Menu
RSS

ЗАВИСИ ЛИ ХАРДИНАЈЕВА ВЛАДА ОД СРПСКЕ ЛИСТЕ?

haradinajvladaУ Приштини се нова влада процењује као до сада најслабија и најкрхкија косовска влада од самопроглашења независности

Дан након што је Рамуш Харадинај изабран за премијера Косова, Скупштина у Приштини је поново у блокади због непојављивања посланика владајуће већине. У тој владајућој већини од синоћ су и званично посланици Српске листе, који су дали глас за избор Владе на челу са Харадинајем – што је потез који узбуркава страсти и у Србији и на Косову.

Дан након формирања нове косовске владе у посматрачким круговима већ се може приметити забринутост чињеницом да ће нова влада и парламент бити веома зависни од Српске листе, што је неке коментаторе навело да закључе да ће одлуке у косовском парламенту доносити српски председник Александар Вучић.

Да косовска влада зависи од Српске листе, тврде и сами њени новоизабрани министри. Далибор Јевтић, министар за повратак и заједнице, каже да је за њих приоритет формирање Заједнице српских општина и повратак 20.000 расељених Срба.

„Ова Влада Косова сада зависи од гласова Српске листе. У том смислу ће и наса политичка позиција бити другачија, јер ћемо имати другачији механизам у доношењу одлука које су важне и које треба да промене то што није ваљало у прошлости“, рекао је Јевтић.

Упркос тврдњама Српске листе, а и аналитичара, политиколог Рамуш Тахири сматра да нема ниста лоше у јачању Српске листе.

„Они признају да се консултују са властима у Београду: сада је то Вучић, следећи пут може бити неко други, али то је сасвим нормално јер Косово има канал комуникације са Вучићем у Бриселу. Ова влада када гледамо са формално-правне стране, није само Листа српска, него и 6+ и остале мањине, јер ова влада је изабрана 61 гласом посланика, значи један посланик да отпадне, рецимо Теута Ругова, ова влада пада јер нема већину", изјавио је Тахири.

Избор нове Владе Косова је поздравила Европска унија, позивајући Приштину да одмах почне реформе у владавини права и економском развоју, као и да се ангажује у процесу нормализације односа са Србијом.

У Приштини се нова влада коју предводи премијер Рамуш Харадинај процењује као до сада најслабија и најкрхкија косовска влада од прогласења независности.

Да би задовољио све коалиционе партнере, Харадинај је био принуђен да прошири састав владе у односу на ону претходну.

У насловима данашње стампе доминира онај – „Харадинајева кинеска влада“ – којим се она по броју министарстава пореди са владом Кине, која има само четири министарстава више, иако је по броју становника пет стотина пута већа од Косова".

Аутор Зана Цимили
Извор Н1, 10. 9. 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.