Menu
RSS

ВУЧИЋ: БиХ У СРБИЈИ ИМА ИСКРЕНОГ ПРИЈАТЕЉА

Vucic u SarajevuНе слажемо се увек у свему, али договорили смо се да проблеме решавамо разговором

Босна и Херцеговина у Србији има правог пријатеља, не слажемо се увек у свему, али су односи увек искрени, рекао је Александар Вучић, председник Србије, после разговора са члановима Председништва БиХ у Сарајеву. Председавајући Председништва БиХ Драган Човић оценио је да је посета председника Србије почетак потпуно нових односа званичног Сарајева и Београда.

Вучићу је, као председнику Србије, ово прва посета Сарајеву, а уједно је, после шест година, и прва посета једног председника Србије БиХ. Вучићу је приређен свечани дочек испред зграде Председништва, где је, пренеле су агенције, била постројена јединица Оружаних снага домаћина, дочекао га је Драган Човић, а после интонирања химни Вучић се поздравио са бошњачким и српским чланом Председништва, Бакиром Изетбеговићем и Младеном Иванићем, након чега је одржан састанак.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са Драганом Човићем рекао да је дошао да у Сарајеву каже да БиХ у Србији има правог и искреног пријатеља, „који то показује поштовањем територијалног интегритета и јачањем политичких и свих других веза”. Додао је да зна да многи у ово што је рекао неће поверовати, а неке који су за њега гласали неће обрадовати. Навео је да „Србија и БиХ имају трговинску размену на нивоу од готово 1,5 милијарди евра, она је највећа за нашу земљу, а мислим и за БиХ у региону”, и додао: „Желим да поручим грађанима БиХ, без потребе да се било коме додворавам, и без обзира на њихову националну припадност, да ће у наредним годинама моћи да се увере да им је Србија пријатељ.”

Наш председник је казао да је са домаћинима разговарао о неколико конкретних проблема, међу којима је и питање границе, истакавши: „Управо завршавамо формирање комисије за границу, ускоро ћемо решити тај проблем, још три одсто треба да решимо, мислим да смо близу. То би био изванредан сигнал за регион и за БиХ, да покажемо да смо у стању да се договоримо једни са другима. Моја реч да нам је неко пријатељ није ни флоскула ни форма, она има значење, изговорио сам је не само као Александар Вучић, него и као председник Србије.”

Рекавши да је наишао на топлу добродошлицу, Вучић је додао да ће његови домаћини ускоро имати такву добродошлицу у Србији: „Не слажемо се увек у свему. Договорили смо се да проблеме решавамо разговором”.

Драган Човић је изразио уверење да ће проблем границе бити врло брзо решен, наводећи да се разговарало о економској сарадњи и да ће Србија бити земља партнер на сајму у Мостару на пролеће. Он је рекао да се разговарало и о међусобном подржавању у међународним институцијама када је реч од важним стварима за обе земље. Додао је да би договором око границе била послата снажна порука свима у БиХ да се окрену будућности, „да се не оптерећујемо прошлошћу”.

Председник Србије Александар Вучић и председавајући босанског Председништва Драган Човић сагласили су се да би мање баријере у трговини донеле позитиван ефекат земљама региона, те изразили наду да ће данашњи разговор ресорних министара бити у том смислу конкретнији. Поручили су да би приближавање и изједначавање неких елемената у трговини у региону знатно олакшало пословање привредницима, а грађанима донело уштеде.

Председник Вучић састао се јуче по подне са руководством Источног Сарајева, с градоначелником Ненадом Вуковићем на челу. Вучића су испред зграде Градске управе Источно Сарајево сачекали бројни грађани који су махали заставицама Србије.

Састанку су присуствовали и потпредседници Владе Србије Расим Љајић и Зорана Михајловић, као и шест начелника општина: Источна Илиџа, Источни Стари Град, Источно Ново Сарајево, Пале, Соколац и Трново. Након састанка председник Србије је обишао радове на изградњи Јавно-здравствене установе „Болница Источно Сарајево”, као и Храм рођења Пресвете Богородице – Саборну цркву у Сарајеву. Председник Вучић данас наставља посету БиХ.

СПРЕМНИ ЗА РАЗГОВОР О ДУГОВИМА И ОБАВЕЗАМА
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија има дуг и обавезу насталу после потапања земљишта због изградње хидроелектрана Зворник и Бајина Башта, у које је само Србија улагала, и да се разговара да се те обавезе после 25-26 година измире.

„То је велика и важна вест за БиХ”, рекао је Вучић у Сарајеву, одговарајући на питања новинара на прес-конференцији. Упитан о наводном дугу од 1,5 милијарди евра, Вучић је одговорио да дуг није толико висок. „О каквим проценама говорите, где сте нашли 1,5 милијарди евра? Плашим се да вас је неко погрешно информисао, много је то пара и за БиХ и за Србију”, рекао је Вучић.

Он је поновио да је Србија уложила новац у те две хидроелектране. „Спремни смо да разговарамо, јер Бошњаци имају земљиште на обали која припада Србији и спремни су да им дамо посебна права како и на који начин да користе ту земљу”, рекао је председник Србије.

ЧОВИЋ: ОБАВЕЗА ЗА БИХ ДА СЕ ИСТРАЖИ НАПАД НА ВУЧИЋА
Председавајући Председништва БиХ Драган Човић изјавио је да је оно што се десило пре две године, када је, тада премијер Србије, Александар Вучић нападнут у Сребреници, заправо „шамар” БиХ и да је велика обавеза на институцијама БиХ да се то реши и сазнају починиоци и налогодавци. Човић је рекао да је било превише и њих из институција и власти БиХ и гостију, и представника Међународне заједнице, медија, сви су видели шта се догодило, те подвукао да ће инсистирати да се сазна ко је то учинио и ко су налогодавци.

Председник Србије Александар Вучић је пре одговора Човића реаговао на то питање, рекавши да би му, без жеље да се меша, лакше било да оно није постављено, те да су му односи између две земље важнији од онога што се некоме нешто лично догодило. „Испада као да смо се договарали... Важније ми је какви су односи између Србије и БиХ него шта се некоме лично догађало. И то нема много смисла, имајући у виду шта смо пролазили пре 25 година, имајући у виду наша два народа”, рекао је Вучић.


Извор Политика, 07. септембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.