Menu
RSS

ПЛОЧА СА НАТПИСОМ "ЗА ДОМ СПРЕМНИ" СЕ ПРЕМЕШТА ИЗ ЈАСЕНОВЦА

zds jasenovac„До даљега на њој остаје и натпис 'За дом спремни', док се не нађе целокупно законско решење о овом поздраву“

У Јасеновцу скинута спорна плоча ХОС-а на којој је исписан усташки поздрав "за дом спремни", јавља Index.hr.

Како преноси хрватски портал Index.hr, спомен плочу погинулим припадницима ХОС-а, на којој је истакнут грб тог удружења али и усташки поздрав "за дом спремни", скинули су радници компаније "Новоком". Присутна је и полиција. Два припадника удружења ХОС такође су присутна и они негодују.

Градоначелник Новске Марин Пилетић, навео је да је све прошло без инцидента. "Плоча ће бити премештена код спомен обележја Трокут – Новска, где су и други споменици погинулим бранитељима из целе Хрватске. Скидају је радници комуналца из Новске. До даљега на њој остаје и натпис 'За дом спремни', док се не нађе целокупно законско решење о овом поздраву", рекао је Пилетић за Јутарњи лист.

Неколико чланова ХОС-а дежурало је током ноћи крај плоче, јер су имали дојаву да ће она бити током јутра уклоњена.

Како дознајемо, више припадника ХОС-а је дежурало до поноћи код плоче у Јасеновцу, након чега су се разишли. У шест сати ујутро су се разишли и упутили према Загребу.

Загребачко Удружење добровољаца Хрватских одбрамбених снага (ХОС), које је прошле године и поставило плочу у Јасеновцу, најавило је за 11 часова прес конференцију.

Последњих дана вођени су интензивни преговори удружења с владом Хрватске, а припадници ХОС-а су истицали да им је једино прихватљиво решење премештање плоче, али без скидања амблема тог удружења у којем је исписано "за дом спремни".

Министар бранитеља Томо Медвед јутрос уочи седнице није желео да каже је ли постигнут договор с представницима Удружења, већ је упутио новинаре на њихову прес конференцију.

"Дијалог је интензиван с пуним пијететом према жртвама, хрватским бранитељима који су дали живот на том подручју", кратко је рекао Медвед.


Извор Бета/Index.hr/Б92, 07. септембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.