Menu
RSS

СРБИ ИЗ РС МАСОВНО ПОДНОСЕ ЗАХТЕВЕ ЗА ДРЖАВЉАНТВО СРБИЈЕ

Banjaluka pticja perspektivaНије мали број захтева који се подносе и због осећаја несигурности проузрокованог све већим притисцима усмереним на урушавање Дејтонског споразума

Разлози због којих грађани БиХ траже српско држављанство су различити, али они то чине и због осећаја несигурности изазваног урушавањем Дејтонског споразума.

Откад је отворен српски конзулат у Бањалуци, око 50.000 грађана поднело је пријаве за добијање српског држављанства. Српски конзул у том граду каже да су разлози због којих се људи опредељују за тај потез углавном практични, као што је запослење или студирање у Србији.

Међутим, директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, поред тих разлога, наглашава и да су добри односи Србије и Српске, захваљујући, како каже, јасном опредељењу и настојању двојице председника, довели до тога да и у политичком, привредном, културном и просветном смислу дође до интензивне сарадње.

Грађани се због тога и у обичним, свакодневним ситуацијама осећају комотније, сигурније и боље, каже Цицовић, те и то зближава и производи жељу код грађана српске националности у РС и БиХ да подносе захтеве за држављанство Србије.

Није мали број захтева који се подносе и због осећаја несигурности проузрокованог све већим притисцима усмереним на урушавање Дејтонског споразума и уставне позиције РС у БиХ, каже Цицовић.

„Дејтонски споразум је угаони камен за могући суживот у БиХ. Народ све то добро види и не би требало да чуди да једног дана сви Срби из РС, па и из целе БиХ, ако би се наставило урушавање Дејтонског споразума, поднесу захтев за двојно држављанство Републике Србије“, каже Цицовић.

Аутор Никола Јоксимовић


Извор Спутњик, 21. август 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.