Menu
RSS

КОЛИНДИН "ПОВИЈЕСНИ ФАЛСИФИКАТ"

kolindaEвидентан повијесни фалсификат хрватске предсједнице најоштрије демантирају документи усташких челника и службене новине НДХ

Предсједница Колинда Грабар Китаровић синоћ је, у новом гафу, устврдила како је усташки узвик “За дом спремни” стари хрватски поздрав компромитиран тијеком режима НДХ; евидентан повијесни фалсификат хрватске предсједнице најоштрије демантирају документи усташких челника и службене новине НДХ, из којих је јасно да је режим: а) измислио нови поздрав и б) имао великих проблема у његовом увођењу.

Јуре Францетић, један од истакнутих усташких кољача, у јулу 1941. послао је окружницу с упутама о новом народном поздраву којег је 1930-их почео користити Анте Павелић. Усташки министар, идеолог и књижевник Миле Будак, стриктне упуте о кориштењу новог поздрава издао је неколико мјесеци касније, у новембру 1941. Те године, извјештаји усташких часника препуни су огорчења што народ, чак и у дијеловима Хрватске у којима је потпора усташама била најчвршћа, одбија прихватити За дом спремни.

‘ДА БИСМО НАШ ПОЗДРАВ МОГЛИ ЈОШ ВИШЕ ЗАВОЉЕТИ…’
“Драги усташки јунаци! Сваког дана, прије свакога сата у школи, прије и послије свакога састанка, на улици и код куће ми се поздрављамо нашим лијепим усташким поздравом За дом спремни. Тај је поздрав лијеп, пун смисла и садржаја”, стоји у пропагандом чланку о поздраву За дом спремни, објављеном у Хрватском бранику 1941. године под насловом “Тумачење усташког поздрава за усташке јунаке”.

“Да бисмо тај наш поздрав могли још више завољети, да бисмо га с разумијевањем и поштовањем изговарали, ја ћу вам данас говорити што значи тај поздрав и зашто се ми усташе баш тако поздрављамо”, пише Браник. У чланку се сугерира како јавност још није прихватила свакодневну упорабу усташке крилатице. “Драги усташки јунаци, изговарајте наш поздрав с поштовањем, да покажете да разумијете што он значи”.

У књизи цијењеног британског повјесничара Рорија Јеоманса Visions of Annihilation, у издању Свеучилишта Питсбург 2012. године, наводи се низ доказа да је режим НДХ имао потешкоћа у имплементирању новог службеног поздрава. Све до 1942. и онда поновно од 1944. године, НДХ је прислушкивала телефоне оних који су телефоне имали и читала писма грађана како би провјерили користи ли се За дом спремни.

КАЗНЕ ЗА ГРАЂАНЕ ЗБОГ НЕИСПРАВНОГ ПОЗДРАВА
Мијо Бзик, један од најближих Павелићевих људи, 1943. године дивљао је што се грађани још увијек поздрављају с “Љубим руке”, а дневне новине су 1944. године објавиле серију текстова с поруком – “У Независној држави Хрватској, постоји само један поздрав: За Дом Спремни”.

 Ревија Нова Хрватска објавила је чланак о очекиваној смрти поздрава “хало”, којег ће, надали су се, замијенити хрватскији поздрав “спремни”.

Постоје записи и евидентиране казне које су многи добили јер нису користили исправан поздрав у својим кореспонденцијама, пише Јеоманс, а посебан проблем представљале су разне омладинске организације НДХ које су упорно забушавале у кориштењу новог поздрава. У низу чланака у службеном тиску прозивани су грађани који не користе За дом спремни. Режим је, између осталог, тискао бројне летке и памфлете, објашњавајући важност новог народног поздрава.


Извор Телеграм, 05. септембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.