Menu
RSS

САД И РУСИЈА У БЕОГРАДУ: ПОЗИТИВАН ПОМАК У ДОНБАСУ?

donbasСастанак је одржан уз логистичку подршку наше државе, а постигнут је начелан договор око доласка мировњака УН

Специјални саветник руског председника Владимира Путина Владислав Сурков и бивши амерички амбасадор при НАТО и специјални изасланик САД за Украјину Курт Волкер јуче око 18 сати завршили су вишесатни састанак у Београду посвећен примирју на истоку Украјине.

Како Новости сазнају направљен је позитиван помак у разговорима око решавања ситуације у Донбасу, а представници две велике силе констатовали да се у будуће може очекивати брже и ефикасније разрешење конфликта у Украјини. Да је састанак јуче одржан у Београду уз логистичку подршку наше државе, за Новости је потврдио шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Он је истакао да је сусрет који је уприличен баш у нашој престоници показатељ промењене и побољшане спољнополитичке позиције Србије. Дачић је подсетио да су се изасланици Москве и Вашингтона састали да би разговарали о бржој имплементацији споразума из Минска, као и о обнављању територијалног интегритета Украјине, а да је разговор у Београду део многобројних мултилатералних напора да се тај конфликт реши.

За Србију је веома важно што су и Москва и Вашингтон као погодног домаћина за сусрет изабрале Београд, што говори да су нашу земљу препознали као неутралну државу.

Представници Русије и САД за Украјину разговарали су иза затворених врата, у једном од репрезентативних објеката државе Србије, а јавности нису саопштени никакви детаљи овог значајног сусрета. Како је раније рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, циљ разговора је синхронизација позиција и размена информација. Према Песковљевим речима, без обзира на то што САД не учествују у преговорима у "нормандијском формату", Вашингтону је важно да добије информације из прве руке од земаља које учествују у Минском процесу.

Ово је био други састанак Суркова и Волкера, а први одржан у Минску у августу и оцењен је као веома користан и конструктиван, уз наговештај да постоје неки "нови приступ" у решењу ситуације у Донбасу. Пред одлазак у Београд Волкер је рекао да је спреман да са Сурковом разматра сва актуелна питања, а бивши амбасадор САД у Русији Џон Тефт да на састанку Суркова и Волкера може бити речи и о мировњацима УН у Донбасу.

Ипак, позиције Русије, Кијева, ЕУ и САД кад је реч о идеји мировњака УН у Донбасу, озбиљно се разликују. Москва сматра да мировњаци треба да брину о безбедности припадника ОЕБС-а и да се налазе на линији разграничења и нигде другде. Кијев пак сматра да мисија УН треба да има шири мандат и да буде размештена на целој територији Донбаса, укључујући границу са Русијом. Идеју о распоређивању мировњака УН на линији разграничења у Донбасу критиковао је и Волкер, јер ће то, према његовим речима, "још више поделити Украјину". Одговарајући на питање како се могу приближити позиције Русије и САД о мировњацима, Волкер је истакао да се управо због тога и воде разговори са Сурковом.


Извор Вечерње новости, 7. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.