Menu
RSS

РАЗГОВОР ВУЧИЋА И ЗАЕВА, ПЕТ ТАЧАКА САГЛАСНОСТИ

Zaev VucicПосле велике буре у најави у односима између Македоније и Србије, чини се да је дошло до "меког приземљења"Председник Србије Александар Вучић и председник Владе Републике Македоније Зоран Заев разговарали су данас телефоном и договорили, у пет тачака, принципе на којима ће се темељити односи две земље, а пре свега да ће све евентуалне несугласице решавати – дијалогом.

Како је наведено у заједничком саопштењу, Вучић и Заев су, у дугом и отвореном разговору, размотрили све новонастале околности у односима двеју држава и постигли сагласност у следећем:

  1. Република Србија и Република Македонија ће искључиво дијалогом решавати сваку евентуалну несугласицу у међусобним односима.
  1. Без обзира на све политичке разлике у одређеним важним политичким и регионалним питањима, Србија и Македонија ће се заједнички борити не само за очување, већ и унапређење пријатељских односа српског и македонског народа и грађана Србије и Македоније.
  1. Република Србија и Република Македонија уложиће још веће напоре за даље унапређење економских односа и повећање трговинске размене две земље.
  1. Република Србија и Република Македонија, у складу са међународним јавно-правним прописима, у доброј вери и на пријатељској основи штитиће права и интересе дипломатско-конзуларних представништава на својој територији.
  1. Република Србија и Република Македонија интензивираће међусобну комуникацију на највишем нивоу, подржавати једна другу на европском путу и јачањем добросуседских односа доприносити стабилности региона, саопштила је Прес служба Председника Србије.
БРНАБИЋ: ОСОБЉЕ ПОВУЧЕНО ЗБОГ "ОБАВЕШТАЈНИХ ДЕЈСТАВА"
Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да су "обавештајна дејства" конкретан разлог повлачења особља српске амбасаде у Скопљу у земљу.

Брнабићева је новинарима рекла да јој је македонски премијер Зоран Заев на самиту Берлинске иницијативе у Трсту рекао да ће се његова земља уздржати од гласања за пријем Косова у УНЕСКО.

"У овом тренутку мени је то најважније, да председници у региону држе реч", истакла је српска премијерка.

Она је указала да је хрватски премијер Андреј Пленковић тако одржао реч по питању "трговинског спора" са земљама региона, онако како је то изнео у разговорима које су имали.

Брнабићева је истакла да је Србија много пута на више начина показала да је конструктивна, флексибилна и толерантна, упркос "неким изјавама у региону".

Премијерка је најавила да ће ићи на неформални састанак, 26. августа у албанском граду Драчу, а који је наставак Берлинског процеса и окупља лидере Западног Балкана.

Тамо ћу се срести са премијером Македоније Зораном Заевим, потврдила је Брнабићева и навела да ће на скупу бити речи о томе шта даље треба радити на развоју и бољој будућности региона.

ВУЧИЋ СУТРА СА МАКЕДОНСКОМ АМБАСАДОРКОМ
Председник Србије Александар Вучић примиће сутра амбасадорку Македоније Веру Јовановску Типко.

Састанак ће бити одржан у 11 сати на Андрићевом венцу, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Председник Вучић и македонски премијер Зоран Заев разговарали су данас телефоном и договорили, у пет тачака, принципе на којима ће се темељити односи две земље, а пре свега да ће све евентуалне несугласице решавати – дијалогом.

"МЕКО ПРИЗЕМЉЕЊЕ" У ОДНОСИМА МАКЕДОНИЈЕ И СРБИЈЕ
После велике буре у најави у односима између Македоније и Србије, чини се да је дошло до "меког приземљења", до потпуног спуштања тензија и да је у изузетно кратком року та инцидентна ситуација превазиђена, изјавила је данас председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић.

"Не верујем да ћемо икада у потпуности сазнати шта је био конкретан повод за овако инцидентну ситуацију, али оно што је важно, веома брзо је дошло до комуникације на највишем нивоу, тако да ми се чини да је у једном заиста изузетно кратком року та ситуација превазиђена. Чини се да постоји спремност обе стране да се окренемо будућности", рекла је Јоксимовић за Танјуг.

Како је истакла, не само да су највиши званичници Србије и Македоније разговарали, већ су дошли и до заједничког саопштења, у коме су се у потпуности окренули ка будућности, ка добросуседским односима и ка могућношћу да наше земље једна другу помогну на европском путу.

Без сваке дилеме, сматра Јоксимовић, Србија је веома осетљива на питања чланства Косова у одређеним међународним организацијама, а, са друге стране, за Македонију је то такође осетљиво питање, "имајући у виду учешће албанске мањине у институцијама Македоније", а не треба занемарити ни чињеницу да је та земља признала независност Косова.

У оквиру заједничког саопштења, поменуто је и да ћемо о ситуацијама о којима се не слажемо, договарати у директној комуникацији, подсећа Јоксимовић те оцењује да је у заиста изузетно кратком року инцидентна ситуација превазиђена.

"Чини се такође да постоји спремност обе стране да се окренемо будућности, односно да и у оквиру регионалне сарадње, али и билатералних односа учинимо што је могуће више како би се односи кретали константно узлазном линијом", сматра Јоксимовић.

Председник Србије Александар Вучић и председник владе Македоније Зоран Заев разговарали су данас телефоном и договорили, у пет тачака, принципе на којима ће се темељити односи две земље, а пре свега да ће све евентуалне несугласице решавати - дијалогом.

Како је наведено у заједничком саопштењу, Вучић и Заев су, у дугом и отвореном разговору, размотрили све новонастале околности у односима двеју држава и постигли сагласност у пет тачака.


Извор Танјуг/Вечерње новости, 23. август 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.