Menu
RSS

МАКРОН У АТИНИ ИЗНЕО ИДЕЈУ О РЕФОРМИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Makron atinaМорамо смоћи снаге да рестартујемо Европу. Људима је Европа потребна и ми морамо имати снаге да је обновимо

Председник Француске Емануел Макрон предложио је реформу Европске уније.

Проценио је да ЕУ-Европљани моћи да се о тој реформи изјасне већ наредне године, а једна од његових централних идеја је формирање парламента еврозоне у који би се улазило по „јединственом европском списку”

За лансирање свог виђења реформисане ЕУ одабрао је Атину. Своју иницијативу је изложио на Пниксу – на месту где су се окупљали стари Атињани да решавају све градске и државне проблеме.

Макрон је говор почео на грчком на којем је изговорио: „Овде су Грци пре 2500 година измислили демократију. То је велика част”.

После овога је француски лидер прешао на свој језик и нагласио:

„Предлажем возни ред за будућност Европе. Предлажем да се о новој Европи не разговара само иза затворених врата. Морамо нове циљеве поставити током 2018. у свим земљама, да се сви народи изјасне какву Европу желе. За то ће сви имати пола године, а потом и прилику да учествују у формирању заједнчких спискова за изборе у ЕУ и за парламент еврозоне”.

Макрон је указао да ЕУ мора да се ослободи страха од одржавања референдума (попут британског), а и страха од „да” и „не” на популистичким референдумима:

„Морамо зауставити грађански рат у Европи и наћи оно што људе који припадају европској цивилизацији обједињује вековима. Морамо смоћи снаге да рестартујемо Европу. Људима је Европа потребна и ми морамо имати снаге да је обновимо. Ако и даље будемо слепи, бићемо генерација на којој ће лежати одговорност за смрт Европе”.

У наставку рекао да они који сада воде земље ЕУ  морају почети од „јаке самокритике”.

Додао је да ће „нова Европа” бити у стању да се бори против тероризма, а и да подржава европски суверенитет. Ради тога ће бити неопходно, нагласио је, да се „одреди конценпција националног суверенитета”:

„Ми смо Европљани, грађани Вавилона са многим језицима и различитим културама. Демократија, суверенитет и култура – то је оно што морамо предложити младим људима. Не бојмо се промена, њих се нису бојали ни оснивачи ЕУ. Француска је за моћнију Европу”.


Извор Факти, 08. септембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.