Menu
RSS

ЧЕКА ЛИ НАС НОВИ УДАР ГЛОБАЛНЕ КРИЗЕ?

berza padНафтни фонд, који планира да изађе из обвезница 23 државе, тренутно управља с 987 милијарди долара имовине, од чега је трећина уложена у обвезнице, односно дуг

Највећи инвестициони фонд на свету, норвешки Нафтни фонд, планира да изађе из обвезница 23 државе света.

Међу њима су Јапан, Швајцарска и Канада, а тај потез би могло изазвати удар на глобалном тржишту дуга.

Према наводима у писму Норгес Банка у чијој је надлежности управљање фондом, а објављеном пре неколико дана, предлаже се да фонд у будућности улаже само у државне и корпоративне обвезнице деноминиране у евру, америчком долару и британској фунти.

Нафтни фонд тренутно управља с 987 милијарди долара имовине, од чега је трећина уложена у обвезнице, односно дуг.

Предлог се темељи на мишљењу како нема користи од распршености обвезничких улагања. “Дугорочно, добит од широке међународне распршености је значајна за деонице, а умерена за обвезнице. За инвеститора који има 70 одсто имовине уложене у деонице, смањење ризика распршеношћу обвезничких улагања у велик број валута је малено”, сматра Норгес Банк.

Предлог још мора одобрити влада. Ако до тога дође, то не значи да ће фонд одмах кренути у распродају обвезница. Међутим, аналитичари сматрају да би остали инвеститори могли следити Нафтни фонд с обзиром на његову величину, а што би могло изазвати негативне последице за дуг Јапана, те растућих држава, пише ЦНБЦ. Аналитичари јапанске банке Номура сматрају да би потез Нафтног фонда могао изазвати распродају јена у вредности од 19 милијарди долара.

Утицај на растуће државе био би још значајнији с обзиром на 56 билиона долара њиховог дуга. Према подацима са званичне странице, Нафтни фонд не поседује хрватске обвезнице, али поседује деонице 10 компанија укупно вредне 34 милиона долара.

Највећа су улагања у Хрватски телеком, Адрис и Ледо. Од држава у окружењу фонд поседује словенске обвезнице од 568,8 милиона долара, те мађарске обвезнице од 206,7 милиона долара.


Извор Пословни дневник/Б92, 08. септембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.