Menu
RSS

ДА ЛИ ЈЕ АНГЕЛА МЕРКЕЛ У ИЗБЕГЛИЧКОЈ КРИЗИ ИГРАЛА ДВОСТРУКУ ИГРУ?

merkelМеркелова и други политичари, изузев шефа баварског CSU Хорста Зехофера, никако нису желели да делују као „јастребови

„Политички кримић око затварања Балканске руте" наслов је чланка у којем аустријски портал nachrichten.at представља књигу коју су написала тројица аустријских новинара. Кристијан Улч, Томас Приор и Рајнер Новак у њој се баве закулисним радњама високе политике у јеку избегличке кризе. У књизи „Бекство – како је држава изгубила контролу", тројица новинара листа бечког листа Пресе „темељно и изузетно напето" описују догађаје од јуна 2015. до пролећа 2016. године. „Тај трио истраживао је у разним министарским кабинетима – у Берлину, Бечу, Љубљани и Скопљу – и на видело изнео интересантне детаље. На пример о томе да је немачка влада очигледно по том питању била подељена". Аустријски интернет-портал осврће се наравно и на улогу Аустрије у избегличкој кризи, односно на телефонске разговоре које су немачки и аустријски шеф дипломатије водили с њиховим тадашњим македонским колегом Николом Попоским: Франк-Валтер Штајнмајер и Себастијан Курц охрабривали су Попоског да „издржи" навалу избеглица на македонску границу.

МЕРКЕЛ НИЈЕ ХТЈЕЛА ДЈЕЛОВАТИ КАО „ХАРДЛАЈНЕР“
Када је реч о затварању Балканске руте, у књизи се пише и о „двострукој игри канцеларке Меркел". Притом се цитира један високорангирани аустријски дипломата који каже да у то време уопште није било покушаја интервенције из Берлина: „Нису хтели да нас зауставе, а притом они (Берлин) нису желели да буду ти који затварају." Тај део књиге подигао је прашину и на немачкој политичкој сцени.

Управо о томе пише и немачки лист Меркур на својој интернет-страници. Аутори су у својој књизи покушали да дају одговоре на питања: „Да ли је, поред свог тог истрајавања на европском решењу, Ангела Меркел ипак била веома срећна зато што су Македонија и Мађарска оградама зауставиле навалу миграната? Да ли јој је то јавно осуђивано затварање Балканске руте било у ствари по вољи?"

Лист даље наводи да се у књизи на око 200 страница ствара утисак да Меркелова, као и други политичари – изузев шефа баварског CSU Хорста Зехофера, никако нису желели да делују као „јастребови. „Притом су многи мигранти, и то веома брзо, из Немачке враћени назад на границу. То је у Аустрији изазвало пажњу, али је у немачкој јавности прошло готово незапажено. Ангела Меркел остала је у улози највећег гостопримца Европе, док је истовремено дозволила да се затворе руте ка Немачкој", пишу аутори књиге, а преноси Меркур.

АУСТРИЈСКО ГЛЕДИШТЕ НА СТВАРИ
Немачки лист истиче да тројица аустријских новинара у својој књизи „трезвено и без упирања прстом у било кога" представљају тадашњи ток и позадину догађаја из аустријског угла: „Аустријски министар спољних послова Себастијан Курц одиграо је тада одлучујућу улогу – и био на мети критика канцеларке Меркел и шефа дипломатије Штајнмајера због свог залагања за национално-државна решења. Курцов често понављан слоган да је он затворио Балканску руту само је део истине. Више су, како пишу аутори књиге, Словенци претходно неке ствари покренули, што је, захваљујући Курцу, на крају и спроведено у дело. Аутори у књизи константно указују и на слабости Даблинског система према којем избеглица азил мора да затражи у првој земљи Европске у није на чију територију крочи."

Поред питања о двострукој улози Ангеле Меркел, аустријски новинари се у својој књизи баве и „двоструким моралом Европске уније", пише Меркур. „С тачке гледишта аутора књиге, двоструки морал у Европској унији показује се и на примеру критика упућених Мађарској. С обзиром на то да се та земља налази на спољној граници ЕУ, она према Шенгенским правилима несумњиво сме да постави ограде, наводи се у књизи и уједно додаје да је Шпанија то још 2005. године урадила у својима ексклавама Сеути и Мелиљи. 'Због тога се ретко ко узбудио, а Мађарску због тога осуђуји'," пишу аустријски новинари у својој књизи, а преноси Меркур.

Аутор Марина Мартиновић


Извор Дојче веле, 4. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.