Menu
RSS

„НОВОСТИ“: СРБИЈА ПРЕКО ГРЧКЕ РЕШАВА ПИТАЊЕ ГАСА?

gasaleksandropolisКако „Новости“ не саопштавају од кога би се гас куповао, прилике су да је реч о још једном покушају да Србију заобиђе руски гас

Србија неће имати проблема са снабдевањем гасом. Тако звуче вести из Атине. Како Новости ексклузивно сазнају, Грчка је понудила Србији да учествује у изградњи и буде власник дела будућег терминала за течни природни гас (LPG) – познат по енглеској скраћеници liquified natural gas – који ће се градити у грчкој луци Александрополис, 14,5 километара удаљеној од делте Марице, само 30 километара од границе с Турском и око 300 километара од Солуна.

Грци нуде да Србија буде власник 20 одсто терминала, колико би имали и ДЕПА (Грчка гасна компанија) и БЕХ (Бугарски енергетски холдинг), док би остатак добиле приватне компаније.

Србија би могла да рачуна на повлачење средстава из европских грантова, дакле бесповратних финансијских средстава, јер се тај пројекат подудара са закључцима Европског пројекта о заједничким интересима (PCI - EC Regulation 347/2013), што је један од приоритета развоја енергетског инфраструктурног пројекта ЕУ који је већ раније усаглашен са Грчком и Бугарском. Тај пројекат би омогућио нови правац снабдевања Европе овим изузетним енергентом.

Гас би се до луке Александрополис допремао бродовима, затим транспортовао до 17,6 километара удаљеног терминала, где би се преводио у гасовито стање и тако транспортовао даље. Предвиђено је да капацитет складишта буде 170.000 кубних метара с годишњим протоком од чак 6,1 милијарду кубних метара гаса.

Од тог терминала гасовод води до грчког Комотинија, одакле крећу цеви до бугарске Старе Загоре, а одатле до Димитровграда, и даље до Ниша у Србији, где бисмо ми изградили наш терминал.

Европска унија је већ реаговала, и за пројекат и изградњу нашег гасовода је повећала финансијска средства из својих грантова са 14 на 49,6 милиона евра.

У европском пројекту јасно пише да је план да гас тако допремљен у Александрополис иде и за Румунију, Мађарску, све до Украјине, а јасно је да би те количине гаса биле испоручиване преко Србије, што би имало и поприличан финансијски ефекат од транспорта.

Србија са завршетком овог пројекта не само да би имала велики девизни прилив већ би смањила и зависност од постојећег гасовода који иде преко Мађарске.

Према пројекту Европске уније, овај гасовод би требало да буде изграђен до краја 2019. године.

ШТА ЈЕ ТЕЧНИ ПРИРОДНИ ГАС
Течни природни или течни земни гас се у природи налази у гасовитом стању. Да би се превео у течни, због лакшег транспорта, мора да се очисти од појединих елемената и да се расхлади на 163 степена целзијуса, при чему је притисак мањи од 2,5 бара.

Претварањем у течност, запремина овог гаса се смањује 614 пута. После нафте, садржи највише енергије и има највећу топлотну моћ.

Највећи произвођачи TPG су САД, Иран, Ирак, Русија, Израел, Катар, Азербејџан, Алжир...

 

Аутор П. Живковић
Извор Новости, 12. септембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.