Menu
RSS

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ КАМПАЊА ЧИЈИ ЈЕ ЦИЉ ДА ЗАВАДИ СРБИЈУ И СРПСКУ

Dodik zastaveАлександар Попов: Или ћемо се борити против отуђења РС или ћемо ћутати и водити шизофрену политику

Милорад Додик поново је актуелизовао причу о уједињењу Републике Српске и Србије, чиме је долио уље на ватру ионако крхке стабилности у региону. Колико председник РС оваквим изјавама угрожава односе Србије са суседима и земљама у региону, али и њен пут ка ЕУ?

Дуго је требало једном српском председнику да оде у званичну посету Сарајеву и колико-толико стабилизује односе две државе. Томиславу Николићу, на пример, то није успело ни после пет година његовог председниковања, док је Александар Вучић, актуелни шеф државе, недавно у престоници БиХ обавио састанке са свим члановима државног врха. До краја године требало би да отпутује и у званичну посету Загребу.

Када су напокон договорени конкретни кораци о решавању низа проблема који постоје између Београда и Сарајева, огласио се Додик са старом причом о присаједињењу Републике Српске Србији.

— Интеграција Републике Српске у Србију у будућности неће доћи у питање и то није само сан. Не желим да се одрекнем својих снова да Србија и РС буду буду једно, у државном, политичком и материјалном смислу – поручио је Додик на скупу "Дана Српске у РС" и то у присуству више српских министара, који ни у једном тренутку нису реаговали.

Да ли је државама региона, не само БиХ, већ и Хрватској, која реагује на готово сваки Додиков испад, довољно да једном годишње председник или премијер Србије каже да поштује територијални интегритет БиХ? Како ће реаговати Брисел који инсистира на добрим односима у региону?

Александар Попов из Центра за регионализам наводи за "Блиц" да Додик причу о свом сну препричава у континуитету, а да ју је почетком јануара подржао и Томислав Николић, тада председник Србије.

— Српска власт се понаша шизофрено. Са једне стране, председник говори да поштује територијални интегритет БиХ, а са друге се не ограђује од Додикових изјава које су у супротности са његовим. Србија треба да прекине ту двоструку игру. То значи да или ћемо се борити против отцепљења Републике Српске или ћемо такву причу прећуткивати и Републику Српску третирати као резервни план у случају да се одрекнемо Косова – каже Попов.

Он наводи да Додикови испади могу довести до дестабилизације региона, али и да прећуткивање власти на изјаве о уједињену РС и Србије има ефекат и на бираче владајуће партије.

— Није довољно да имате председника са имиџом патриоте. Један део његовог бирачког тела има велики патриотски набој. Када се већ примиче финале са Косовом, онда то морате да избалансирате са друге стране. Томе служе приче о Републици Српској, добрим односима са Русијом... – закључује Попов.

Дејан Бурсаћ из Института за политичке студије наводи за "Блиц" да Додикова прича има унутрашњу политичку вредност и да пре свега служи мобилизацији његових бирача.

— На кратак рок Додиков иступ може да има последице по односе са Сарајевом и Загребом, али на дужи рок не. За ЕУ, са друге стране, је важније како ће Србија реаговати на такве изјаве. Они су били задовољни што Београд није подржао референдум о Дану Републике Српске. То им је било довољно – сматра Бурсаћ.

За политичког аналитичара Драгомира Анђелковића, ова тема, коју у континуитету намеће председник Републике Српске, има дефанзивни карактер.

— Та прича је дефензивна, јер су Република Српска и Србија исказале лојалност Дејтонском споразуму. Међутим, од његовог потписивања до данас укинуто је око 70 надлежности које је имала РС. Зато се Додик дефанзивно позива на могућност изласка из БиХ, како би спречио даље централизовање те државе. Све то може да утиче на односе у региону, али је то свакако добро и за подсећање Брисела да стабилност не треба увек да иде на штету Срба – каже Анђелковић за "Блиц".

Аутор Наташа Латковић


Извор Блиц, 19. септембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.