Menu
RSS

ХОЋЕ ЛИ СЕ ТРАМП ПОВУЋИ ИЗ СПОРАЗУМА СА ИРАНОМ?

Tramp 4Саша Адамовић: Људи у најближем Трамповом окружењу попут шефа Пентагона Џејмса Матиса су за излазак Америке из споразума са Ираном

Ни Русији ни Кини не би се допала одлука САД да изађу из споразума. На тај начин бисмо добили још једно отворено међународно питање око којег ће се у будућности ломити копља.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је већ одлучио хоће ли се повући из нуклеарног споразума са Ираном пре 15. октобра, дана када истиче рок за ресертификацију, односно подношење извештаја о томе поштује ли Иран обавезе преузете споразумом. Међутим, Трамп још није саопштио своју позицију европским и иранским лидерима, који су се састали прошле среде.

Историчар Саша Адамовић подсећа да је Трамп још у председничкој кампањи критиковао бившег председника Барака Обаму због споразума са Ираном и да је очекивано да једно од његових предизборних обећања, да постоји могућност да се повуче из споразума, буде и реализовано.

Адамовић подсећа да су и људи у најближем Трамповом окружењу, попут шефа Пентагона, генерала Џејмса Матиса, такође за излазак Америке из споразума са Ираном. Матис се из војске и повукао незадовољан нуклеарним споразумом са Ираном, каже Адамовић.

 „Трампова спољнополитичка агенда, која подразумева произраелску политику, подразумева, са друге стране и један антиирански став, с обзиром да, попут Израела и председник САД сматра да је Иран итекако велика безбедносна претња за јеврејску државу, а с обзиром да је могућ раст утицаја Ирана, нарочито после завршетка рата у Сирији, сасвим је могуће да ће Иран имати још већу улогу у том региону него што је имао до сада“, каже Адамовић.

Аутор Никола Јоксимовић


Извор Спутњик, 24. септембар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.