Menu
RSS

НЕМАЧКА ИЗБОРНА РАЧУНИЦА ИПАК НИЈЕ ТАКО ЈЕДНОСТАВНА

Merkel bilbordКонзервативци Ангеле Меркел биће присиљени да потраже једног или више партнера

Немачка канцеларка Ангела Меркел вероватно ће на изборима у недељу добити четврти мандат, али ко ће бити њени будући партнери у влади и којим ће смером Немачка кренути, јако је неизвесно, пише агенција АФП.

Челници немачких демохришћана, која је на власти од 2005. године, анкете предвиђају сигурну победу, премда њеној странци у задње време помало опада подршка.

Последње анкете унији ЦДУ/ЦСУ дају 35 до 36 посто гласова, много више него социјалдемократама Мартина Шулца (22-23 посто), чија кампања утемељена на социјалној правди не успева да мобилизује бираче у земљи која је остварила готово пуну запосленост.

Пошто се 35 посто подршке неће претворити у довољан број заступника за самосталну владавину, конзервативци Ангеле Меркел биће присиљени да потраже једног или више партнера. То ће донекле бацити сенку на канцеларкин успех и закомпликовати формирање владајуће коалиције.

"Говорим свима да ови избори још нису одлучени", упозорила је Меркел у уторак у изјави за РТЛ, очигледно забринута због пада подршке њеној странци у анкетама, истичући да је "сваки глас важан".

Нови сазив Бундестага биће шаролик и у њему ће бити заступљено најмање шест странака, што се није догодило од 1990. године, наводи АФП.

Међу њима би требало да буду и радикални левичари (Ди Линке) и радикални десничари из националистичке и противмигрантске Алтернативе за Немачку (АфД), прве странке те врсте која се пробила у парламент од 1945. Обе странке требало би да добију најмање 10 посто гласова.

"Заиста не знамо какву ћемо имати владу. Након гласања у недељу следи политичка неизвесност", рекао је Суда Давид-Вилп, аналитичар Маршаловог фонда за Немачку.

Будући да за ЦДУ/ЦСУ не долази у обзир сарадња с АфД и радикалном левицом, преостаје им или нова велика коалиција са социјалдемократама, што све већи део бирачког тела СПД-а не жели, или договор с либералима (ФДП) и Зеленима.

ФДП, обновљен десно орјентисаним програмом након катастрофе на изборима 2013. када је остао без мандата, традиционалан је и природан савезник конзервативаца, с којима је владао од 2009. до 2013. године.

Проблем је што ФДП-ових девет посто гласова неће Ангели Меркел осигурати потребну већину, па би се могла удружити и са Зеленима. Таква трочлана коалиција постоји однедавно на регионалном нивоу на северу Немачке.

Али на савезном нивоу такве коалиције још никада није било и многи се питају како ће бити спроводива у пракси с обзиром на велике разлике између Зелених и ФДП-а, блиског пословним круговима, посебно кад је реч о будућности дизела.

Други проблем је то што либерали циљају на ресор финансија који задње четири године води популарни Волфганг Шојбле, Меркелин "јастреб" који нема намеру да препустити власт.

Уз то, савез с ФДП-ом могао би закомпликовати планове реформе еврозоне које заговара француски председник Емануел Макрон, а о којима је Меркел спремна да разговара. ФДП се томе противи јер се боји да ће Немачка морати да плаћа за друге земље.

Меркел стога има чиме да разбија главу и након избора је очекују "прилично тешки и дуги преговори", рекао је Торстен Бенер из Глобалног института за јавну политику.

Преговори ће се водити у напетој атмосфери због очекиваног уласка популистичке деснице у парламент.

"Ово је први пут у више од 70 година да ћемо имати нацисте у Рајстагу", истакао је немачки министар спољних послова Зигмар Габријел.

СЛОЖЕН ИЗБОРНИ СИСТЕМ
Парламентарни избори спровешће се по сложеном систему, комбинацији већинског и пропорционалног, коју често ни Немци не разумеју у потпуности.

Сваки од 61,5 милиона бирача има два гласа за бирање заступника, којих у Бундестагу може бити најмање 598. То је доња граница, а горња варира и коначан број заступника ће бити познат тек након избора.

Половина мандата у Бундестагу осваја се директно, системом релативне већине у 299 изборних јединица. У Бундестаг иде кандидат с освојеним највећим бројем гласова, што јако погодује великим странкама. Тај део изборног система сличан је британском и америчком.

Али бирачи имају и други глас, који морају да доделе једној страначкој листи у свакој савезној покрајини. Тада наступа пропорционални систем, уведен под утицајем савезника након Другог светског рата како би се спречио повратак тоталитаризма. Изборни праг је пет посто и досад је спречавао да неонацисти уђу у парламент.

Бирач може гласати два пута за исту странку, али и не мора. Немци често бирају другу опцију јер су навикли да имају на власти коалиције и желе утицати на њихов састав. Примера ради, бирачи ЦДУ-а дају глас свом кандидату у изборној јединици, али заокруже листу ФДП-а како би им помогли да пређу изборни праг и уђу у коалицију с конзервативцима.

Други глас је јако важан: резултат који свака странка добије у свакој савезној покрајини одлучиће великим делом број заступника које ће на крају имати у Бундестагу, путем сложеног рачуна.

Савезне покрајине с већим бројем становника шаљу више представника у Бундестаг.

Ако нека странка у некој савезној покрајини добије, на пример, 30 посто гласова пропорционалним системом, имаће право на 30 посто заступничких места.

Понекад ће странка освојити више мандата у већинском систему него што заслужи пропорционалним. Пошто сваки кандидат који победи у изборној јединици има загарантовано место, странка има право да задржи тај "вишак" мандата и тиме аутоматски број заступника у Бундестагу иде преко 598. У постојећем сазиву их има 630, а према неким прорачунима, теоретски је могуће да дође и до 700. Покушаји да се тај број ограничи нису успели.

По државном статистичком заводу, на овим изборима право гласа има 61,5 милиона грађана Немачке. Највише их је у Северној Рајни-Вестфалији (13,2 милиона) па у Баварској (9,5 милиона) и у Баден-Вуртембергу (7,8 милиона).

Канцелар се не бира директно, него у парламенту. Кандидат странке с освојеном већином у Бундестагу обично успе да састави владу. Број канцеларских мандата није ограничен. Досад је најдуже на власти био Хелмут Кол, 16 година. Победи ли на изборима и одради цео мандат, Ангела Меркел ће га сустићи.


Извор Н1, 22. септембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.