Menu
RSS

СУД БиХ ОСЛОБОДИО НАСЕРА ОРИЋА ОПТУЖБИ ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

Naser OricОрића је Тужилаштво БиХ теретило за ратне злочине почињене 1992. године на подручју Сребренице над српским заробљеницима

Првостепеном пресудом Суд БиХ ослободио Насера Орића оптужбе за ратни злочин против ратних заробљеника, јављају сарајевски медији.

Орића је Тужилаштво БиХ, заједно са другооптуженим Сабахудином Мухићем, који је такође ослобођен оптужби, теретило за ратне злочине почињене 1992. године на подручју Сребренице над српским заробљеницима.

Председавајући Судског већа Шабан Макусмић рекао је да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало Орићеву и Мухићеву кривицу, преноси портал Аваз. Тај портал додаје и да се испред Суда БиХ налази и педесетак грађана Сребренице и Жепе, али и Мајке Сребренице које су, како се наводи, "са одушевљењем" дочекале одлуку Суда у овом предмету.

Орић, којег Бошњаци сматрају ратним херојем, а Срби злочинцем, ухапшен је 10. јуна 2015. у Берну по потерници Србије, на путу за Швајцарску где је требало да присуствује обележавању 20. годишњице злочина у Сребреници.

Србија је потерницу за Орићем расписала 2014, због сумње да је починио кривично дело ратног злочина над српским становништвом у Сребреници 1992.

Орића је Хашки трибунал 2006. године осудио за ратне злочине по једној тачки оптужнице на две године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и мучење 11 српских заробљеника у периоду од 1992. до 1993. године.

Након жалбе на пресуду, Орић је 2008. проглашен невиним, пошто је Апелационо веће у Хагу тада закључило "да нема сумње да су тешки злочини почињени над Србима у Сребреници у периоду од септембра 1992. до марта 1993, али да "доказ да су злочини почињени није довољан за изрицање казне појединцу".

Орић је средином 1980-их година, пре распада Југославије, био припадник специјалних јединица ЈНА за атомску и хемијску одбрану. Потом је завршио шестомесечни курс у Земуну и радио у полицијској станици Савски Венац у Београду као приправник током 1988. да би потом као члан полицијске јединице за специјалне акције, имао је обуку још две године.

Орић је 1990. пребачен на Косово и Метохију као члан јединица за специјалне акције МУП-а, а по повратку у Београд, како су известили тада медији, био је телохранитељ Слободана Милошевића, а током 9. марта је учествовао у хапшењу Вука Драшковића.

У "медијској биографији" наводило се и да је ноћу радио на улазу у познату београдску дискотеку "Метро" у Кнез Михајловој улици.

Каријеру у БиХ почиње у августу 1991. године у полицијској станици на Илиџи, на периферији Сарајева да би потом био прекомандован у полицијску станицу у Сребреници где је наредне године унапредјен у шефа полицијске станице у Поточарима.

По избијању рата у БиХ Орић је 20. маја 1992. постављен на функцију команданта Штаба Територијалне одбране у Сребреници, а од 1. јула 1992. и за члана Ратног председништва Сребренице.

Предводио је, тврдили су медији уочи суђења у Хагу, многобројне нападе на више од 50 српских села 1992-1993, у општинама Братунац и Сребреница. Орић је, са сарадницима је у јулу 1995, пре него што је војска Републике Српске заузела Сребреницу, евакуисан хеликоптером на подручје под контролом Армије БиХ.

Орић и Мухић оптужени су за злочин над ратним заробљеницима на подручју Братунца и Сребренице.

Према оптужници, Орић, тадашњи командант, и Мухић, припадник Армије БиХ, су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности.


Извор Танјуг/Дневни аваз/Б92, 09. октобар 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.