га се може истим путем вратити натраг", рекао је АфД политичар за ДВ у склопу серије разговора с истакнутим политичарима поводом савезних парламентарних избора који се одржавају крајем рујна.

ИЗБЈЕГЛИЦЕ КАО СРЕДИШЊА ПРЕДИЗБОРНА ТЕМА АФД
Критика избјегличке политике Савезне владе средишња је предизборна тема АфД-а која је и свој узлет доживјела управо тијеком избјегличке кризе 2015. У међувремену је овој странци успио улазак у парламенте 13 од укупно 16 савезних покрајина а готово сигуран је и улазак у Бундестаг крајем септембра. У испитивањима јавног мнијења АфД подржава од седам до десет посто бирача, изборни праг износи пет посто. Гауланд, који је до свог уласка у АфД 2013. 40 година био члан Кршћанско-демократске уније (ЦДУ) отворено каже да је "погрешна избјегличка политика канцеларке Ангеле Меркел поклон за АфД".

Но не само кад је у питању избјегличка политика се АфД драстично разликује од осталих странака. И кад је тема ислама у питању АфД је стриктно против признавања ове вјере као саставног дијела њемачке свакодневице. "Ислам као културно-вјерска симбиоза не спада у Њемачку. Мени смета што се ислам кроз шеријатско право показује као вјера која није сукладна с њемачким Уставом", каже Гауланд. Овај став је и саставни дио предизборног програма АфД-а и то успркос чињеници што у Њемачкој у међувремену, према неким процјенама, живи преко пет милијуна муслимана. Гауланд је за слободно практицирање вјере али у оквирима која допушта устав. "На желим да кроз стражња врата исламска правила полако постају правило", каже Гауланд.

"РУСИЈА НИКАД НЕЋЕ ВРАТИТИ КРИМ"
У разговору за ДВ Гауланд се бавио и вањскополитичким темама, те се поновно дотакнуо ЕУ санкција против Русије што је АфД у више наврата критизирао. "Русија никад неће вратити Крим. На вјерујем да санкције ишта постижу", закључио је АфД политичар. Што се Турске тиче, Гауланд је жестоко против уласка ове земље у Еуропску унију. Но он Турску и даље жели унутар НАТО савеза јер је ова земља за вријеме Хладног рата била "стражар" Еуропе.


Извор Дојче веле, 19. август 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.